tisdag 11 februari 2014

Chiafrön - 2013 trenden

Denhär 2013-trenden har jag missat. Chiafrön är tydligen typ den bästa superfooden som finns - som innehåller allt och mer. Fröna är super hälsosamma och sägs dessutom vara lätta att använda. Har ni testat?


Innehåll

Chiafrön innehåller mer Omega-3 än någon annan naturlig källa, vilket gör dem till en superföda för hjärta och hjärna. De innehåller också höga halter antioxidanter, C-vitamin, kalium, proteiner, mer kalcium än mjölk och mer järn än spenat. Chiafrön har redan använts av Maya-folket och Aztekerna för att orka med långa strapatser i bergen och fröna värderades så högt att dom tom användes som valuta. I USA i trendiga matbutiker hittas det både som dryck, energibar och snacks. Chia innehåller bland annat:
 • 8 x mer Omega-3 än lax
 • 15 x mer magnesium än broccoli
 • 5 x mer kalcium än mjölk
 • 3 x mer järn än spenat
 • 3 x mer antioxidanter än blåbär
 • mer protein än i havre och vete
 • många vitaminer och mineraler
 • och är helt glutenfritt och veganskt
...vilket gör det till ett av de mest näringsrika livsmedel som finns.

Nytta & fördelar
 • sänker blodtrycket
 • motverkar inflammationer (är en super antioxidant)
 • bra mot hjärt- och kärlsjukdomar
 • bra för magen, cellbyggaden, muskeltillväxten och skelettet
 • hjälper lätta på vikten, eftersom du hålls mätt längre
 • bidrar till att kolhydraterna bryts ner i en långsammare takt som ger en jämnare blodsockernivå, vilket är till stor fördel för diabetiker
Källor tex:
Chia Seeds the 'It' Food of 2013
Lång ingående artikel på finska HÄR
Dethär låter ju bra "Aldrig mera trött" i HÄR MåBra.


Dosering

Det rekommenderas max 2-3msk chiafrön/dag blötläggda i vatten. Chiafrön passar också barn och är lätt att blanda i pga sin smaklöshet. Även gravida rekommenderas tillföra chiafrön till sin diet pga ökat Omega-3 -behov för fostret och fostrets hjärnas utveckling.

Blanda i vatten

Chiafrön suger i sig 9-12 gånger sin tyngd vatten. Om du alltså äter fröna råa sker denna process i magsäcken och vätskan sugs upp ifrån kroppen, viklet kan leda till magknip, vätskebrist mm. Därför rekommenderas det att alltid äta fröna som sk "chiagel" eller "chiagröt"dvs chiafrön som varit i vatten en stund. Denhär gröten kan man göra en större sats av och förvara i kylskåpet i 2 veckor. Därifrån är det lätt och snabbt att tillsätta i tex. yoghurt eller smoothie.

Så här gör du chiagel:
 • 9 delar vatten och 1 del chia (tex 1dl chia och 9dl vatten)
 • häll vattnet i en bunke och vispa långsamt i gelen, på detta sätt undviks att klumpar bildas 
 • vispa ett par gånger under 10 minuter 
Rör ner gelen tex. i gröt, i fil eller smoothie eller gör:
Power-dryck


Smaken då?

Satte 2msk + ca 1dl vatten och lät det stå ca 10min - som försäljaren i Life butiken rådgav. Efter att jag första gången gjorde chiagel och rörde om blev det slämaktigt med klumpar i (nedre foto) - inte en jämn gröt. Som dom sa i butiken var det nog smaklöst MEN konsistensen var som att äta grodyngel, if you know what I mean. Fick efteråt kväljningar av att ens tänka på röran och konsistensen. Men nästa gång lyckades jag bättre och det blev en gröt som jag nu har i kylskåpet. Jag satte vattnet först och hällde i fröna under blandning. Rörde om nu och då under 15min - voilá. Har satt 1msk av gröten i smoothie åt mig och lite mindre i barnens yoghurt på kvällen. Ingen har märkt nåt!

Har nån av er använt chiafrön? I vad? Bra recept att dela med?

4 kommentarer:

 1. Jag köpte också en tid sen och har endast använt i smoothie. Jag har bara flera ggr glömt att blanda med vatten och hällt rakt i, men som du skriver så borde man väl nog blande dem med vatten först. Ja, inte har jag nu märkt nån skillnad i mitt mående, men äter dem inte varje dag och kanske för små mängder (eftersom jag sätter i smoothie som vi alla äter av). Men inte skadar det väl heller :)
  h. Tessa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra :) Jag har int heller ännu hittat på annat än smoothie. Kanske man småningom (hoppeligen) känner av lite välbehövd energi...?

   Radera
 2. Det här var ju ett bra tips. Mina pojkar behöver både kalsium och fibrer pga magproblem. Måste testa. Man kan tydligen baka med dem också http://www.risenta.se/sv/Recept/?search_text=chiafr%C3%B6n&search=1. Linda S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funderade på detdär, om man kan värma dom och slänga i "gröten" i pastasåser mm - TYDLIGEN!

   Radera