onsdag 17 augusti 2016

REKO

Var igår första gången på REKO-försäljning. REKO är en förkortning av "rejäl konsumption" och började i Finland år 2013 i Österbotten. REKO fungerar som en matcirkel där dom närproducerade produkternas marknadsföring och beställning sker i slutna grupper på Facebook. REKO idén är att gruppens närproducenter och köpare träffas på överenskommen tid och plats med 1-2 veckors mellanrum, oftast 30 minuter. På plats sker inte annan försäljning än det man på förhand beställt via Facebook. Idag säljs närproducerade produkter på dethär sättet i hela Finland och det finns redan över 100 REKO-grupper HÄR. Alla villiga kan ansluta sig till vilken som helst grupp. Själv är jag med i Drumsö, Alberga och Olars.

Det var en glad torgstämning igår. Producenterna sålde från bakluckan på sin bil eller paketbil. Äggproducenten hade en större lastbil och lång kö helatiden, vilket tyder på att det stämmer att dom är speciellt bra. Här får man färsk, förmånlig och ren mat utan mellanhänder. Dethär är ett lätt sätt att understöda närproduktionen, minska reklam och onödiga paketeringar. Man vet ursprunget och produkten får ett ansikte. Man kan dessutom fråga direkt om produktionen, omständigheterna, recetpidéer och ge producenten feedback och idéer.  Tänker definitivt gå igen! 
1 kommentar:

  1. Kan kommentera att fiskbiffarna var jätte goda, mättande och smakade åt hela familjen.

    Också honungarna (som går åt massor hos oss) uppskattades av alla. Barnen tycker Raakahunaja är bäst, den är lösast och passar bra tex. på gröten. Tattarihunaja passar bra på bröd och Kennohunaja är god att smaska på.

    Domhär har vi testat hittills och kommenterar här igen då vi smakat på mera!

    SvaraRadera