torsdag 10 januari 2013

Priser i Thailand 2013

1000baht = 27€ (Forex)

TVÄTTERI
För under 5€, 160baht. byket får man samma dag ostrykt och strykt nästa dag. Vi tog med fyra omgångar underkläder och t-skjortor och har använt tvätteri ungefär var fjärde dag. Har köpt till t-skortor här, men mest går man ju bara i bikini och barnen i uv-kläder - som torkar snabbt.

BIL
Ca 30€/dagen, 1000-1400baht. Bilarna är jätte fina och nya, jämfört med 11år sen. Allt funkar jätte bra. Barnstolar finns sällan. Vänstertrafik går nog helt bra - man koncentrerar ju sig sjukt mycket i korsningar, så det kan nästan inte gå fel. Trafiken är ganska kaotisk med en massa mopon, men alla kör relativt sakta (under 60km/h även på större vägar).

MOPO
Sjukt billigt, ca 5€/dag, 200baht. Men dom är inte försäkrade - vad dom än säger så finns det alltså inte försäkring för mopon här i Thailand. En ny kostar under 1000€, ifall den (osannolikt) skulle bli stulen. Här åker hela familjen på fyra personer på en mopo. Många turister gör det också - också vi, och det fanns barnhjälmar. Åkte här i närområdet, typ som att åka i Ekenäs. Mannen använde mopon mycket till att åka till matbutiken.

TUKTUK / TAXI
Dom har listor med fixade priser. Ofta blir det så att man får en "egen chaufför" för resan, vilket är behändigt. Efter en taxiresa får man chaufförens visitkort och kan sen lätt därigenom komma överens om resor och pruta på priser. Då man far nånstans är det behändigt att bestämma klockslag för skjuts tillbaka. Det är ofattbart hur dåligt dom hittar, lönar sig att alltid ha med egen karta och veta vart man är på väg... Härifrån kostar det 400baht till Kata och Karon och 600baht till Patong. Av och an till Patong är alltså samma pris som att hyra och åka själv, men då får man ju fundera på parkering.

BÅT
Det lönar sig absolut att besöka öarna kring Phuket. Phi Phi, Racha, Coral osv. Havet är ofattbart turkost, utan vågor och sanden är vit och mjuk som sammet. Vi tog med flytvästar från Finland då det kan vara svårt att få tag på annat än vuxen- eller skolbarns flytvästar. Från Chalong går det båtar vart som helst, men också från Rawai går det båtar till dom närmaste öarna. Till Phi Phi går det speedboat (40pers) eller också en större färja. Till Racha var under 3-åringar gratis och 4-åringen för halva priset, betalade 75€, 3000baht, för hela familjen med stor speedboat. Hyrde med kompisfamiljen longtailbåt för en dag för 1500baht, ca 40€, och då får man åka omkring vart man vill så länge vädret och vågorna tillåter.

STRANDSTOL
Två med två parasoll, ett över stolarna och ett över sanden där pojkarna leker kostar 300baht, 7€, för hela dagen på Naiharn. På tex Coral island bad dom 400baht för plaststolar och 80baht för tygstol. Bodyboard får man hyra på stranden för 200baht (5€). Snorkel går också att hyra för 150baht (4€).

MAT och DRYCK
Det finns finedine och vi har nån gång i tiderna betalat samma priser som i Finland, över 100€ för en middag med vin. På Dino Park, ett typiskt turistställe, betalade vi 60€ för familjen. Annors har vi mest ätit fried rice med höna eller scampi, pizza och spagu eller fränäre för barnen. Domhär kostar 3-7€/person, 150-300baht. Vi har tagit mycket takeaway, vilket alla restauranger har, då det gått lättare med kidsen. Tomppa, som bor här, sa att han endast undviker glassbollar i kiosk och isbitar i dryck.

En 1/2l vattenflaska kostar 5baht i butiken och 20baht på stranden, dvs 50ct. En ölburk kostar 30baht i butiken och 100baht på restaurang, 2,70€. Vin är dyrt och kostar ca 10€ i butiken, har inte druckit det på restaurang. En drink som tex. Mai Thai kostar ca 300baht, 7€, och är ganska stark.

FRUKT
Man får en hel ananas, färdigt skuren "ready to eat" för 1€, eller vattenmelon. Hemma har vi också haft morötter och gurka.

MASSAGE
Massagen är alltid 1h och man kan välja mellan oilmassage, typ som i Finland, eller thaimasssge, lite mer hårdhänt. Massagen kostar runt 400baht, 10€. Fotmassage tog vi på Koh Samui 2007, och det var ganska smärtsamt...
Var på pedikyr, 200baht, och forvård, 350baht, på kompisars fina hotells poolarea, kan vara att det är billigare på stranden.

SHOPPING
Här ska man ju pruta på gatumarknader - det hör till saken. Dom har en räknemaskin och det hör till ritualen att på den komma överens om ett bra pris för båda. Om man först lite gått i butiker med fixa priser, så vet man lite vad saker kostar.

Behövde en strandklänning att bara dra på bikinin. Försäljaren ville inte svara på vad en klänning kostade utan sa helatiden att hon ger bra pris för tre stycken - och jag hittade lätt tre jag ville ha. Hon erbjöd som första pris 3600baht och det slutade med 900baht, ca 25€ - ganska bra, och dessutom var hon säkert också nöjd.

En aftonväska (som innehöll tre mindre väskor att använda tex som plåmbok och necessär), gick från 1600 till 750baht. Min ljusröda tunika gick från 450 till 250baht, 7€. Två par skor i köpcenter fixat pris för 500baht, 7€/st. Och bikinin finns det härliga utbud av och har redan köpt tre stycken; en i butik för 600baht, ca 15€, och två på beachen för 750baht tillsammans, ca 20€. T-skjortor till barnen 100-200baht.

1 kommentar:

  1. Ich habe Thailand mehrmals besucht. Mir hat es dort sehr gut gefallen. Kürzlich wollte ich die nördlichen Länder besuchen. Mein Freund riet mir, zu gehen Nordpol Arktis. Auf dieser Seite habe ich tolle Angebote gefunden. Und in der nächsten Woche werde ich in die Antarktis gehen! Ich hoffe, das wird eine aufregende Reise!

    SvaraRadera