tisdag 31 december 2013

Året 2013

JANUARI 
Året 2013 byttes på Phuket i Thailand i mitten av vår sex veckor långa drömresa. Firade nyåret med kära vänner först på stranden där barnen sprang omkring och njöt och blev helt sandiga i sina festkläder. Åtta papperslyktor skickade vi iväg (thailändsk nyårstradition) - en per barn. Varefter det blev stor fest med 16 personer i ett härligt hus. 
Resan var jätte lyckad och jätte social med en massa bekanta som också råkade vara där.

Den 13:de januari bar det av tillbaka till Kuala Lumpur till Anna&Andreas.

girls night out
Sista stoppen i Asien var Singapore där vi besökte zoo och Singapore flyer.
Snö fanns det då vi kom hem i slutet av januari.
FEBRUARI
Vi besökte Hjortlandet, skrann och jag älskade mina leopardbyxor.
MARS
Det fanns ännu mycket snö och det var påsk på lande som alla år och snögubbstävling hos farzan. Adam blev fixerad av sjörövare som 2,5år och det trotsades en hel del. Trots tex. HÄR och HÄR och HÄR.

APRIL
CC-krämerna kom ut i Finland och jag blev förtjust i Moroccanoil. Antony fyllde 5år, ritar fint och började i fotbollsskola. Besökte Esbo bilmuseum, Zoologiska museet, våren anlände och Adam gav upp tutten HÄR. Allergin började och vappen firades traditionellt med N&A.

MAJ
Traditionell 1:a maj brunchdag, jordgubbar, dubbelkalas med designat glass-sjörövarskepp och Adams varför-fas tog fart.

JUNI
Var på landet och vattenscotern togs fram. Vi hade vårens traditionella mammamiddag. Antony slutade bita på naglarna och hans frågor blev mer invecklade tex. om liv och död, naturen och världen. Adam fyllde 3år och var en lycklig chaufför den dagen. Firade midsommar som vanligt i Nagu och byggde en kiosk på gården.

JULI
Semestern firade vi största delen på lande där pojkarna stortrivdes med kusiner och småkusiner. Besök hade vi också från Kuala Lumpur, vi tog en girlstrip till Tallin och seglade med farzan. Besökte också Borgbacken och hade en Helsingforsdag.

AUGUSTI
Var första gången på Flow och hade släpärtskalas hos farzan. Pojkarna fick en ny kusin och vi bekantade oss med Oittans Angry Birds park och simstrand.

SEPTEMBER
Var det kräftis hos farzan och hos N&A, det plockades svamp på lande, var rådgivningsbesök och pojkarna fick se en 3D film på bio. Började beställa LivBox.
OKTOBER
Gjorde jag en fin krans på dagis, det var vackert i skogen och vi gjorde en girlstrip till Tammerfors, jag fyllde år och vi upptäckte Kyrkslätts simhall.

NOVEMBER
Gick vi på en sista kräftis, Adam svalde en diamant, besökte nationalmuseet, träffade gamla studiekompisar, firade farsdag, besökte Korjaamo, tänke börja sticka, "bakade" och hade traditionell lillajuls mammamiddag.

DECEMBER
Har Adam tillbringat mycket tid på tambursmattan med skrinskor (ännu aldrig på isen), vi njöt av en vecka på kanarieöarna, det lektes lucia, bakades pepparkakshus, såg FORK, Adams panna limmades och så var julen här.

På jobbet har detta år varit det tyngsta under 8,5år. Vi har flyttat, fått ny förman och alla förändringar dessa innebär är inte alltid lätta. Det har också kännats tyngre att lyssna på våld, droger och misär. Förståss det hör till mitt jobb, men den känns som om våldet ökat och varit råare detta år. Emellanåt har det på raporterna låtit som händelser ur en actionfilm. Plötsligt inser man att  händelserna händer i samma stad där man bor med sina barn - vilket sen känns jätte obehagligt. Inte vill jag leva i en bubbla, men too much is too much. Hösten har nog varit lungnare på den fronten på jobbet, men har stämplats av andra sorters tryck.

En stor förändring år 2014 blir att jag inte mer är ledig på fredagar. Vi resonerade så i november, men nu då det närmar sig är vi osäkra. Osäkra på hur jag orkar med ett psykiskt krävande jobb fem dagar i veckan, hur barnen orkar (bra tror jag) och hur vi får tillräckligt ut av fritiden som sen bara är två dagar. Jag har på fredagar oftast antingen haft pyamasdag, vilket varit skönt efter fyra rutindagar, eller så har vi besökt tex. nåt museum med barnen. Är nu rädd för att slöhäng och kultur faller bort. Nå, slöhäng faller knappast bort i vår familj, men det tar bort av det som annors kanske varit mer aktiv tid på lö och sö. Får se hur det känns - och alltid kan man ju ångra sig och ansöka om 80% pånytt.

GOTT NYTT ÅR 2014!