onsdag 28 juni 2017

BioSolis melt-in solkräm SPF 30

Katja Kokko skrev redan 2015: "Luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet ovat ottaneet viime vuosina aivan hurjan harppauksen eteenpäin ja ovat nykyään niin loistavia, ettei ole mielestäni enää yhtään hyvää syytä käyttää synteettistä aurinkosuojaa, sillä kemialliset UV-filtterit ovat välteltävien synteettisten kemikaalien listalla aivan kärkipäässä."

Det finns många solkrämer att välja mellan. Googla tex. ekosolkräm. Köpte förra året BioSolis organic solkräm, två olika sorter HÄR, och har varit jätte nöjd. Köpte nu deras melt-in version från Natural goods Companys rea (24€). BioSolis melt-it solkräm har i år vunnit årets solprodukt i Organic Beauty Awards 2017.

Såhär skriver Naturligt snygg "Detta solskydd passar alla hudtyper. Innehåller inte nanopartiklar eller zinkoxid. Lämnar inga vita rester på huden om du smörjer in dig ordentligt. Biosolis solkräm använder ett filter baserat på naturliga mineraler, till 100% fritt från nanopartiklar. Du skyddas från hela UVA och UBV-spektrat. Vattenavvisande och certifierat av ECOCERT. Biosolis Melt-in Cream vann kategorin Årets Solprodukt i Organic Beauty Awards 2017. Juryns motivering var: Utan tvekan vill man ha med denna på sin resa. Den gör jobbet med önskat resultat på vilken breddgrad som helst. Krämen smälter in i huden och den milda behagliga doften tar en direkt till beachen."

Den smälter lätt och snabbt in i huden, jämfört med förra årets som är krämigare och behöver mer "gnuggande". Förra årets krämer lämnar en svag ljus skugga, men man blir inte vit som Mumin. Av krämerna behöver man bara en fingerspets för hela ansiktet, den är rikligare. Melt-in är definitivt lättare att använda och man får inte känslan av att man skulle måsta tvätta händerna efter att man satt solkräm, MEN jag gillar inte dens doft. Jag undrar om mitt exemplar har nåt fel, eller ska den lukta såhär? Borde gå och testa i nån butik som säljer produkten (Ruohonjuuri, Sokos mm). För tex. Katja Kokko nämner inget HÄR om att den skulle lukta och Organic Beauty Awards tyckte doften är mild och behaglig. Så lukta på den innan ni köper, men kan annors rekommendera BioSolis.
 



tisdag 27 juni 2017

DIY fidger spinner kaka

Jag kan ju inte baka, så på pojkarnas släktkalas beställde vi en jätte fin spinnerkaka från min mans arbetsplatsrestaurang. Tidigare år har jag flera gånger pysslat ihop nåt av glass, som tex. rymdfarkost, sjörövarskepp och slott. Men nu då det var dags för kompiskalas fixade jag en kreativ spinnerkaka helt själv! Jag bakade naturligtvis inte, men pysslade ihop en kaka, för pysslande tycker jag ju om. Extra bra blir det med en snurrande bricka under.

Du behöver:
  • kladdkaka x 3
  • pudersocker + tesil/sil
  • en paffbit
  • en flaska med lite större mun eller glas med smal mun


måndag 26 juni 2017

jonna.info goes instagram

Jessica tyckte jag borde ha ett instagram-konto till min blogg. Att man där kan göra reklam för sina inlägg och folk då lättare skulle komma ihåg att gå in och titta. Helt bra idé och ska nu testa på det. På Facebook har jag aldrig velat linka till bloggen och göra reklam, vill hålla dom skilt.

Jag har ett privat instagram-konto, men har egentligen bara använt det till att fixa coola filter på foton. Just nu använder jag bara Facebook så är lite rädd för att en ny social mediekanal = ännu mer skärmtid. Åtminstone blev det så idag då jag i ca 3h satt i bilen på min lediga dag och fixade på det nya kontot. Det skedde nämligen så att då jag öppnade ett allmänt instagram-konto för bloggen så *poof* satte programmet dit alla foton jag någonsin filtrerat med instagram sen 2012. Och samtidigt, eftersom kontot var allmänt, så *poof* hade jag en klunga med anhängare. Där satt jag sen och stressade över ifall det fanns typ nakenbilder bland mina 1500 foton... Bilderna måste tas bort en i gången och det var såklart denna dag så blåsigt att nätet kraschade med typ 10 bilders mellanrum. Jag kan berätta att jag svor ett antal gånger, men också såhär kan man alltså spendera sin lediga dag. Summa summarum: följ mig på instagram jonna.info


Midsommar 2017

Vi var, som vanligt, i Nagu på min mans släkts sommarställe och fira midsommar. Tur hade vi med vädret som var soligt på midsommarafton, nästa dags väder behöver inte nämnas. I år hade vi också fyra hundar på plats. Vår Lily och Jessicas Tassu sov med sina familjer i nedre huset - och var vakna hela natten och skällde. Än hörde den ena nåt misstänksamt utanför, och än den andra. Nästa natt sov vi i olika hus. Har man inte en kolikbaby, så har man en kolikhund...
 

onsdag 21 juni 2017

Bottega Verde shopping + rabattkod -20%

For förra veckan på Bottega Verde uppköp till Gäddvik för att fylla på förråden. Köpte härligt doftande Aloe shampo-tvål-bubbelbad (8,50€) till lande där det är enkelt med 3-in-1 för barnen, samt härligt doftande Iris duschgel (7€) till mig. Ögonkräm behövde jag också och det blev Lauron plus med SPF15 (24€), samt härligt argan-iris doftande handkräm (10€) till jobbet.


I sminkväg blev det BB- (18€, inlägg HÄR) och CC-kräm (18€, inlägg HÄR), som jag länge väntat på att skaffa. Dom har SPF15 och SPF20 solskydd - perfekt för sommaren. Därtill blev det en ny volym Maximeyes mascara (17€) och vattenfast brun ögonskugga i penna-format (15€) - dom är härliga!


Den ljusaste BB:n är ganska mörk, men ok på sommaren. Ljus beige CC:n bredvid är mycket ljusare och går tom på vintern. Genom att köpa dom båda får man en perfekt SPF-foundation-mix.

Fick en massa testers, tex. nya primern Splendida med SPF25 (30€) är jag intresserad av och linfröhåroljan (15€) doftar härligt. Nya matta läppstift (17€) i läckra populära röda färger ska jag också testa.



Jag får nu erbjuda er läsare -20% rabatt
på alla Bottega Verde produkter!!
Kolla HÄR fler Bottega Verde-produkter jag testat.
Med beställningen får man dessutom alltid en gåva.
Beställningen kan skickas eller man kan hämta den i Gäddvik.
Skriv som rabattkod: JONNA (med stort).
Rabatten gäller hela juni!!

Rock the beach

Vi som för 25år sen, år 1992, var 17år gamla och gick till Tavastia varje lördag. Och vi som 1991 hade biljett till Nirvanas konsert i Lepakko, med David Grohl på trummor. Vi var och se på Foo Fighters  - och det var nog sååå bra!

fredag 16 juni 2017

NONE shop

Min kompis Saara blev yt-uppsagd från jobbet för ett år sen. Efter en stund ville dom ha henne tillbaka, men då hade idén till None shop börjat gro och hon var inte längre intresserad av att återvända. Hon har själv keliaki, är laktosintolerant och intresserad av global välgörenhet - och från dethär föddes idén

None shop i Tennispalatset erbjuder take away morgonmål och lunch hela dagen. Alla produkter är naturligtvis gluten-, mjölk- och dessutom sockerfria. Luomu prefereras så gott det går. Läget är perfekt, centralt, i Tennispalatset mitt emot Makuuni.



Man kan även köpa gluten-, mjölk- och sockerfria torrfoder. Morgonmåls combo "kaffe + smoothie + omelett" fås för 10€. My kind of brekkare, nyttigt och även utan vetemjöl. 


 
None shop understöder välgörenhet och ekologiskt ansvarsfullt producerade produkter. Vi smakade på god smoothie och jag köpte tre armband för 15€, som understöder Nepalesiska hemmamammors ekonomiska frihet. Jag blev otroligt sugen på härliga stora väskor i lockande mönster - gjorda av återvunna plastflaskor!



Välgörenhet finns också i form av Giving Days, dvs insamling och donering av saker. Just nu får man donera fotbollsgrejor för vuxna som sen går till homeless academy.



måndag 12 juni 2017

Mörk choko love

Det tar en tid, men man vänjer sig vid mörk choko - och blir beroende. Med mörk menar jag 80% eller över. Jag har lite svårt med choko och min handikappade mun, för chokon vill fastna i gommen forever, så jag äter 1-2 rader choko med grönt te - varje dag.

Här är några favoriter. Den i mitten, med havssalt, är så god att jag inte kan tro att den är 86% och hälsosam. Den till höger finns också i 80%, denhär 70% var ett undantag.



söndag 11 juni 2017

Grönt te påfyllning

Mitt gröna te-förråd har tagit slut. Ett paket köpte jag i Hagalunds Ainoas tebutik, men där får man nog inte nåt under 10e. Det är så sjukt mycket billigare i Tokyokan i Hesa, så då jag äntligen nu slapp dit köpte jag ett stort förråd igen. Senaste förrådet HÄR från augusti, räckte alltså nio månader. Nu köpte jag igen fem påsar för 37€, och det borde räcka ungefär till mars 2018.

Luomu Sencha 4,70€ x 2
Matcha Sencha 7,20€
Yuki Sencha 4,70€
Luomu Bancha 4,15€
Genmaicha 4,95€


lördag 10 juni 2017

Natural goods companys vår-rea till sö.11.6

Enligt naturkosmetik guruna Noora Shingler och Katja Kokko, är Natural goods companys vår-rea THE naturkosmetik rea. Dom har båda på sina sidot sina favorit top 10 produkter från rean HÄR och HÄR. Jag gick igenom 42 sidor med produkter - och hittade en massa. Först var kassan över 200€, men fick det reducerat till under 100€. Smink har jag svårt att köpa utan att testa färg och konsistens på handen, därför blev det bara krämer mm.

https://www.naturalgoodscompany.com/ystavamyynti.html

Mest glad är jag över svart nagellack (16,83€), som jag hittills inte hittat inom naturkosmetiken och Biosolis spf30 solkräm (23,92€) som är "melt-in". Aldrig har jag köpt så dyrt nagellack tidigare, men what can u do då jag inte hittat andra svarta.



Egentligen använder jag inte vaddlappar (2,70€), men nu till sommaren kan det vara behändigt på lande och då kan jag samtidigt få mitt misellvatten använt. Min man använder topsyn typ varje dag, vilket inte alls är bra, men ett steg bättre i alla fall om dom är luomu. 200st för 2,70€ är ganska bra.



Dom här eteriska oljorna hade jag i min köpkorg. Jag har börjat bli förtjust i Lavendel (8,88€) som jag har, som jag sätter några droppar av i tvättmedlet, på dynan ibland och bland underkläderna. Lavendel sägs vara bra för avslappning och rogivande av kropp och sinne. Den är också inflammationshämmande, antiseptisk, antibakteriell, balanserande och regenererande. Citron (8,16€) finns också på min köplista och den sägs vitalisera och stimulera, rensa sinnet och skärpa uppmärksamhet och beslutsförmågan. Också den är antibakteriell och stimulerar dessutom blodcirkulationen. Ros (14,40€) skulle jag villa ha för doften och använda i bykmaskinen. MEN googlade fram att eteriska luomu oljor finns att få billigare annanstans, så skippade domhär.



Dödö-förrådet fyller jag alltid på då dom finns på rabatt. Mádàras (9,10€) doft är jag inte så förtjust i, men den har nog hittills varit bäst.



Åt min man hittade jag Sante duschgel (6,53€), dagkräm (10,17€), rakskum (5,41€) och hårvax (6,57€).



Låt naturen vara

Jag rör ju mig i naturen nuförtiden två gånger i dagen pga hund. Oberoende av årstid, så ser jag nästan dagligen nåt vackert som jag vill ta med mig hem. Jag kan bara inte låta bli. På vintern kommer jag hem med kvistar och blåbärsris, på våren är det härligt med kvistar där bladen blommar ut snabbare inomhus och nu på sommaren snygga blad och blommor som piggar upp hemmet.


onsdag 7 juni 2017

Fidget spinner kalasdags

Som tur blev det fint väder till söndagen. Vi har gått omkring smånervösa eftersom vi som vanligt hade bjudit in över 40 personer på pojkarnas årliga kalas.

Smånervös var jag också över om jag lovat för mycket då jag lovat en fidget spinner kaka - då att baka själv är en omöjlighet. Kontaktade desperat närmare 20 ställen, men alla var fullbokade iom studentveckoslutet. Färdiga kakor skulle ha funnits, men inte specialbeställda. Till slut ordnade det sig via min mans arbetsplatsrestaurang - och kakan var så god att barnen, som aldrig äter kaka, åt tre portioner och det blev inget av kakan till dom vuxna.

Här ser man en lite gnutta av vår terassmatta. Det blev Askos Dubai HÄR.
Kakan serverades förståss på en snurrande bricka.



Supermood

Anne Kukkohovis Supermood (2014) finns att köpa i Sokos och Sokos emotion. Märket var helt obekant för mig, men köpte det på Tallinresan från båten. På båten var priset lite billigare och det var dessutom -30% rabatt, så det kändes ok att testa på det annors jätte dyra märket. På tex. Hyvinvoinnintavaratalo.fi kostar den 68€, men nu betalade jag 39€.

Egoboost innehåller den finska “supersvampen” chaga som är rik på antioxidanter, men också finsk björksav och kollagen från fisk. Egoboost finns i glasflaska med med pipett och serumet är ljusbeige som doftar milt. De syntetiska ingredienserna odium benzoate & potassium sorbate är sist i inci vilket betyder att det finns allra minst av dem i produkten.
 


Serumet är jätte tunnt, lätt, rikligt och absorberas direkt. En halv pipett räcker bra för hela ansiktet. Effekten känns genast och huden blir mjuk och jämn. Denhär funkar på min 40+ hud som Lumenes magic drops nån gång funkade på 20+ och 30+ mig. Använder denhär som lyxprodukt innan fuktkrämen då det är festdags och jag vill att makeupen ska bli och hållas snygg. Härlig produkt, men kommer nog aldrig köpa den för fullt pris.



tisdag 6 juni 2017

Ny snabbmatsfavorit: tex-mex Oumph! mättö

Vad är oumph?
Oumph är en svensk uppfinning som innehåller endast vatten, sojaproteinkoncentrat och kryddor. Bönkoncentratet görs av GMO-fria bönor och alla kryddor är ekologiska. En dietist har kallat oumph för ”bland det näringstätaste jag sett” och produkten är fullproppad med protein, järn, fibrer och folsyra – och är samtidigt kalorisnål och näst intill fettfri.
Bra för miljön
1kg Oumph motsvarar 30g nötkött när det kommer till klimatpåverkan, och mellan 2-4ggr så bra som kyckling.

I Finland hittas oumph i frysdisken i K-butiker och det finns tillsvidare fyra smaker: pulled oumph i barbequesmak, kebab, timjam&vitlök och smaklös. Oumph kan stekas, kokas, grillas eller friteras och går inte att misslyckas med, lovas det.

Jag har länge haft en påse i frysen och fick för en tid sen testade ja äntligen på Oumph - och det var ju jätte gott! Jag hade pulled Oumph, som hade ganska stark barbequesmak. Tinade upp det en stund och skar i mindre bitar. Använde det som höna i fajitas (utan plätt).



Mera recept
Skagen
Jerk dog
Fänkål sallad
Pastagratäng
Snabbt och lätt

Tallinn med mammagänget

Lite sen är jag med att uppdatera min sida, men det här året blev det en Tallinresa igen med mammorna igen. Tolv kunde delta för två veckor sen och det var så soligt och varmt. Det blev som vanligt kiknande av skratt, shareing, drinkar och en hel del shopping. 

Första dagen åt vi lunch på Elevantvilket tycks ha blivit en bra tradition, och shoppade på Rotermanni området. Drinx togs det på stan på terassen och i den stora fina sviten på Barons hotellet. Middag åt vi ute på terassen på Kuldmokk. Också här hade vi beställt maten i förväg och maten var "shared", men tyvärr blev vi inte mätta och dom hade inte mera mat? På söndag shoppade vi i shoppingcentret Kristiinekeskus och satt i lugn och ro på terass ända tills båten for klockan 19.