måndag 29 oktober 2012

BMW på WeeGee

Var på söndagen på WeeGee på BMW Art Cars -utställningen. Där fanns flera BMW tävlingsbilar målade avv olika kända konstnärer, tex. en målad av Andy Warhol. Pojkarna var imponerade.


Roligt var förståss också Leksaksmusét Hevosenkenkä. Det är alltid lika roligt att se på gamla leksaker i vitrinerna, se på modelltåget som åker runt i ett fint miniatyrlandskap och rutcha i träd-rutchbanan. Nu fanns det också en skidrutt. Man fick sätta skidor och ryggsäcken på och skida längs spåren och efter kartan. Längs med spåret fanns små uppgifter eller frågor. Vid en punkt fick man tex. kasta snöboll, vilket var roligt och vid en annan skulle man äta sin leklunch som fanns i ryggsäcken.


Men alldra mest uppskattades BMW pysselrummet. Där fick man färglägga bilbilder och en bilmodell i paff. Och så fanns det BILAR att sitta och åka i, TRAFIKMÄRKEN och VÄGAR - ååååååå!

Utställningen håller på till onsdagen 31.10.

lördag 27 oktober 2012

Brunch på Sunn

Iddes inte ha traditionell födisbrunch hemma då mannen varit sjuk i en vecka (influensa?) - så det blev flickbrunch på Sunn istället. Sunn hittas vid Senatstorget ovanför Engel. Nu var jag en dålig bloggare och tog inga foton på trakteringen, men där fanns tex. många olika sorters goda bröd, varmrökt lax, couscous sallad, bönsallad och finaste brunchutsikten i Hfors.

Brunchen var nog prisvärd (16,50€) - man blev definitivt mätt. Minus för att man köpte saft 3,40€ (12€/ kanna) och tex. också äggröra och gröt skillt. Samt för att det som ost endast fanns Brie.
foto från deras hemsida

fredag 26 oktober 2012

Pojkarna leker

Pojkarna har hittat varandra för en vecka sen. Det gick tydligen upp en lampa för storebror Antony då. Han förstod att Adam förstår om man säger, förstår regler och lekar - och börjar inte alltid skrika om man säger emot, utan lyder gärna bara han får vara med. Deras språk är tydligen oftast finska. (Dom är nu 4år6m och 2år4m.)

Alltid har man kunnat lämna dom på tumis och dom har lekt länge i övre våningen för sig själva, men inte kommunicerat eller lekt med varandra. Nu då Adam börjat tala mera är det naturligt att dethär funkar bättre.

Jag ligger nu ännu i sängen klo. 10.30, då mannen gett morgonmål och så bara leker dom tillsammans. Just nu är dom i Morrandalen och kommer emellanåt in i sängkammaren och skrämmer mig och säger sen godnatt och stänger dörren.

En ny fas i våra liv - otroooooligt!
Allt möjligt har dom hunnit leka:
här har vi en glasögonbutik, i soffan en båt och i förgrunden två motorcyklar.
(ps. hitta två barn)


fredag 19 oktober 2012

Inte så noga

Jag är en person som älskar ordning och att allt är på sin plats - helst i lådor med text på. Saker att komma ihåg i mitt huvud ordnar jag i listor, word och exel.

Kom idag på ett par vardagliga exempel på saker har jag gett upp kontrollen över under åren med två små:
• skåpen i köket och sovrummen måste inte vara super städade och i ordning inuti - skön insikt - bara man får fast dörren/lådan så ser den snyggt ut iallafall som stängd.
• den eviga högen med sockor - sockor med en gul kant måste inte paras ihop utan det går bra med en gul och en blå kant - kanten syns ju ändå inte under bunten.

Först dom senaste åren har jag fattat tex. domhär två sakerna - och dom är strukna från stressa-över-listan. Hur genar du i vardagen?

torsdag 18 oktober 2012

Afrikas stjärna

...spelar vi minst fem gånger i dagen. Som tur är det ett ganska roligt spel. Antony kan alla regler, vad man får för diamanter, vad saker kostar - ja allt utom att ge växelpengar. Att han är en helt bra förlorare, åtminstone för tillfället, gör också att spelandet är roligt. Till nästa tänker jag skaffa barn-UNO.

onsdag 17 oktober 2012

Danielas sånger på vägen

Min bästa dubbelkusin har konsert på Luckan på fredagen:

Danielas sånger på vägen 2002-2012

Konserten innehåller låtar som Daniela Fogelholm sjungit under årens lopp i olika föreställningar, sångkvällar och musikgrupper. Det utlovas en salig blanding av visor, musikal, jazz- och rocklåtar varvat med litet prat mellan sångerna. Sångerna framförs på svenska, finska, engelska och även en spansk låt finns med på repertoaren. Daniela ackompangeras av en proffsig trio sammansättning.

Daniela blev klar från Åbo Konstakademis musikteaterutbildning år 2002 och har sedan dess jobbat som freelance skådespelerska- och sångerska i en mängd olika sammanhang. Hon sjunger som solist bl.a. i musikgrupperna Transkaakko och DizzyQueens.

Fre 19.10 kl. 19.00-21.00

På scenen:

Daniela Fogelholm (sång)
Juha Kujanpää (piano)
Lauri Salokoski, bas
Mikael Seire, trummor

Biljetter: 8/10 euro www.biljett.fi Tfn. 0207 738400  eller via Luckan

Annas getost-nektarin-pekannöts quinoa

Dethär har jag ätit hos Anna och blivit förtjust i. Mycket enkelt:

Getost-nektarin-pekannöts quinoa (2pers)
Koka 3dl vatten, skölj 1,5dl quinoa och koka i ca 10min.

Blanda i

  • citronsaft (jag fuskar alltid med citronsafts flaskan) 
  • olivilja 
  • balsamico 
  • salt + peppar.

Lägg på

  • nektarinbitar (2-3st)
  • Getost"puckar" (6st puckar)
  • Pekannötter
  • Basilika

tisdag 16 oktober 2012

FORK

Biljetter bokade. Fredagarna och lördagarna var slutsålda åtminstone i november, på torsdagarna endast femte raden på balkongen - så det fick bli en onsdag. Ser massor massor fram emot konserten. Önskade mig förra året till födelsedag Fork & dinner på Casino. Det var första gången jag såg dom och jag var super imponerad. Det bästa är att dom är i min ålder och har jätte samma musiksmak. Jag njöt av låtvalen: rock, rock, rock, 80-tals heavy och disco och nya låtar som t.o.m. jag känner igen. Nu önskade jag mig biljetter till födis igen, så dethär blir hoppeligen en tradition. Har stora förväntningar att se dom på en stor scen - jee!

måndag 15 oktober 2012

Två dagar i Pasila

THE dream

Efter ett års planering. Köpte Singapore-biljetter från Galna Dagar - vi är i extas! Vi hade drömt om 4-5 veckor i Asien denna vinter (då jag inte tagit ut sommarsemester pga sjukledigheten) - och nu blev det 6 veckor, JIPPIII. Planen är att vara nån natt i Singapore och sen ta buss eller tåg till Anna's som flyttar till Kuala Lumpur och hänga där en stund och sen flyga vidare till Phuket där vi ska hyra nåt slags hus.

En massa av våra bekanta från olika håll kommer att vara där på jul och nyår - vi kommer att vara 6-7 par med barn. Nu ska vi surfa boende i Phuket - nån som har nåt ställe att rekommendera? Sen då det är fixat måste vi ju börja planera århundradets nyårsfest! Oj, oj härligt med en massa planerande, fingrarna kliar.
Thailand - Resekoll.se

söndag 14 oktober 2012

Vslut hos farzan

...med bröder m familj, Harris kräftor, god mat och fint höstväder.
Bästa kräftorna! 
Hittade Harri på nätet för ca 5år sen och släkt och vänner har köpt av honom sen dess.Adam älskade kräftor och åt i sån takt att det var tur att det också fanns kräftstjärtar på burk. 
"Morfar äter också kräftor fick honom att våga smaka", stor idol just nu.

Fredags playdate

...med Anna & barn hos oss. Det blev mycket lek, hotdog & franskis, sjörövare & skattjakt.

 Spännande skattjakt... och såhär glad blir man av att hitta godis&russin-skatten.