söndag 25 mars 2018

Hurudan bloggare är jag?

Såg en frågenkät cirkulera på finska bloggar. Jag har inte tidigare gjort en sånhär "intervju", men tyckte här var helt bra frågor som fick mig att fundera på mitt bloggande. Förkortade dock frågorna från 20 till 10 stycken.

 1. Vad fick dig att börja blogga? 
Jag har alltid älskat att dokumentera och fotografera - sen jag fick en egen kamera då jag var 10år. Jag är den från klassen som alltid hade kamera på lägerskolor, discon och fester. Älskar det kreativa med bild, text och layout och gjorde flera pappers fotoalbum per år i ungdomens dagar.

År 1999 gick jag en html-kurs, lärde mig koda och fick en denhär www-adressen till födispresent. Då började jag min www-sida - på tiden då det inte ännu fanns verktyg som bloggar. Jag älskade kodandet och bildhantering och gjorde www-sidor även åt små företag både som freelance och jobbade år 2004 fulltid avlönad som webdesigner. HÄR finns lite av det jag gjort en gång i tiden (dock uppdaterat senast 2005... och dom flesta sidor finns inte mer eller har under årens lopp redan förnyats av nån annan...).

År 2012 hittade jag Anne Hietanens och Housewifens bloggar som jag började läsa och blev förtjust i blogguppsättningen och layouten jämfört med en www-sida.


 2. Hur länge har du bloggat? 
Fotoalbumen blev till www-sida år 2000 och www-sidan blev till blogg år 2012. Min första bloggtext finns HÄR. Saknar lite kodandet, men har nog ännu nytta av det i bloggandet.


 3. Beskriv din blogg/ teman?
Jag har alltid bloggat om skönhet/smink, kläder/mode, inredning och lite mat. Dom första åren bloggade jag också en hel del om barnen som var små och dokumenterade vad vi gjorde. Då barnen växte ville jag inte mera sätta bilder på dom på nätet och efter cancern har sminken och maten fått ny fokus i.o.m. naturkosmetik, för att jag blivit vege och för att jag gjort stora förändringar i livet HÄR.


 4. Hur ofta uppdaterar du bloggen?
Har tidigare varit mer aktiv, men nuförtiden uppdaterar jag helt efter feelis vilket betyder att det ibland kan vara tyst i två veckor och sen komma inlägg tre dagar i streck.


 5. Vilken väljer du; text eller bild? 
Bild! Jag Har använt Photoshop i nästan 20år och älskar det kreativa med bilder, ljus, uppsättning/stageing osv. Nuförtiden behövs ju inte Photoshop längre eftersom vem som helst hur enkelt som helst kan filtrera bilder på sin telefon. Tycker om appen PS Express och även instagram har bra filter.


 6. Var får du inspiration till inläggen?
Ofta av uppköp jag gjort och som jag vill dela erfarenhet av. Samma gäller recept och nya maträtter jag testar och det känns roligt och kreativt att sen dela med mig i text och bild.


 7. Det bästa och sämsta med bloggandet? 
  • Att ta bilder och göra dom fina och till egen stil.
  • Att dela med mig erfarenheter om uppköp, produkter, kanske ibland t.o.m om livet.
  • Att surfa och ta reda på fakta och information till blogginlägg.
  • Att någon kommenterar ett inlägg - och jag får genom det nya idéer, information eller feedback!
  • Sämst är att ibland "skämmas" för bloggandet tex. bland folk som tycker att bloggare är narsister som vill ha uppmärksamhet och bekräftelse. Men med åren och genom livserfarenheter bryr jag mig mindre och mindre om vad andra tycker. 
  • Ibland har jag "stressat" över att jag inte skrivit på länge, men det gör jag nog ytterst sällan mera för jag har en mer easygoing attityd till det mesta nuförtiden.


 9. Har bloggen some-kanaler?
Instagram jonna.info HÄR började jag först på hösten 2017, men tycker bra om ig och märker att jag nuförtiden t.o.m. är mer aktiv där än på bloggen.


 10. Skulle du villa utveckla eller ändra din blogg? Isåfall hur? 
Inte egentligen, gör det mest av eget intresse - dethär är min hobby. Bloggen och ig är det enda kreativa jag gör nuförtiden och jag njuter av det. Visst skulle det vara underbart att få tex. kosmetikprodukter och kläder gratis hemskickade, men dom bloggare som får det jobbar nog med sina bloggar mer än jag skulle ha tid med.


Vad tycker DU om att läsa om på min blogg?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar