tisdag 27 september 2016

Ersättningar för kött trenden

Snart hänger man inte med mera i denhär köttfria trenden. Härligt hur det kommer en massa alternativ. I vår familj har vi i köttväg ätit malet kött i olika former, bacon och höna. Hönan har vi nu skippat för luomu är så dyrt, så gott som allt malet kött har bytts ut till domhär alternativen, så bacon är egentligen det enda röda köttet för våra pojkar (förutom färdig makaronilåda nu och då).Nyhtökaura HÄR

Kan inte luras i som malet kött, men passar tex. i wok eller fajitas. Men svårt att hitta.

"Ingredienser: Vatten, havre 14%, ärtprotein 14%, bondbönaprotein 9%, joderat salt, rypsolja."

 foto: yle.fi


Quorn HÄR

Det finns färs, filéer, hamburgerbiffar, kuber och dessutom korvar och nuggetar. Dom ser alla ut som sin köttversion. Quorn kan lätt luras i folk och smakar gott.

"Vid framställningen av Quorn används svampen Fusarium venenatum, som rent biologiskt är en mögelsvamp. Quorn består i huvudsak av mykoprotein (svampprotein) samt olika kryddor, aromer, en liten mängd äggvita och en del produkter innehåller även mjölk."

 foto: yle.fiTofu

Ser ut som en fetaklump, men är mjukare. Är helt okej i en god sås blandat med en massa annat, men smaklös i sig själv och konsistensen är intetsägande - bra att det kommit andra alternativ.

"Vid tillverkningen används sojabönans mjölk. Man värmer sojamjölken tillsammans med kalciumklorid, vilket gör att de proteinrika delarna i sojamjölken flockar sig och fälls ut från vasslen. Sedan pressas massan till släta vitaktiga kakor, vilka är själva tofun."Sojakross

Går bra hem som malet kött. Ganska smaklöst i sig själv och kräver sås och kryddor.

"Soijarouhe valmistetaan soijapavuista kylmäpuristamalla soijaöljy pois ja haihduttamalla vesi. Soijarouhe ei sisällä väri- eikä lisäaineita, mutta sen valmistamiseen käytetään heksaania, joka poistetaan haihduttamalla."
Härkis HÄR

Ser ut som nyhtökaura, men skrivs att den är snabbare att tillreda och mjukare i munnen. Det skrivs att Härkis är bra kryddad och har även kall en god smak (godare än nyhtökaura). Vet inte om Härkis kan luras ner som malet kött tex. bolognese? Eller är det wok och tex-mex som gäller med Härkis? Har ni testat?

"Ingredienser: bondböna 56,8%, vatten, rypsolja, ärtprotein, bindningsämnen (stabiliseringsmedel: E460 och E461, växtfiber, salt, modifierad stärkelse), rostad lök -extrakt, kornmaltextrakt, modifierad stärkelse, sockerkulör, svartpeppar, salt."

Kuvahaun tulos haulle Härkis
Oumph HÄR

Det finns många olika sorters Oumph: The Pure Oumph i 3 skepnader, The Chunk är en filé, The Strip är rejäla strimlor och The Filet är en filé på cirka 40g. Det skrivs att Oumph är lättlagad och går att steka, koka, grilla, fritera eller läggas in i lag. Har i frysen, men har inte ännu testat. Har nån av er testat?

"Ingredienser: Vatten 23%, soja -proteinkonsentrat (från sojabönor), salt."

Kuvahaun tulos haulle oumph

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar