lördag 15 oktober 2016

Hund uppfostran och regler

Vi tänkte oss att våra regler skulle vara att Lily inte får komma i soffan eller sängen. Då vi hade hundar i min barndom hade vi sådana regler, och jag och mina bröder satt alltid på golvet med hundarna och såg på tv. Men snabbt märkte vi med min man att på kvällarna då barnen lagt sig och vi vill se på tv, så känns det ganska tokigt att vi skulle sitta på golvet. För man vill ju sitta med hunden i famnen. Det är ju en av orsakerna till att man skaffar en hund - det terapeutiska med att sitta och ta det lugnt med en hund i famnen och paja den. Så nu är nya regeln att hon får vara i soffan med oss... Hon får inte ta över soffan, och måste hoppa ner om man säger så, men hon får vara där. Gränsen går nu vid sängen, för vi vill inte ha punkkin i sängen om sommaren.


Lily är nu 12 veckor och har lärt sig sitta på befallning och komma då man kallar. Nästa steg är tass, ligg och plats. Belöning får hon också då hon gör sina behov ute eller på papper. Hundar lär sig bäst genom belöning och inte genom straff. Det gäller att alltid ha godis i fickan och belöna för allt positivt beteende man bara kan, åtminstone dom första 6 månaderna.

Lily har redan några valpkompisar: dvärgtaxen Bruno och staffin Hermann.

Bra link om hunduppfostran: http://www.pipap.net/tokosivut/pennun%20kasvatus.htm

6 kommentarer:

 1. Riktigt bra lista i länken du delade. Tänkte bara ännu säga att om man håller bra punkkisyyni varje kväll under säsong så vågar man nog ha grynet med sig i sängen också :) Rekommenderar också att man tar punkkigiftrecept av veterinären varje vår, vi har haft goda erfarenheter av de nya medlen som finns (på recept).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nåjåå, det skulle nog vara härligt att ha henne i sängen :).

   Jag har också hört att det halsbandet man får från veterinären är bättre än dom på apoteket - mot punkkin alltså.

   Radera
 2. Särskilt om man är lite frusen är det mysigt. Vi har gett helt punkkigift som "piller", ser ut som en pepparkaka ungefär. Receptbelagt hos veterinären, ett par doser under säsongen. Funkade riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå, verkligen mysigt!!
   Tack för tipset! Bra att veta om pillren, tur att det finns stuff som funkar mot punkkin :)

   Radera
 3. Min idol är av samma åsikt (nämner inte punkar dock): http://www.metro.se/nyheter/professorn-darfor-kan-du-ha-hunden-i-sangen/EVHpbf!kqAcUqDXjves/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt huippu! :D
   Ska bekanta mig närmare med henne.

   Radera