fredag 31 maj 2013

Sommar nagellack

3 för 2's pris på Stocka.

Och så vill jag förståss testa på nyheten gel-lack 6,90€.

Loreal La Manicure Shinissime gel Shine top coat
Första topplacket som ger en UV-gel finish för en snabb och perfekt glans. Shinissime gel top coat gör att din nagellacksfärg förstärks tack vare den spegelblanka glansen. Ditt nagellack håller även längre med ett bra topplack.
Användning av Loreal La Manicure Shinissime gel Shine top coat
Applicera topplacket så fort ditt nagellack har torkat, applicera gärna ytterligare ett lager efter några dagar för att behålla lackningen längre.

Fredag i Hagalund

Spenderade den lediga dagen i MiniTapiola. Fixade presentkort till Toporiina som gåva av alla föräldrar till våra härliga dagistanter. Förde igen tre plastpåsar med gamla kläder till H&M och köpte några barnplagg och en chockblå klänning åt mig för -15%. Studentgåvor shoppades åt min kusins barn och i det skedet slocknade barnen och jag fick i lugn och ro bekanta mig med saker på kosmetikavdelningen.
Ni som har yngre barn kanske undrar över ifall dubbelvagnen används och hur länge? Då jag inte har bil och alltid rör mig med buss har dubbelvagnen varit ett måste. När jag på lediga fredagar eller veckoslut far nånstans, har dubbelvagnen fungerat perfekt som min bil. Allt rymms dit, byteskläder, matkassar och har mer än en gång även haft två cyklar på den. Fast Antony redan är 5år och Adam just 3år, kan jag inte ännu tänka mig fara på dagsutflykt med buss och sedan hålla på och motivera dom gå fram dit vi ska samt orka lyssna på trötta barn som inte orkar gå hem efter en lång dag med program. Jag har tyckt dubbelvagnen är super behändig då jag inte har bil, och har svårt att bli av med den. Den är ju super behändig då dom oftast är trötta efter dagsutflykten och kan vila där - som idag. Antar att jag senast slutar använda vagnen sen då dagssömnar börjar påverka nattsömnen. Men länge har den tjänat oss, Doubble swing Carenan från huuto.

Hos frissan

Medan barnen såg på "Salama" fick jag lust att klippa håret.

torsdag 30 maj 2013

Tar inte av mig

... dethär halsbandet. Köpte det i januari i Kuala Lumpur, men tappade det. Har sen dess tänkt på det nu och då. Det var så min stil; långt ifrån sett fint silverhalsband och nära sett rock med dom små dödskallarna. Har inte hittat nåt liknande här. Nu då Anna's kom hit över sommaren hade hon det med sig - städerskan hade hittat det!

tisdag 28 maj 2013

Lyckan är

... grannar med barn (med föräldrar man också kan dricka vin och äta pizza med).

måndag 27 maj 2013

Mascara rescue

Googlade lite ifall det skulle finnas tips för uttorkad mascara jag skrev om tidigare HÄR.

Rescue test I
Sätt mascaran i en kopp kokande vatten i 3 minuter på kvällen.
- Nope, funkade inte. På morgonen var den likadan som dagen innan.

Rescue test II
Tvätta och rengör borsten i kokande vatten.
- Nåjaaa, kanske ok 1, kanske 2ggr till.

Rescue test III
Sätt lite babyolja i mascaran.
- Dethär orkade jag inte mera testa då den redan var så dålig. Nästa gång.

Dagiskalas

Det berättades roliga historier i matbordet och en pojke tappade sin lösa framtand.


Finns det når gulligare än barn som köar snällt till mete? 
Och så roligt det var då det emellanåt kom en sko i hinken!

Barnkammaren var i kaos - precis som det ska vara på kalas.

söndag 26 maj 2013

Kalas

I väntan på gäster...

Kalas! Som tur blev det fint väder så vi hade terassen som exrtarum.

Årets design på glasskaka blev improviserad av det jag planerat. Det gäller att vara snabb och göra snabba beslut då man jobbar med glass - men helt okej blev det.
Kakan, vars ljus slocknade så alla hann börja klappa, men väckte upp sig själv - flera gånger. Adam och alla andra hade roligt åt det.

Anna & Andreas´ blev över natten, så vi fick ännu qualitytime med vännerna från Malaysien. Senast vi suttit kvällarna tillsammans såg det ut såhär.

torsdag 23 maj 2013

Ännu 2år

Ännu tre veckor tills Adam fyller 3år, men nu har han plötsligt blivit mycket större.

Han är plötsligt utan blöja! Igen gick det så (som med Antony) att våra fantastiska dagistanter bara började ha honom utan blöja för några månader sen. Dom berättade att han är torr hela dagen och vi ba gapar. Dom är ju så skickliga med att alla barn alltid går på pottan före maten, efter maten, före man går ut, efter att man kommit in. Och då alla barn gör det är det lätt att följa med gänget utan att protestera. I två veckor har vi nu också åkt hem från dagis utan blöja - och endast använt nattblöja. Visst händer det en olycka nu och då, men det är ju så lätt nu då man bara sätter nya byxor och inte behöver oroa sig för hur vinterhaalaren ska torka till nästa dag.

Märker att Adam nu också utvecklats tankemässigt. Nya härliga uttryck han ofta använder är tidsbegrepp som -"Nä ännu" eller -"Imovvon", favoriten -"Vafpö?" används flitigt och han kan svara -"Däfpö!". Så sjukt roligt, så jag börjar skratta varje gång. Han berättar också långa historer och har bra humor.

Adam har haft jobbig trots från ca 1-års ålder - we`re talking Raivare. Dom kan utlösas av vad som helst, tex. idag av att jag farit till jobbet innan han vaknade och att jag vid middagen hjälpte honom få stolen närmare bordet. Adam har varit långsam verbalt och vi har analyserat att en del av hans frustration säkert beror på det. Ofta kan han bli rasande av att vi inte förstår vad han säger - och det är ju förståerligt. Tänk nu om alla andra i världen plötsligt endast skulle tala kinesiska, också din familj. Klart du skulle känna dig ensam och frustrerad, för han är ju inte en baby mer utan fattar det mesta, säger och vet vad han vill - utan att vi alltid förstår. Det som gör mig så olycklig i domhär situationerna är att jag inte får trösta honom. Skulle ju bara vill ge en stor kram, men försök till det eller att göra det med våld gör honom bara mer arg. På dagis har han ju sen alltid varit deras solstråle. Solstråle är han nog också ofta hemma - det är on/off eller on the edge för den lilla temperamentsfulle killen.

NU har Adam ett par gånger tystnat och lyssnat på mig under sina raivare och jag känner att jag just nu har mer energi att tänka pedagogiskt på saken. Då har jag förklarat att jag förstår vad det är han vill -"Jag vet att du själv ville gå in i bussen". Gett känslan ett namn -"Jag vet att du blev ledsen". Och förklarat varför saken är så -"Bussen kom så fort att jag måste bära in dig för att vi skulle hinna med". Har alltså 1000 gånger förklarat såhär tidigare också, men nu lugnades han för första gången och kramade mig - otroooligt genombrott. Hittills har det inte hjälpt fast man skulle skrika -"Du får glass!", för han är så arg och inne i sitt raseriutbrott.

Skönt då barnen blir äldre, men samtidigt har jag snart ingen baby mer. Ingen med tuttflaska, tutt eller blöja...
Min lilla stora pojke.

onsdag 22 maj 2013

Planerar kalas

På lördagen ska vi ha dubbelkalas för pojkarna igen. Vi kör stort med 50 personer inbjudna (29 vuxna + 21 barn).  Tänker mig sjörövare och Angry Birds - som är dom populäraste teman just nu och har sett att det finns färdiga Angry Birds fryskakor. Jag är ingen konditorit, så här kommer man inte att få se foton av fina kakor eller cupcakes... Vi brukar köra med glasskaka till barnen. Av min erfarenhet tycker många barn inte om kaka - men alla barn älskar glass. Vi har haft tåg-glasskaka, rymdskepps glasskaka och nu i år ska jag hitta på design åt sjörövarskepp glasskaka - alla glasskakor givetvis dekorerade med kex, sås och karkki. Här är lite funderingar ritade på ett kuvert (då jag inte hittat bilder eller idéer på Google). Bilderna är alltså ritade av mig i hast för att komma ihåg idéerna - inte av mina barn, fast jag skulle villa säga att det är så...

Sjörövarskepp glasskaka I:
Två liter på varandra, skär fören spetsig och använd tre bitar i aktern till kaptenens kabyss. En bit från fören blir över och kan vara en hajfena bredvid båten. Skär en bit i mitten av däcket och sätt på som tak på kaptenens kabyss. Tre runda fönster i form av lakritsrullar på var sida, större fönster åt kaptenen tex. i form av kex, rund voffla som förpik. Segel i form av papper på grillsticka. Printa ut ett papper med dödskalle HÄR. Papprets kanter kan lite brännas för trovärdighet. Kanter på däcket i form av tunna chokladkex / choklad.

Sjörövarskepp glasskaka II:
Två liter glass på varandra. Skär av fören uppifrån ner (fören är rak uppifrån sett). Använd nedre biten till kaptenens kabyss i aktern. Av övre biten kan man göra ett par hajfenor simmande bredvid båten.  Skär en bit i mitten av däcket och sätt på som tak på kaptenens kabyss. Liknande dekorationer som ovan.

Sjörövar glasskaka III, skattkista:
Två liter glass på varandra, skär hälften av övre litern. Skär inte helt rakt, utan så det blir ett dike i mitten från ena kortsidan till den andra. Såhär rymms det mer godis inuti och kistans lock får rund form. Sätt en massa godis imellan så det hänger ut chokoguldpengar, karkkihalsband, maskar mm. Lakritsrulle som nyckellås, lakritssnören i hörnen, på locket och eventuellt till att göra kistan randig. Dethär är kanske den enklaste, men inte den mest imponerande. Vilken ska jag försöka mig på? Fler idéer? Linkar?

måndag 20 maj 2013

Gårdsarbete

Veckoslutets program: Det ska bli rullgräsmatta, en kiosk och ny färg på bänkarna.

Nya lyktor i träden. Köpta från Indiska (12,90€). Satte upp dom enskillt med band och skippade tillhörande små batterifungerande lampor menade för innebruk. Ny vaxduk hittades på Hemtex.

Årets första vuxen parkhäng

... på Esplanaden i sällskap av dom bästa arbetskompisarna. "Raskas työ raskaat huvit" beskriver bra vår Työhyvinvointipäivä som än en gång resulterade i att nästa dag skulle kunna kallas työpahoinvointipäivä - förutom att jag inte hade jobb nästa dag.

torsdag 16 maj 2013

Vafpö?

Härligt då varför-perioden börjar. Hade idag vid gungorna en diskussion med Adam om varför jag hade tröjan runt midjan? för att jag har hett; varför? för att solen lyser; varför? Där slutade det denhär gången, men kommer ihåg hur roande och enerverande det var med Antony i precis samma ålder. Han hade ortoligt stark varför-period och jag lärde mig att man ALLTID, till VAD som helst kan fråga; varför? Det slutar aldrig.


Mascarans hållbarhet

Min mascara är redan torr, glider inte bra på och klumpar sig. Början på slutet. Men så använder jag den ännu i ett par veckor - för jag köpte ju den för bara 2-3 månader sen!?

Kommer ihåg hur jag som tonåring på 80-90-talet kunde ha samma (chockblåa) mascara i typ ett år. Kan inte låta bli att tro att det är lite "Light bulb conspiracy" över det. Mascarorna var heltenkelt för hållbara. Sku vara intressant och obdukera en mascara man använt "slut" och se hur mycket som finns kvar. Månne man sku kunna återuppliva en torr mascara med några droppar olja eller liknande?

Är det bara jag eller har nån märkt samma?

tisdag 14 maj 2013

CC review

Nu har Pumpulipupu också testat Lóreals och Lumenes CC-krämer och skriver väldigt utförligt om dom HÄR. Har själv skrivit kortare i inlägget och kommentaren HÄR.

söndag 12 maj 2013

Äiti miksi laitoit minut nettiin?

tänkvärt

Nu på morsdagen ska jag vara extra närvarande. Inte fundera på vilka bilder eller händelser som kan sättas i bloggen. Men fotografering är en kär hobby, så utan att fota kan jag inte vara. Idag drar vi till lande, glad morsdag!

lördag 11 maj 2013

HUPS idag på Esport Arena

Gratis familjeprogram kl. 10-15, hela programmet HÄR. Dubbelkusinen ToraBella uppträder kl. 13 och på finska som MokaBella kl. 11.30.

måndag 6 maj 2013

Tungt jobb?

Funderade idag på att personalen i järnaffärer säkert får stå ut med jätte irriterade kunder. Åtminstone var det inte idag första gången vi gav ilskna blickar åt varandra och några svordomar användes i Bauhaus. Och vi bygger inte ens hus utan skulle ha lite smått till terassen och som bonus hade vi med oss två rastlösa barn direkt från dagis. Varför blir man så irriterad i järnaffären?

söndag 5 maj 2013

Barnintervju

(översatt från fb). Fråga ditt barn frågorna och skriv upp svaren EXAKT som hen svarar. Berätta att inget svar är rätt eller fel.

Antony intervjuas ♥ 5år:

1. Vad säger mamma alltid åt dig? - God morgon god morgon stick näsan i poron.
2. Vad gör mamma lycklig? - Att jag säger att "mamma, på din födelsedag ska du få röda blommor".
3. Vad gör mamma ledsen? - Att man säger "mamma gå bort, mamma gå bort".
4. Hur får mamma dig och skratta? - Kittla!
5. Hurudan var mamma som barn? - Jag vet inte.
6. Hur gammal är mamma? - Ööö... berätta! ... 79?
7. Hur lång är mamma? - Ööö... en meter.
8. Vilken är mammas favoritsyssla? - Hevisasurus!
9. Vad gör mamma då du inte är på plats? - Då kan du med Adam äta karkki.
10. Om mamma skulle bli känd, så varför? - Vad är det? ... nå, om du skickar din bild till tidningen, så kommer den i tidningen.
11. Vad är mamma jätte bra på? - Nå... mamma är jättebra på... jumppa.
12. Vad är mamma inte så bra på? - På att gå i kyykky.
13. Vad jobbar mamma med? - Mamma jobbar med datorn. På sjukhuset.
14. Vilken är mammas favoritmat? - Det är...mmm... lasagne.
15. Varför är du stolt över mamma? - Vad är stolt?

Denhär var rolig!
Speciellt glad är jag över blommor och Hevisaurus. Jumppa-svaret förstår jag mig inte på, kyykky skrattade jag högt åt och stolt-ordet använder jag nog ofta, men tydligen vet inte barnen vad jag menar med det...?!

Dizzy Queens

Thank you DQ! Vi fick njuta av queensens fina sångröster och en roande och het show. Keikkan var slutsåld och en del bekanta hade inte sluppit in. Skumppa drack vi till valomerkkin - i väntan på nästa gig.

fredag 3 maj 2013

torsdag 2 maj 2013

Ses på lördagen?

Kom och se på fantastiska Dizzy Queens show Pimp That Jazz på Lavaklubi nu på lördagen 4.5. Lavaklubi är Nationalteaterns klubb vid järnvägstorget och Dizzy Queens är ett all female bänd min dubbelkusin är med i. Genren är jazz, kolla deras reklamsnutt HÄR. Kom, kom, kom! (10€)


Säkenöivällä energialla varustettu jazzyhtye DizzyQueensin Pimp That Jazz -konsertti tarjoaa yleisölle hurmaavan palan jazzin historiaa. Showssa laulajattaret luovat lavakarismallaan ja pilke silmissään ainutlaatuisen tunnelman!

Lady Laverna – Lidia Bäck
Dinah Divona – Daniela Fogelholm
Betty Valasca – Nora Grotenfelt

Emilie Adolfsson – piano
Sara Puljula – basso
Tatjaana Kuivas - perkussiot

H&M klädinsamling

Hade vårstädning i klädrummet före vappen och har nu en stor hög plastpåsar som jag tänkt föra till UFFen. Stötte på dethär på hm idag: för varje plastkasse med kläder du hämtar dit får du en -15% rabattkupong som är i kraft ca 6mån. Försäkrade mig om att materialet eller märket på kläderna inte har betydelse - tex. min gamla toppajacka går bra att föra dit och väskor. Man får föra dit 1-2plastpåsar/ dag. Kampanjen är fortgående!
En sånhär insamlingslåda finns tom i Hagalunds hm.


Jatkokäyttö: Käytettäviksi kelpaavat vaatteet siirretään myyntiin käytettyjä tavaroita myyviin myymälöihin.
Uusiokäyttö: Tekstiilit, jotka eivät enää kelpaa vaatteiksi, muutetaan muiksi tuotteiksi, kuten siivousvälineiksi.
Kierrätys: Tekstiilit, jotka eivät sovellu jatkokäyttöön saavat uuden elämän tekstiilikuituna tai raaka-aineina - esim. autoteollisuuden vaimennus- ja eristysmateriaaleina.
Energia: Kun vaatteet eivät sovellu enää jatko- tai uusiokäyttöön eivätkä kierrettäviksi - ne ohjataan käyttettäväksi energiatuotantoon.

onsdag 1 maj 2013

Vappen & 1:a maj

Följer våra traditioner och firar vappen med N&A och 1:a maj med T4 & siipat -gänget.
Vappen, ballonger & målade ansikten.


1:a maj i soligt väder på traditionell brunch. För pojkarna var detta 21:a gången morgon-till-kväll-brunch tillsammans, och för oss flickor var det 13:de. Nästa blir det vår tur att bjuda in gänget.