fredag 25 augusti 2017

Menskopp

Lunette uppfanns av Heli Kurjanen, som beställt en menskopp på nätet som enligt henne hade brister och problem. Hon insåg dock koppens möjligheter och skapade Lunette. Lunette tillverkas i Finland, lanserades år 2005 och är den mest sålda menskoppen i världen (säljs i 40 länder). Ända sen 2005 har jag planerat testa på menskoppen, men det har bara inte blivit av. Äntligen köpte jag en i måndags (och köpte en riktig och inte en DIY som Anne HÄR, hehe). Nu har jag testat den i 5 dagar och kan säga att once you go menskopp you never go back - det är ju det behändigaste ever! Aldrig mer äckliga luktande blöjor och tamppare.

Köpte min från Ruohonjuuri (30€) och den fanns i flera olika färger. Den fanns också i två storlekar varav jag valde den mindre, som räcker bra. Menskoppen tömmer man i toan på morgonen och på kvällen. Dom första dagarna kan man tömma den på dagen också. Man kan fast i början då man övar sig tömma varje gång man går på toa, så får man en uppfattning om flödet.

Det tog nån dag innan jag började få den på plats så bra att jag inte alls kände av den, men mot slutet av veckan var det så att jag skulle ha kunnat glömma den inne hur länge som helst. Det hjälpte att läsa instruktionerna; att den ska riktas mot svanskotan, så man får den bekväm. Att sätta in den var lätt, men man ska inte vara en "hienohelma" som aldrig rört sig där nere och endast skjutit in tamponger från långt avstånd med nåt redskap. Märkte förresten att då man är på toa på "number two", så kan det vara bra att justera koppen efter klämmandet. Jag har en gång i misstag klämt ut en tampong (som tuuur på utedass!), så liksom tamppare rör koppen nog på sig av klämmande.

Menskoppen kan användas upp till tio år. Den lämnar inte fibrer efter sig, vilket tamppare kan göra, och den torkar inte slemhinnorna som blöjor och tamppare. Blodet i koppen är luktlöst eftersom blodet inte försurnar som på blöjan och tampparen, så mens "lukten" är borta. Den håller upp till 12h och är dessutom ekonomisk och ekologisk.

Summa summarum: TESTA!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar