torsdag 31 juli 2014

Ont i halsen

Har varit på sjukledighet hela veckan. Det började med ont i halsen på lö morgon då vi for till Lummene open. Då vi på söndagen var efter barnen hade jag 39.5c feber. På måndagen konstaterades det på hälsostationen, efter svalgprov, att det är virus. Halsen är galet sjuk och jag har ätit burana 800mg tre gånger i dagen redan i fem dagar. På ti kom hostan som kan hålla på 30min på dagen och 1-2h på natten. Har nån annan haft liknande? Hur länge håller det på? Är livrädd att barnen ska bli smittade då värken faktist är nåt helt annat än vanlig halsont som man ibland har. Just nu känns det som om jag skulle vara under vatten och öronen värker lite med burana 800. Misstänker att jag imorgon får besöka hälsostationen för tredje gången denna vecka. 

På hälsostationen berättade dom att det nu gått ovanligt mycket virus med kraftig värk i halsen och feber. Jag blev förresten positivt överraskad då dom sade att det "enligt forskning bland barn visat sig att hostmediciner inte har nån verkan. Det enda som enligt forskning verkar hjälpa är honung. Honung smörjar halsen och har dessutom antioxidant verkan." Har skrivit lite om honung HÄR.

Get together på Sommaröarna

Hos N&A med Anna&Andreas. Ibland känns det så ofattbart att vi sex har blivit tolv. Vilda fester på samma veranda kommer vi ihåg som igår, men ändå känns det som en evighet sen. Här sitter vi nu istället med denhär härliga högen små.

måndag 28 juli 2014

Lummene open


Vi 8 ungdomar fortsätter nu en av T4-gängets föräldrars tennis turnerings tradition. Deras sommaställe ligger vid Lummene sjön och dom har en full tennisbana på lande. Vi välkommnades lördagmorgon klockan 10 med skumppa och flagghissning och värdsparet hade tom låtit tryckas fina skjortor åt gänget. Där i värmen spelade och svettades vi flickor halva dagen och pojkarna ända till tio på kvällen (från 11. på morgonen). Jag som inte sportar annat än cyklar till jobbet var nog ganska död...


Naturen är jätte vacker med fina näckrosblad och ja, Lumene har fått sitt namn härifrån.


På kvällen vid middagen var vi alla så trötta och utmattade att vi fnittrade och skrattade så man nästan fick kramp i magen. Läppän var på så låg nivå och sån humor är ju bäst. Slapp också lite framåt i planeringen av "Vappen 2015 på Santorini".

fredag 25 juli 2014

Flick terasskväll

... med Anna på Teatteri, Mattolaituri och Grotesk denna varma soliga fredagkväll.

tisdag 22 juli 2014

Home alone

Mannen och boysen for till lande för tre dagar. Har ju varit utan dom flera gånger, men då har jag ju varit på vift med kompisar eller med mannen. Har aldrig tidigare varit ensam hemma såhär länge. Känner som Hannah: vad ska jag göra då jag kan göra vad som helst?

Shoppa i timmar på rea och loppis.


Dricka cider ensam på bakgården och se på tv klockan 19.


Testa uppköp och ha photoshoot, ha.

H&M klänning för 21e (hade 15% rabattkupong)
H&M klänning för 10e.
Crocs flipflops för 15e. OneWay scarf för 6,50e.

Kära vänner

... stora och små ända från Malaysien. Och för oss alla var det som om vi setts igår.


söndag 20 juli 2014

Semester avslutning

En perfekt solig morgon, årets första åskväder (som räckte under en timme) och skärgårdsteater med superduper dubbelkusinen var en perfekt avslutning på semestern.
 

 
Just nu känns det som jag inte ens vet vad jag gör på jobbet. Men har beslutit mig för att inte försöka komma på det idag. Har hela dagen imorgon på mig att komma underfund med det.

lördag 19 juli 2014

Sommarläsning

Läsning hör till semesternjutning för mig, som i vardagen inte finner ork för det. Har kommit genom två och börjar idag på Gräset är mörkare på andra sidan. På semestern vill jag läsa och mannen golfa. Dom dagar mannen far och golfa och är borta 4-5h, är det sen min tur att läsa i timtal då han kommer hem.



torsdag 17 juli 2014

Barösund & farväl

For idag med bil till Barösund för att träffa våra resekompisar.


Åt på restaurangen Scola. Restaurangen var jätte fin och terassen stor med fin utsikt. På gården fanns sandlåda, Pappagallo glasskiosk, två kaniner och flera hängmattor. Tyvärr var maten inte så vidare. Vi vuxna åt hamppare och barnen lasagne som inte smakade för nån av dom. Men stället är jätte fint och definitivt värt ett besök.


Nästa vecka flyttar resekompisarna för flera år till USA. Ett år, till nästa sommar, går ju snabbt för oss vuxna, men overkligt att tänka att pojkarna är sju och fem då vi ses nästa gång.






Solig sommardag


Brorsan med dotter tog bilder för hemsidan fridafelicia.wordpress.com, där man får köpa hemgjort medel och pinnar för jättesåpbubblor. Bra present ide tex. då man far på besök till en barnfamilj - både barn och vuxna gillar!


söndag 13 juli 2014

Svärd

Denhär mamman har idag lagat ett svärd åt var pojke. Och ett Lego Chima Cragger -svärd är på kommande.


lördag 12 juli 2014

Blåbär

Semester

Njuter på lande av lässtunder i solen. Tidningengen hör definitivt till semestern och avslutade just Khaled Hosseinis tredje bok. Härlig bok också den, full av människoöden som nuddar varandra.


tisdag 8 juli 2014

Junibacken

I Stockholm besökte vi Junibacken. Promenerade från Viking ca 1,5km rakt fram och tog Djurgårdsfärjan. Åt Adam hade vi vagn och åt Antony sparkbräde. 


Barnen tyckte mycket om att leka i Junibacken och tåget var härligt för oss vuxna också. Annat hann vi inte med innan det var dags för båten, bollhavet och Ville Viking igen.

En gåta av en 6-åring

Antony: "Mamma, jag har gjort en arvoitus. Vet du vad dethär betyder?".

 
Alltså genialt säger mamman som älskar gåtor och Mensa. Han hjälpte mig med att säga "vad är det för tecken i mitten?". Kommer du på svaret?

måndag 7 juli 2014

Stockholmkryssning

... med N&A's familj. Dagens mål: bollhavsöverit, imorgon: Junibacken.


Fick det bästa buffabordet där barnen hade utrymme och vuxna vy.


Hittade på en nixipirkka: satte hängarna vid kanten av barnens sängar, så dom ska hållas där bättre.

söndag 6 juli 2014

Baltic Jazz, Robin, Dizzy Queens

Idag var dagen då pojkarna upplevde sin första konsert. På förmiddagen bar det av till Dahlsbruk och Baltic Jazz. Oj så mycket gullighetspoäng konserten fick: många små gulliga barn köande in till konserten, små flickor som kan alla ord utantill och skriker ut dom så högt det går, små pojkar som står och gapar och den härliga energiska Robin. Och vi vuxna hoppade, sjöng och klappade med - fast utan gullighetspoäng.


Efteråt blev det pizza och sen underhållning av dom super underhållande, vackra och talanted Dizzy Queens (med dubbelkusinen i mitten).

fredag 4 juli 2014

Lyckad Tallinnresa



Resan var verkligt (alltså what's up med automat textkorrigering på iPhonen? Verkligt blev verkkohyökkäys!?), ja alltså verkligt lyckad. Kan inte vänta på att fara till Tallinn med barn igen! Kl. 9.30 var vi i Tallinn och förde bilen till Audi "huolto" (hälften billigare än i Finland). Bredvid låg ett enormt shoppingcenter Rocca al mare, vilket jag tyckte lät bekant, och det visade sig att Zoo var på andra sidan gatan. Efter pizza på shoppingcentret for mannen på jobb och vi var i djurparken 12.30-16.00 (tack Catrin för zoo-tipset). 


Vi hade Briovagnen med, men man sku ha fått låna dragbar träkärra där. Vi tyckte massor om djurparken och där fanns mycket djur, jämfört med Högholmens tomma burar. Man kom nära djuren och såg dom bra. Utomlands är jag lite orolig för att se djuren ha det illa, men standarden var samma som i Finland och på tex. isbjörnarnas bur stod det att dom ska få ny, elefanterna hade ett stort område och sälarnas bassäng var sponsrad av Eckerö Line. 

En aktiv elefant och elefantkakka är alltid lika roligt.
Sälarna var så härliga och så roligt aktiva för barn.
Varför finns dom inte mera på Högholmen?

En annan positiv sak är ju priserna tex. 7€ kostade det in (barnen var tydligen gratis) och tre glassar kostade 2,7€ (typ en glass' pris på Högholmen). Båtresan var 40€ för tre, så tror vi klarade oss billigare undan än en Högholmsdag.

Ush, den enorma krokodilen, som flyttar ställning typ en gång i dagen, 
rörde på sig just då vi stod bredvid. Jag och en 4-årig flicka skrek till.

Det som kostade lite mer var pomppu-området där pojkarna fick hoppa i 15min för 6€. 


Det vi inte hann med var området där man skulle ha fått paija pupun och andra farmdjur och som tur hann vi inte med ormhuset. Man kan alltså lätt spendera en hel dag där.


Så träffade vi mannen, var förundrade och fascinerade över gamla stan, murar, skotthål, åt på Mäccen och tog en sväng i Kaubamaja. Kaubamaja har ju har en härlig barnavdelning och en leksaksavdelning där man med barn kan döda myyycket tid en regnig dag, eller där man kan parkera sin man med barn om man behöver egen shoppingtid. Tallinn, we'll be back.