torsdag 9 juni 2016

Batatsoppa

Batat x 1
Morot x 2
Lök x 1
Ingefära
Buljong (Luomu finns i alla marketar)
Kokosgrädde
Salt + vitpeppar

Smält en stor klick smör i en kastrull. Lägg till uppskuren lök + morot + batat och rör om en stund i smöret. Tillsätt vatten så grönsakerna just och just täcks + en buljongtärning. Koka tills grönsakerna är mjuka. Du kan ta bort lite vatten om du vill ha tjockare soppa. Tillsätt kokosgrädde + salt + vitpeppar. Mosa med stavmixer.


Batat/ sötpotatis är hälsosamt. Bataten har liknande näringsvärde som vanlig potatis, samma kalori mängd, men är bättre för hälsan.
  • Batat verkar inflammationshämmande (medan vanlig potatis är inflammationsbildande). Mycket av det vi äter idag främjar inflammationer och kan göra att kroppen konstant befinner sig i ett inflammations tillstånd vilket tros lägga grunden för eller orsaka många autoimmuna sjukdomar.
  • Bataten har också ett lägre GI och påverkar därför inte blodsockret på samma sätt.
  • Bataten innehåller bl.a. C- och E-vitamin samt en stor mängd beta-karoten vilket är cancerförebyggande. Det finns också mineraler som järn, koppar och folat. Bataten har dessutom ett högt kaliuminnehåll. Nästan en superfood?

Sötpotatis, 100g:
energi 470 kJ/114 kcal
protein 1,7 g
kolhydrater 25,6 g
fett 0,4 g


Potatis, 100g:
energi 320 kJ/76 kcal
protein 1,8 g
kolhydrater 16,1 g
fett 0,1 g


Jag brukar göra batat "franskis" ibland, barnen äter det inte man kanske vänjer sig vid smaken en vacker dag. Jag och min man tycker det är gott. Det finns mycket recept på nätet.

Dethär receptet låter gott: grönkålsallad med batat, getost och hasselnötter HÄR.
Och man kan juica rå batat till juice!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar