fredag 22 augusti 2014

"Jä**a Esbofamiljer som har två bilar och inte tänker på miljön, sån blir jag aldrig"

Såhär har jag, som ursprunglig Helsingforsbo, alltid stereotypt tyckt och tänkt om Esbobor. Jag är starkt emot att ha två bilar - varje vuxen behöver väl inte ha en egen bil!? Där åker sen Esbobor ensamma i sina bilar efter varandra längs med Västerleden. SÅ omiljövänligt. Såhär har jag alltid tänkt.

Tills nu. Nu då jag som Esbobo börjat jobba i Esbo. Nu förstår jag vilken orsaken är för mången. Och visst har jag ju hört det tusen gånger, men Esbos indre kollektivtrafik är ju påriktigt urusel. Och inte hjälper metron till inre trafiken (snarare försämrar den för mången). Jag är jätte jätte jätte störd på att det är såhär. Är sååå emot en bil per vuxen. Men det ser ganska sannolikt ut att mina värderingar måste ge vika.

Gjorde uträkningar igår, räknar med 15min på dagis då jag hämtar. Då ser det ut såhär:

BUSS TILL JOBBET
7.16 hemifrån - 8.00 på jobb
16.00 från jobbet - 16.27 på dagis
buss hem 16.46-16.59 eller 17.00-17.17
Saldo: 
min dag = 10h borta hemifrån
barnens dag = 8h17min borta hemifrån
(Då jag jobbade i Hesa for jag samtidigt, var på dagis 16.50, hemma 17.30)

CYKEL TILL JOBBET
7.30 hemifrån - 8.00 på jobb
16.00 från jobbet - 16.20 på dagis
cykla hem 16.35-17.00
Saldo: 
min dag = 9h30min borta hemifrån
barnens dag = 8h borta hemifrån
(Om jag skulle starta samtidigt som jag skulle om jag for med buss (7.16), skulle barnens dag vara 7h45min. Vi har nu cyklat hem från dagis/förskola 4km, vilket jag märker att är alldeles för mycket krävt av Antony efter en lång dag. Fast jag älskar att cykla och varit så lycklig att kunna göra det och få hyötyliikunta, så kanske jag är tvungen att tänka om.)

BIL TILL JOBBET
7.45 hemifrån - 8.00 på jobb
16.00 från jobbet - 16.11 på dagis
bil hem 16.26-16.34
Saldo: 
min dag = 8h50min borta hemifrån
barnens dag = 7h34min borta hemifrån
(Om jag skulle starta samtidigt som jag skulle om jag for med buss (7.16), skulle barnens dag vara 7h15min.)

OM jag skulle ha en liten bil, skulle jag varje dag(!) ha 1h10min mer tid hemma för barn och hushåll, dvs 5h50min i veckan och 23h i månaden - whaaat?! Barnen skulle varje dag ha 43min-1h mer lektid hemma.

Vi skulle nog sakna våra bussresor, för det är annat att samtala med ögonkontakt och beröring vilket man gör i buss, jag skulle ha dåligt samvete för att visa dåligt exempel åt barnen genom att ha två bilar och för att barnen inte mer skulle använda kollektivtrafik som transportmedel - men märker att jag verkar vara färdig att uppoffra dethär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar