lördag 18 juni 2022

Med barnen i Paris

Jag vågade! Åka till en storstad med barnen - ensam. Länge var jag tveksam och hade en massa worst-case-scenarion i huvudet om vilka traumor barnen kan få tex. om det händer mig nåt och dom plötsligt är utan vuxen eller jag får feber och så sitter vi alla inne i rummet i flera dagar osv. Men jag vågade ta chansen och utmana mamma-ångesten.

Det blev alltså fem dagar i Paris o sammanfattar lite här för mig själv och andra intresserade.

Lördag, dag 1


Vi hade start kl. 6 och anlände ca 8.30 till CDG. Förde väskorna till hotellet i Bastille, och började promenera. Gick in till Les Halles längs med Seine. Seine var härligt fullt med liv och människor som lunchade och chillade.


Väl framme gick vi ut och in i tex. Nike och Foot Locker, måsten för pojkarna. Och då de fick höra att Europas största Nike butik finns vid Triumfbågen, bar det av till Camps Élysée med metro.


Champs Élysée


Vi beundrade butiker och kollade in köerna till tex Louis Vuitton, Dior och Chanel. Gick in i tex Moncler, som var som ett palats. Åt, satt på cafér och hade inget schema.


Dag 1: 19 000 steg enligt telefonen.

Söndag, dag 2


Eiffeltornet


Hade beställt biljetter till Eiffeltornet HÄR till kl. 11.30 och vi hann dit bra med metron efter morgonmålet. 

Tog såklart gå-upp-med-trappor biljett, som gällde våning ett och två. Vi slapp direkt till trapporna utan att köa. For inte till toppen, hittade bara super dyra biljetter för det. Domhär  biljetterna blev under 20€ för oss tre.


I första våningen fanns det café och härliga chill-platser med Fatboys och gungor.Efteråt chillade vi i en restaurang i parken på andra sidan Seine och for igen en runda till Champs Elysé och kollade Triumfbågen från nära håll.Seine-kryssning


Ca kl. 20.00 for vi på en Seine-kryssning. Beställde också den på nätet just innan HÄR (40€ för oss tre), så vi inte behövde köa efter biljetter. 

Lång kö var det till båten iaf men det gick ganska snabbt. Båtarna gick med 30 minuters mellanrum och rutten tog en timme.

Kryssningen kan jag varmt rekommendera. Och den var jätte fin att göra just den tiden, i solnedgången.
Denhär dagen var vi till fots/ borta från hotellet 10.30 - 23.30. Det blev ca 17 000 steg.

MÅNDAG, dag 3 


Louvre 


Till denhär dagen hade jag beställt biljetter till Louvre HÄR till kl. 12.00. Biljetten var 17€ för mig och gratis för under 18-åringar. Guidningen var fullbokad, men tog audio för 5€/pers. 

Audion var inte till så stor nytta, men den var modern och på Nintendo, så teknologin intresserade ju åtminstone lite. Tavlorna har text bara på franska, så för det är audion bra.


Vi slapp in direkt utan att köa, en dam stod färdigt med en kl. 12.00-skylt och väntade. Louvre var fullt med turister. Jag hade inte större förväntningar än att pojkarna skulle se Mona Lisa, revolutionens målningar, gå genom Egypten-avdelningen och ut - och det avklarade vi bra.


Louvre gården är jätte fin. 


Sacre Coeur 


Efter Louvre åkte vi med metro till Sacre Coeur i Montmartre, uppe på kullen. I dethär skedet var både jag och 14-åringen redan riktigt bra på att navigera i metronätet. 

Från Sacre Coeur har man fina vyer över Paris. Montmartre är ett mysigt konstnärsområde, men vi gick inte just alls omkring där denhär gången. 

Denhär kvällen kom vi lite tidigare till hotellet och gick och äta sushi i Bastille.


Tisdag, dag 4 


En Hop-on-hop-off dag


Det mesta hade vi redan sett, men audion var ju bra. Hängde på Notre Dame ön och promenerade på kvällen hem längs Seine igen.


13 000 steg.

Onsdag, dag 5 


Sista dagen tog vi det lugnt och hängde i hotellets område Bastille. Gick i butiker och åt fjärde och sista gången på vårt sushi-ställe. 

Allmänt 


Tittade oftast faktist inte på klockan en gång under dagen. Vi tog glass när det kändes så, en limu nu och då och åt då nån kände sig hungrig - allt oplanerat. Oftast var vi på hotellet först typ 22.

Transport 


Yrade en stund på flygfältet i Pari, innan vi hittade RER-tåget och kom fram till vilken biljett vi skulle köpa. Vi köpte en dags Navigo-kort från en office på flygfältet. Tog sedan oss med RER-tåget in till Paris och fram till hotellet med metron. 

Vi kunde använda Navigo-kortet hela resan och enkelt fylla på det själva i metrostationen i en automat där man kunde välja enkel resa eller biljett för hela dagen.

Boende


Vi bodde i området Bastille. Då jag googlade hotell, tänkte jag att det är värt att betala lite mer för att bo centralt. Hotell är dyra i Paris, men det var absolut värt det; att bo i hyfsade trygga kvarter, super nära metrostationen med bra förbindelser.

Vi bodde på Hotel Bastille som jag kan rekommendera varmt. Fina rum, fin utsikt och super läge. Morgonmålet är vad det är i små hotell - men absolut okej det också. Till mig fanns det färskpressad juice, müesli, natirell yoghurt, ägg och bönor. Till barnen tex. croissanter, toast, panncakes, salami och nutella.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar