torsdag 31 augusti 2017

Vattenfast ögonpenna

Jag är sååå förtjust i Bottega Verdes My Color vattenfasta ögonpenna. Jag har den i tre färger och använder alla dagligen. Den bruna innanför franslinjen nertill, den svarta innanför franslinjen uppe och den ljusa på ögonlocket. Jag är så lat att jag gör latmans eyeliner och sätter strecket inanför franslinjen - då finns det ingen risk att linjen blir tex. för tjock eller sned. Och så är jag till vardags utan mascara, såhär:


Nån smal ögonlinjelinje kan man ju inte dra med domhär, men dom är super som ögonskugga, innanför fransraden och även under ögat som skugga.

Här weekend make-up med svart penna inanför uppe och nere,
ljus penna på ögonlocket och + mascara.


fredag 25 augusti 2017

Menskopp

Lunette uppfanns av Heli Kurjanen, som beställt en menskopp på nätet som enligt henne hade brister och problem. Hon insåg dock koppens möjligheter och skapade Lunette. Lunette tillverkas i Finland, lanserades år 2005 och är den mest sålda menskoppen i världen (säljs i 40 länder). Ända sen 2005 har jag planerat testa på menskoppen, men det har bara inte blivit av. Äntligen köpte jag en i måndags (och köpte en riktig och inte en DIY som Anne HÄR, hehe). Nu har jag testat den i 5 dagar och kan säga att once you go menskopp you never go back - det är ju det behändigaste ever! Aldrig mer äckliga luktande blöjor och tamppare.

Köpte min från Ruohonjuuri (30€) och den fanns i flera olika färger. Den fanns också i två storlekar varav jag valde den mindre, som räcker bra. Menskoppen tömmer man i toan på morgonen och på kvällen. Dom första dagarna kan man tömma den på dagen också. Man kan fast i början då man övar sig tömma varje gång man går på toa, så får man en uppfattning om flödet.

Det tog nån dag innan jag började få den på plats så bra att jag inte alls kände av den, men mot slutet av veckan var det så att jag skulle ha kunnat glömma den inne hur länge som helst. Det hjälpte att läsa instruktionerna; att den ska riktas mot svanskotan, så man får den bekväm. Att sätta in den var lätt, men man ska inte vara en "hienohelma" som aldrig rört sig där nere och endast skjutit in tamponger från långt avstånd med nåt redskap. Märkte förresten att då man är på toa på "number two", så kan det vara bra att justera koppen efter klämmandet. Jag har en gång i misstag klämt ut en tampong (som tuuur på utedass!), så liksom tamppare rör koppen nog på sig av klämmande.





Menskoppen kan användas upp till tio år. Den lämnar inte fibrer efter sig, vilket tamppare kan göra, och den torkar inte slemhinnorna som blöjor och tamppare. Blodet i koppen är luktlöst eftersom blodet inte försurnar som på blöjan och tampparen, så mens "lukten" är borta. Den håller upp till 12h och är dessutom ekonomisk och ekologisk.

Summa summarum: TESTA!

onsdag 23 augusti 2017

Pojkarnas favorit smoothie

För boysen gäller tydligen KISS-regeln. Har under årens lopp lagat olika yoghurt, saft mm smoothies åt pojkarna. Nu är dom dock ense om att denhär ur enkla smoothien med vatten är den bästa.


• Banan + röda vinbär + blåbär + jordgubbar. 
• honung
• vatten (så mycket det behövs för att göra konsistensen lätt att dricka)


Hösten är här

Fram med Uggarna.


måndag 21 augusti 2017

Bästa barnkalaset

Nadine har nog den bästa barnkalas traditionen. Hennes flickor firas nämligen i form av kräftis med fyra familjer. Dessutom på deras lande på den stora mysiga verandan och facklor utomhus då det mörknade.



lördag 19 augusti 2017

Boat and Tote

Förra hösten beställde jag från jenkkinä från L.L.Bean en stor Boat and Tote (extra-large, zip) väska åt vår familj HÄR. Samtidigt beställde jag mindre i medium storlek åt alla mina guddöttrar + syskon flickbarn. Idag får den sista guddottern sin i födispresent.

Kan varmt rekommendera väskorna och skulle igen ha lust att beställa fler. Är inte dollarn dessutom nu svagare? Väskorna är av super hållbart material, verkligen kvalitet som säkert håller typ hela livet. Modellen är dessutom så klassisk att den knappast blir "omodern".


onsdag 16 augusti 2017

Egna nuggets åt kidsen

Jag undviker butikens nuggetar till barnen så gott det går. Jessica tipsade nån gång i tiden om egna nuggets, och gör dom nu och då. Det är super enkelt och barnen gillar. Jag gör också lax-nuggets på samma sätt (och abborsfilé).

• hönsfilé / laxfilé
• rågskorpmjöl (innehåller vetemjöl)
• kryddor enligt smak (för höna tex. salt, svartpeppar, paprika, chili, vitlökspulver, curry)
• olivolja

Skär filéerna i passliga nuggetbitar. Häll skorpmjöl + kryddor i e lite djupare tallrik. Vänd om nuggetarna i skorpmjölsblandningen och stek i rikligt(!) med olivolja.

måndag 14 augusti 2017

Hallå där, köp blåbär

Hämtade igår 10l blåbär från Evitskog (Kyrkslätt) mottagningscentral. Med mig hade jag ett eget ämbare och bären kostade 5€/l och var färdigt rensade - perfekt.



Jag ringde dit på vägen från lande och frågade om det finns bär, och dom svarade att Somalierna just kommit från skogen och hade en hel del. Där på gården satt ett stort gäng män och rensade bär och sällskapade. Dom hade redan flera "rensningssilar" som dom köpt med pengar dom förtjänat. HÄR har HS skrivit mer om Evitskogs blåbärsplockare, som jag gärna understöder.

KONTAKTA:
Evitskog, Kyrkslätt
Finska Röda Korset
Opistotie 21

tisdag 8 augusti 2017

Bär efterrätt

Bär har jag, liksom alla andra, ätit så gott som dagligen nu i sommar. Mest jordgubbar och blåbär, och för att få upp vikten äter jag bären med fet naturell yoghurt blandat med ett par matskedar mascarpone. Mascarponen gör yoghurten söt och fet i smaken - naaaam!



Favoritsallad just nu

Idag var jag på 3 månaders check, och allt såg bra ut - huh! Mer om dom funderingarna på Stay positive Jonna HÄR.

I över ett år har jag tappert kämppat och ofta stressat över min vikt. Jag har inte varit på vågen på ett år, för batterierna tog slut, och för att det uppmuntrade min omvända ätstörning. Men jag har kämppat hårt och tänkt på (stressat över) mat varje dag. Nyligen steg jag på en våg och jag har gått upp ca 6kg. Jag är så nöjd, glad och stolt!

Jag har undvikit ätit sallad och soppa - för man går ju inte upp i vikt av det. Omvänt till dom flesta andra kvinnor känner jag nu att jag kan äta sallad och soppa "med gott samvete" och utan ångest.

Jag har alltid tyckt att mozzarellaost i sallad är ganska smaklöst och onödigt - men det var innan jag smakade på Pirkkas Bufala Campana, som är gjord på buffelmjölk och inte komjölk.
Min favoritsallad just nu är följande:
  • Sallad x 1/2
  • Quinoa x 1/2 dl
  • Tomat x 1
  • Nektarin x 1
  • Mozzarella x 1
  • Nötter, tex. pekan- eller valnötter
  • Salt, peppar, olivolja och balsamico över


måndag 7 augusti 2017

Gudbarn no 7

På veckoslutet hade vi äran att bli gudföräldrar en sjunde gång. Det var min brors baby som hade namngivningsfest. Det var första gången som vi var på namngivningsfest och det var jätte trevligt ordnat. Det var många som pratade under festen, och inte endast prästen som på dop; morfar önskade alla välkomna, föräldrarna berättade om namnet och var gudförälder hade blivit bedd att säga nåt valfritt. Jag hittade en härlig dikt, som jag läste medan tårarna rann ner för kinderna och rösten darrade, min man läste gudsonens babyhoroskop och så hade jag köpt ett album där var gäst fick en sida att besvara på några frågor samt limma in en selfie av sig (vi hade en hp sprocket fickprinter med). Av föräldrarna fick vi alla ett härligt armband som minne.


Krama mig ofta
Krama mig ofta så blir jag glad och trygg,
låt mig känna mig älskad även om jag varit stygg.
Stå fast, ni som är vuxna, trots mina prövningar och test,
för även om jag klagar är ni ändå bäst.
Visa mig i handling vad respekt är för någonting,
lär mig se det vackra i världen runt omkring.
Tala om att jag duger just precis som jag är,
och låt mig höra ofta att jag är er väldigt kär.
Låt vårt hem vara ett ställe där tolerans och kärlek bor.
och kom ihåg att man kan leka även om man blivit stor!!!
Av: Stina Norén

söndag 6 augusti 2017

Smoothie organisering

I min morgonsmoothie kommer det mycket ingredienser från så många olika burkar och påsar, att jag bestämde mig för att förenkla processen. I sju Bona-burkar satte jag allt torrt som kommer i smoothien. Nästa gång får jag nog använda stora Bona-burkar.



Så lägger jag till:

Andra vitaminer och kosttillägg på morgonen:
  • C-vitamin
  • D-vitamin
  • Omega-3
  • Mjölksyrebakterier
  • Som kurer lite annat nu och då.
Strävar efter en hälsosam basisk kropp med bra immunförsvar.
Kosttillskott HÄR.
Förändringar jag gjort HÄR.

lördag 5 augusti 2017

Batatpuckar med linser & feta

Också dethär receptet var från 52weeksofdeliciousness HÄR. Och också dethär receptet var jätte gott och kommer definitivt att stanna i mitt recepthäfte. Jag har dålig fantasi med linser, eftersom jag inte tycker dom är så goda, men dethär receptet var lyckat. Basilika-vitlök-såsen var också jätte god och kan användas med nästan vad som helst - men den var stark, så det räcker med små klickar. Denhär går förresten också att göra på folie i grillen.

  • batat x 1
  • feta x 1 paket (200g)
  • linser x 1 paket (200g)
  • basilika x 1 kruka
  • vitlök x 2 klyftor
  • olivolja, salt & peppar
  • basilikakrydda, rosmarin, vitlökspulver

Laga såsen genom att klippa basilikan och lite skära upp vitlöken och sätt i en burk tillsammans med oljan, salt och peppar - mixa med stavmixer och låt stå i kylskåpet. Sätt linser och resten av kryddorna + lite olivolja i en skål, rör om och låt stå en stund. Skär bataten i puckar och sätt i ugnen 200c i 15 minuter. Sätt efter det linserna och fetaosten på puckarna och tillbaka i ugnen tills fetan får färg. Droppa såsen över och servera.

Jag tog kanske ut dom lite för tidigt, för inte har min feta just nån färg alls - men gott var det!

fredag 4 augusti 2017

Lande rehab

Av Jessica fick jag idén att ordna ett "Rehab för skärmberoende personer" på lande. Ett läger på fem dagar, som barnen faktiskt såg fram emot jätte mycket (och vi föräldrar lite fasade för). Vi var tio personer som deltog i lägret.

 
På första träffen satt vi i en cirkel och fick turvis säga nåt om vårt beroende "Hej jag heter Jonna och jag är skärmberoende. Det sista jag gör på kvällen och första på morgonen är att se på min telefon - inte tex. min man." Barnen hängde genast med och vår 7-åring sa "Hej jag heter A och jag är skärmberoende. Jag älskar Clash of Clans. En gång då jag förlorade kastade jag telefonen."
 
Efter mötet satte vi telefonerna i skärmboxen och låste in den. Klockan 20.00 fick man tillbaka skärmarna. Pojkarna hittade på en massa och lekte som vanligt ute hela dagarna - vi har ju det så lyxigt att dubbelkusinens pojkar är exakt lika gamla. Själv gjorde jag sudoku, rensade i naturen och vi gjorde alla tillsammans tex. utfärder med färdkost i skogen och for ock plocka jordgubbar. Veckan avbröts lite då Lily fördes till sjukhuset på torsdagen, men barnen fortsatte tappert.
 
Vi vuxna märkte ibland att det var svårt utan telefon tex. då man talade med varandra så skulle man mången gång ha velat visa nåt eller kolla upp fakta till diskussionen eller ta foton (då jag glömde kameran hemma) - men bra gick det i alla fall. Egentligen är det gasnka störande att vi börjar vår dag så att alla är på sina skärmar, men det lättar ju så mycket då ingen har bråttom med morgonmålet. Men nästa år kanske vi skulle våga med att man skulle få ha telefonen tex. 2h mitt på dagen och därigenom få en energiskare start på morgonen samt vara effektivare på kvällen.


torsdag 3 augusti 2017

Rågbröds tofuburgare

Gjorde 52weeks of deliciousness' tofuburgare HÄR, och kommer säkert att göra den igen. Om inte annat så åtminstone såsen, den var super god och skulle säkert passa till nån fisk också.

Fullkorns 100% rågbröd (täysjyvä ruisleipä) innehåller ju för det mesta en hel del vetemjöl, vilket jag i mitt tidigare liv aldrig reflekterat över och nu är överraskad över (MTV selvitti: Ovelaa kikkailua merkinnöissä – näin paljon suosikkileivässäsi on oikeasti ruista). Om också du vill undvika vetemjöl, kolla alltså alltid innehållsförteckningen - för det finns nog flera alternativ på rågbröd med bara råg. Förutom jälkuuunileipä(som är för hårt för mig) så finns det Fazers Ruis kuuluu kaikille, Fazers Zuccini&palsternacka juuresleipä (enda av juuresleipä sorterna som är utan vetemjöl) och Oululainens Tosi ruis Reissumies, finns det också tex. Vaasan minihiilari (nedan) och Salonens rågbröd och reikäleipä.




  • rågbröd
  • tofu
  • tomat, rödlök, sallad, avocado, saltgurka - vad du vill ha i burgaren
  • olivolja
  • paprika- och chilikrydda
Såsen:
  • naturell yoghurt x 1-2dl (lite smetana/ creme fraiche om du vill)
  • gräslök x ½-1 kruka (mycket)
  • vittvinsettika/ etikka x ½-1msk
  • senap x ½-1tsk
  • honung x ½-1tsk
  • salt + svartpeppar
Blanda såsingredienser och låt stå i kylskåp en stund. Stek tofun i redigt med olivolja + paprikakrydda + chilikrydda. Ha hög värme för att få en stekyta på tofun.

tisdag 1 augusti 2017

Lily blev biten av en huggorm

Förra torsdagen blev vår lilla hund Lily på lande biten av en huggorm i tassen. Hon skrek till i buskarna och kom sedan in, slickade baktassen och haltade på den. Efter en stund började hon flåsa, darra och gömma sig. Vi ringde lokala veterinären som rekommenderade att fara till djursjukhuset i Vik ifall foten börjar svälla - vilket den gjorde. Vanliga veterinärer har inte motgift, ifall det skulle behövas.

"Kyyn myrkky aiheuttaa puremakohdassa kudostuhoa, turvotusta, kuoliota sekä veren hyytymishäiriöitä. Myöhemmin voi seurata sydämen rytmihäiriöitä, munuaisten vajaatoimintaa sekä nesteen kertymistä keuhkoihin."

Hon blev biten ca kl. 15, vi for iväg ca 16, var där ca 17 och vården påbörjades ca kl. 18. Hon var ganska dålig då vi kom fram och (lilla och vanligtvis superdramatiska Lily) reagerade inte ens då det sattes en kanyl och togs blodprov. Proven visade att dom värden som vanligtvis höjs vid ormgift var höga. Fast inte bettet syntes eller hittades kunde det konstateras att det var det som skett. Ofta hjälper det med opiater + vätska intravenöst, och det var planen. Om det ser illa ut ges också motgift intravenöst. Motgiftet är väldigt dyrt (360€) och kan ha biverkningar, som sen igen måste vårdas. Just efter att vi lämnat henne kom läkaren tillbaka och sa att foten var så svullen och mörkblå att han starkt rekommenderar motgiftet. Risken kan annors vara necros (kuolio) dvs att foten dör, vilket är mycket illa, sa han. Dom lovade ringa på kvällen och berätta läget - och vi for hem och grät, oroade oss och väntade.

Googlade förståss en massa under tiden och det skrämde mig att det är farligare att bli biten i tassen än nosen/halsen "Koiran raajaan kohdistunut purema on vaarallisempi ja voi pahimmillaan johtaa lemmikin menehtymiseen" HÄR. Medan dethär lättade mig "Viime vuonna Ruotsissa 2700:sta kyyn puremaksi joutuneesta eläinlääkäriin viedystä koirasta noin 10 menehtyi". Fick också tex. veta att man inte ska ge kyypakkaus åt hundar (undantag om bettet är vid andningsvägarna). På sjukhuset berättade dom förresten att det under sommaren kommer 1-2 huggormsbitna hundar till dom varje dag!

Kl. 22 på kvällen ringde läkaren och berättade att Lily varit vaken, ätit och suttit. Men svullnaden och blånaden hade inte ännu blivit bättre så hon skulle stanna över natten. Kl. 13 nästa dag ringde dom och berättade att hon mådde bättre, blodproven var på bättringsväg, men svullnaden var ännu jätte kraftig. Riskerna var nu njurarna och "veren hyytyminen", så dom ville hålla henne på intensiven ännu tills nästa eftermiddag. På lördagen ringde dom på fm och berättade att hon mådde mycket bättre, hade tom ätit av grannens mat och kunde gå haltande.


Vi fick hem henne på lördag kväll, efter två dygn på intensiven. Väntandet, oroandet, ovissheten och ens egna hämska fantasi var jätte tungt och hämskt. Hon var ynklig och haltande då vi fick henne - inte alls sig själv. Blånaden på benet och ända upp på magen såg grymt ut. Den sjuka foten var nästan dubbelt så tjock som den friska. Med sig fick hon recept på opiatbaserad värkmedicin + medicin som skyddar magen + antibiotika. På söndagen var hon redan mycket piggare och kom med leksaker i munnen. Vi åkte på blodprov och alla värden hade nu stabiliserats till normala. Foten och lårbenet är ännu svullna och magen mörk lila. Vi är överlyckliga över att hon klarade sig, och även om vi nu är 1800€ fattigare så var det värt varje cent.
Koira, kyy, purema, kyynpurema, vasta-aine