torsdag 9 april 2015

Påsk i New York 2015

Det som förvånade mig alldra mest med New York var hur bra en resa på tre nätter räckte till att se och få en uppfattning av Manhattan. Det tar 1h30min att promenera från Central Park sydspets till Manhattans sydspets - och jag som föreställde mig att det var en omöjlig väg att promenera. Att promenera från västra sidan till östra tar ca 40min.

Vi hann riktigt bra se allt vi planerat och fick en bra uppfattning av staden. Vi koncentrerade oss på Manhattan så tex. trendiga Brooklyn får vi ta en annan gång. Muséer och teater skippade vi - för det behövs flera dagar pga urvalet och köandet.

  

 Torsdag 
Från landning tills vi var på hotellet tog 3h med alla checkar och allt köande. Väl framme tog vi oss till en rooftop-bar jag zoomat in, för att få en vy över var vi var - men slapp inte in utan id. Det blev alltså en matbit och öl på en random restaurang.

  
Empire state building & Chrysler building.

 Fredag 
Åt brekkare på Café Manhattan vid hotellet, där vi åt även dom andra mornarna. Promenerade till Times Square och spenderade förmiddagen på en Hop-on-hop-off buss. Vädret var mulet, med regnskurar - vilket inte störde så farligt då det var så mycket fint att ta in.

  
Times Square och Bryant Park (med Empire state building i bakgrunden).


Brooklyn bridge
Flat Iron building, som vi i flera år stirrat på som Ikea-tavla på vår vägg 

Resten av fredagen spenderade vi med mannens kusin som bor där. Hon tog oss ut med Staten Island ferry, som är gratis, för att se Frihetsgudinnan och Manhattan skyline. Därefter blev vi guidade omkring i West Village - Sex and the City området.

  

  


Regniga Manhattans skyline från Staten Island ferry

På kvällen gjorde vi ett nytt försök till Rooftop-baren, med kusinen - den här gången kom vi inte in pga mannens lenkkare (kvinnor fick ha på sig vad som helst).

 Lördag 
Promenerade efter brekkaren till Rockefeller center; byggnaden med den lilla skrinnskorinken, legendariska julgranen och nbc-news. Byggnaden har en vy (Top of the Rock ca 20$) över Manhattan och hälften kortare köer än till Empire state building.


Empire state building från Rockefeller/Top of the Rock

Vyn söderut mot downtown (Frihetsgudinnan th i havet och Brooklyn bridge skymtar tv)
Vyn norrut mot Central Park

Efter Top of the Rock tog vi metron till Central Parks norra spets och promenerade neråt förbi isrinken och legendariska filmvyer.
Central Park

Efter dethär var all "obligatoriskt sightseeing" vi tänkt oss sett, så det blev shoppingtid före middag, äntligen drinx på Rooftop-baren 230 fifth och Times Square by night.


Empire state building från takterassen 230 fifth.

 Söndag 
Vi hade tid till klockan 13 innan vi tog oss mot flygfältet. Promenerade omkring, gick lite i butiker och besökte Grand Station.


Grand Central station

Kunde inte komma över hur små gatorna var. Det fanns ett fåtal större avenyer med fyra bilfiler, resten hade två filer och en stor del var enkelriktade. Gatorna var typ som Bulevarden, och skyskraporna gjorde att dom t.o.m känndes mindre. Trafiken var lugn och man gick över gatan var som helst och mot rött ljus - som New Yorkare gör.

  


 Manhattan in one day 
  • nerifrån: Hop-on-hop-off ca 50€, ca 3h + promenad i Central Park
  • uppifrån: Top of the rock ca 20€, ca 1h (hälften så lång kö som till Empire state building)
  • silhuetten: Staten island ferry & frihetsgudinnan 0€, ca 2h

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar