söndag 23 juli 2017

Panerad abborre

Jag undviker vetemjöl, men gjorde ett undantag med rågskorpsmulor. Domhär filéerna åts gladeligen också av kidsen.

• abborrsfiléer i önskat antal
• rågskorpsmulor
• salt & svartpeppar + timjam
• vitlök
• olivolja + smör
• citron över

Blanda rågskorpmjöl och kryddor på en tallrik. Vänd filéerna i skorpmjölet. Stek i vitlök samt rikligt med olivolja och smör. Pressa citron över. Lätt och gott. Jag serverade med ärtpuré, som dock var för exotiskt för kidsen denhär gången, och vattenmelonsallad.


torsdag 20 juli 2017

Sandro, Hagalund

Äntligen gick vi på lunch till Hagalunds Sandro. Lunchen är till 14.30 och kostar 12.90€. Värt vartenda cent; härlig buffa med just "min" mat. Allt var hälsosamt och allt utom hönan var vege.Det fanns fyra varmrätter att smaka på; falafel, spenat-tofu, linser och höna. Plus flera kallrätter och såser. Allt i nordafrikansk och mellanöstern stil.

Kallrätter.
Varmrätter.

Sandros ligger i ett eget hus utanför Ainoa mot parkeringsplatsen. Inredningen är mysig och restaurangen var så gott som full. På Sandro fås, förutom lunch och á la carte under veckan, på veckosluten mellan kl. 12-14 brunch för 29.90€. Personalen berättade att brunchen har fler varmrättsalternativ, smoothie, flera olika efterrättskakor och en välkomst mimosadrink.

 
Sandro har vunnit flera pris:
-
år 2013 HS Nyt-liite: stans bästa brunchställe
år 2014 Image: årets restaurang
- år 2014 City-lehti: årets bästa mat och brunch + årets bästa etniska restaurang
 


onsdag 19 juli 2017

Lily 1år

För mig är Lily så mycket mer än en hund, liksom alla hundägare känner, och för var och en betyder detdär "mer än en hund" olika saker. Jag glömmer aldrig dagen då hon föddes. 

I januari 2016, då jag var dålig och inlagd på sjukhuset HÄR, googlade jag kennlar med australisk terrier och textade några av dom. Jag hade bestämt mig för att jag vill ha en hund = jag hade bestämt mig för att våga tro på framtiden och våga tro på att jag lever minst 15år till. För mig representerar Lily alltid dethär; min tro på livet, att jag litar på det pånytt.


För ett år sen var vi på vår första resa efter sjukdomen, för att visa barnen att vi kan leva vanligt oberoende av mitt handikapp - mamma är nu frisk - fast jag påriktigt ännu var jätte ovan och osäker med ätandet. Det var kväll i München och jag låg i sängen då jag fick ett textmeddelande med en bild; att aussie valparna fötts och det fanns en flicka som var brun. Jag började gråta så mycket att jag hade svårt  att få fram till familjen vad meddelandet handlade om. Efter det skulle pojkarna varje kväll se fotot innan dom somnade - vi var in löööv.


Vi fick hem Lily i september. Lite nervös var jag helatiden över hur "tungt" det eventuellt skulle bli och hur bunden man skulle vara. Jag kommer ju själv starkt ihåg hur enormt störande det i tonåren var att måsta gå ut med hundarna. Nu kan jag bara konstatera att som 40-åring är det bästa med hund ju att gå ut i naturen varje dag. Jag går två gånger och min man en, vi vill inte ens ge bort nån av turerna åt barnen. Jag jobbar 80% och Lily behöver inte vara ensam mer än 6h, så jag känner ingen stress där. Vi är annors också för det mesta hemma, så Lily har inte begränsat vårt farande. Dessutom är mina båda föräldrar är gärna hundvakter, vilket är mycket viktigt, och nästan alla vänner tar emot hundar i sina hem. Hon har passat in i vårt familjeliv bättre än jag någonsin vågade hoppas.


lördag 15 juli 2017

Seikkailupuisto Huippu

Vad roligt det var att övervinna sina rädslor, höjdskräck. Det fanns banor i fyra olika svårhetsgrader och jag vågade mig på tre. Nioåringen och hans kompis for fritt omkring och klarade sig själva, medan jag och sjuåringen staplade omkring.


Fast sjuåringen är över 120cm, så är han ganska försiktig och därför så var det för krävande för honom. Några hinders steg var för långa för hans ben; han skulle ha måsta "hoppa" från en stock till en annan fast man bäst gör det genom att ta ett super duper stillsamt steg. Vi ropade på hjälp och en kille kom nedanför och gav instruktioner (man kommer ju inte bort på annat sätt än att gå banan till slut...). Sjuåringen svor efter det att han aldrig kommer dit igen, medan jag och nioåringen gärna går pånytt. Man ska alltså vara tillräckligt lång och också modig.


fredag 14 juli 2017

Hängande förvaring

På lande är vi två familjer som delar hushåll, vilket betyder väldigt mycket mat. Kylskåpet funkar tillsvidare, likaså torrfoder utrymmet, men frukter och grönsaker sväller över i skålar här och där. Det måste tom finnas små extra bord att ha skålar på. Ett bra alternativ skulle kunna vara hängande förvaring, och har hittat tre alternativ:

Clas Ohlson 17€ HÄR

Ikea Bittergurka 13€ HÄR
Den finns också i grå-grönt HÄR
Som sku kunna passa bra på lande.torsdag 13 juli 2017

Sommardag med program

Efter att vi två familjers vuxna suttit inne i vår stuga på lande i regnet i ett dygn och ätit och druckit vin, var det dags för solen att komma fram och för oss att komma upp på benen. (Barnen var naturligtvis ute på trampolinen även i regnet.)

Vi besökte ett härligt idylliskt café, Ivan & Alexander, nära Ingå på en ekologisk gård. Där fick man idag köpa fetapaj, bullar och kakor. Dessutom fanns det av deras luomu havre och potatis till salu.


Nästa programpunkt var Svartå slott. Herrgården är öppen endast då det är guidening, så vi missade det, men omgivningen är iallafall härlig att vandra i.


onsdag 12 juli 2017

Viggos morotssalsa

Barnens småkusin Viggo har försökt komma fram till restaurang Zum Beispiels morotssalsa recept. Här är hans version, som passar jätte bra till all grillmat, både grönsaker och kött.

• morot
• creme fraiche
• naturell yoghurt
• vitlök
• olivolja
• kryddor: paprikapulver, chilipulver, salt och svartpeppar

Riv en passlig mängd morot (2-4st), blanda i kryddorna, vitlöken och oljan och låt marineras en stund. Blanda i creme fraichen först och tillsätt naturell yoghurt för passlig konsistens.


måndag 10 juli 2017

Åbo

Hälsade på min mans kusin med familj i Åbo. Det blev inte Ruisrock för vår del, utan Åbo slott och Forum Marinum. Åbo slotts ung-riddare guidening för barn finns på svenska och den var både interaktiv och intressant.
Forum Marinum är ett sjöfartsmuseum och för oss var höjdpunkten militärbåten "tykkivene Karjala", där min man spenderat sin armétid. Han guidade os omkring i båten och visade var han sovit i nästan ett år - och båtens guide lyssnade intresserat på. Också båten Suomen Joutsen hörde till muséet.


fredag 7 juli 2017

Ekenäs

Det är alltid lika roligt, nostalgiskt och mysigt att besöka Ekenäs, där jag spenderat barn- och ungdomens somrar. Dessutom skiner solen alltid i Ekenäs. Den här gången träffade vi kusiner och småkusiner, lekte med klasskamrater i parken och gick på min mammas vernissage.

Kolla in min mammas keramikutställning och köp dig tex. en kopp, om du rör dig i Ekenäs i sommar. Utställningen är i Lilla Galleriet vid torget. 


Extra plus poäng fick restaurang Albatross för att vara en hundvänlig restaurang dit "alla hundar är välkomna".


Zuii puder

Zuii Organic föddes i Australien 2008 och har ett stort sortiment av ekologiskt och naturligt smink. Zuiis smink är vårdande för huden och passar känslig hud. Märket kan också kallas luomu/ organiskt, vilket är en annan sak än naturkosmetik fastän mången roddar bland dom två benämningarna. Största delen av dom certifierade naturkosmetikmärkena är inte luomu/ organiska. Ingredienserna i Zuii är förutom naturliga, även över 90% luomu/ organiska.

Zuii hör till dom dyrare naturkosmetikmärkena i Ruohonjuuri. Då jag nu behövde nytt puder efter att Lumene tagit slut, och jag ville ha nåt lika bra som Lumene, så blev det Zuii (45€) HÄR. Försäljaren berätade att Zuii är ett naturkosmetikmärke som professionella kosmetologer och maskörer använder pågå kvalitet och hållbarhet - produkterna har mycket pigment.
 
 
Jag valde färgen Almond och såhär till sommaren passar den riktigt bra. Pigment finns också tillräckligt. Jag köpte också en evotools puderborste, och med den behövs inte många drag så är man färdigt pudrad för en sommardag. Zuii är dyrt, men tycker det är värt det och det kommer säkert att räcka länge.
 

torsdag 6 juli 2017

Grön smoothie

Genast då jag blev på sommarlov kom jag in i sommar rytmen och äter morgonmål 11-12-tiden. Som morgonmål dricker jag en grön smoorhie och grönt japanskt te.


I min smoothie har jag:
Bas:
 • Soijamjölk eller mandelmjölk 1-2dl + vatten an efter
 • Banan 
 • Grönkål 
 • Broccoli 
 • Blåbär
 • Kokosolja
 • Honung 
 • Ingefära
 • Gurkmeja + svartpeppar
Nötter & frön:
 • Mandlar (mer om nötter HÄR)
 • Solrosfrön (mer om frön HÄR)
 • Sesamfrön
 • Linfrön
 • Solrosfrön
 • Chiafrön (som pudding)
Pulver:
 • Chlorella
 • Vehnänoras
 • Protein, tex. ärt eller hampa.