lördag 30 juni 2012

Österbotten

Det var då alltså start kl. 5.30. Har super bekväm ställning i bilen, med stora dynor under fötterna och stolen helt bak - är typ i liggställnig. Kl. 9.30 i Österbotten och har redan ätit hodare som lunch samt sommarens första smultron.

fredag 29 juni 2012

Veckoslut

Svullnade i knäet har inte lagt sig. Fick två veckor sjukledighet till och GRÖNT LJUS för att fara på bröllopet - jee, here we come. Ikväll förs pojkarna till lande med min mamma och brors familj, imorgon start mot Kalajoki typ kl. 6.

Hustoppen

Dethär ska jag se på sen då jag har tid. Verkar lovande. Alla avsnitt här.

"Bor du i ditt drömhus - eller känner någon som har ett fantastiskt hus? Hustoppen söker villor eller stadshus i Sverige, där ägarna haft en intressant vision eller personlig dröm bakom sitt hem - och förverkligat den! Det kan vara nybyggda hus, arkitektritade klassiker, ombyggda gamla lantgårdar, industrilokaler, skolor etc. – helt enkelt bara speciella hus. De hus som kommer med i programmet får besök av Hustoppens programledare och uppmärksammas dessutom av Sveriges mest framgångsrika arkitekter i Hustoppens jury, bl.a. bestående av Gert Wingårdh."

torsdag 28 juni 2012

7€ presentkort till Nelly.com ges bort

Fick en 7€ presentkort -kod då jag beställde för över 50€. Koden skall användas före den 27.7 och det har jag inte råd med, så om nån vill använda koden så säg pip.

www.nelly.com/fi

onsdag 27 juni 2012

Rea shopping online

Då jag inte slipper på rea försäljningarna pga benet har jag "hurahta" på nätet istället. Väntar nu på paket från H&M (bla farkkushorts), Adlibris (bla Sofi Fahrman, Mari Jungstedt) och Nelly (Low Clara och Elvira skor) - hipphurraaa.
       
   

Bröllop i sikte

Nästa veckoslut ska vi på mannens bestmans bröllop. Härligt att vara lite på tumis och på fin fest. Enda problemet är att det är i Kalajoki - DIT DET ÄR 7h BILFÄRD HEMIFRÅN. Stressar redan lite för hur det ska gå med benet, hur ofta vi måste stanna och hur länge resan då tar. Dessutom har jag köpt en kort klänning och knäet är ju jätte fult: svullet + tejp med torkat blod... Kan man sätta nåt stort plåster på det kanske?

"Fokus på det positiva, fokus på det positiva, fokus på det positiva..." Jag får klä mig fint och fixa mig utan att nån stör. Vi får tumistid i bilen där man inte kan göra mycket annat än prata. Vi får festa med vuxna och får se det omtalade Kalajoki med sina berömda sanddyner. Och framförallt att bestmannen hittat den rätte!


Awesome moments in history

Otroligt! Har ni sett denhär?

In 1967, Kathrine Switzer was the first woman to run the Boston marathon. After realizing that a woman was running, race organizer Jock Semple went after Switzer shouting, “Get the hell out of my race and give me those numbers”. However, Switzer’s boyfriend and other male runners provided a protective shield during the entire marathon.The photographs taken of the incident made world headlines, and Kathrine later won the NYC marathon with a time of 3:07:29. [Wiki]

Rehabilitering

Man är nog i ganska underläge då man är temporärt invalidiserad. Kan inte vara så sträng med barnen som annors och låter dom göra lite vad som helst - så länge som dom är nöjda. Om dom skriker efter saft, pepparkaka eller glass - så får dom det. Dessutom är vårt hem så sandigt och dammigt att man borde ha skorna på inne. Håhå - hoppas man nångång får tillbaka lite ordning och respekt...
Ännu så svullet att det inte går att böja utan jag måste gå med rakt ben - stööön.
Pojkarna håller mig sällskap då jag ligger på golvet och har benet uppåt.

tisdag 26 juni 2012

Logiskt tänkande

Hänger tydligen lite för mycket med småbarn, det tog 1min för mig - fast jag har högskoleutbildning...

söndag 24 juni 2012

"Meea cocis"

Ja, dethär var nu sen Adams typ tredje tvåordsmening... Jo, han har druckit cocis och tycker om det... Vi hade pizzasöndag med cocis - som han absolut skulle ha av. Adam har alltid varit suuuuperdålig på att äta, ända sen han var 5 mån gammal, men då Pizza Taxin kurvar in på gården börjar han skrika av glädje - och äter. Samma gäller Mäkken, det första i sitt liv som han åt självmant och ville ha mer av, utan mutning, glada ord, grym show mm - var Mäkkens franskisar. What's up??
(Till mitt försvar vill jag berätta att vår förstfödde inte fick socker förrän han var över 2 år, godis första gången som över 4 år - och han tycker inte om cocis... men nog Mäkken och pizza...)

Rock of ages

Oj sån fiilis jag får av denna trailer. Hoppas hoppas hoppas den är så bra som jag hoppas! Gamla goda bitar av Def Leppard, Bon Jovi, Warrant, Poison, David Lee osv - kan man sitta stilla under en sånhär leffa?!
Litar på att Cruise levererar, premiär i Finland 29.6.

lördag 23 juni 2012

Midsommar 2012

Som tur var vi modiga och for iväg till mannens släktställe, fastän jag har svårt att röra mig med knäet. Härligt med traditionell midsommar i Nagu igen, med 30 släktingar, sol, värme, gemensamma matstunder, flagghissning med sång, midsommarbrasa och musavisa.

torsdag 21 juni 2012

Nagu here we come

Bestämde oss för att fara iallafall med kryckor och en maaaaassa kassar.


onsdag 20 juni 2012

Bra service

Klagade till Rainbow på att det i baconpaketet fanns tre stora bacon "klönttar" tillsammans med skivorna. Fick nu i posten en ursäkt samt en 5€ sedel - inte presentkort, utan en femma!?

Till ingen nytta

Trodde jag under sjukledigheten sku kunna föra nåt fiffigt som tex. städa lite, ta inredningsfoton, göra ifolor fotoalbum mm. Sanningen är att jag nu ligger i soffan och vågar inte stiga upp förrän nån är hemma (17.15). Dagens svimnings saldo är tillsvidare ett. Dagens plan är att kolla och tömma digiboxen på Top model, Iholla, 30Rock, Suomitytöt NYC:issä och sista Desperate Housewives.
Är så drogad att jag bara sov på soffan tills dom andra kom hem.

tisdag 19 juni 2012

Hysteri

Svimmnings saldo för idag är fyra gånger. Benet är ömt men värker inte desto mera. Mest är det tankarna som får mig svag, tex att det är så svullet och fullt med koksalt och hur månne "hålen" ser ut.

Mannen hjälpte mig just och tog bort bandage från benet. Vågade inte se på "hålen" och var halvt hysterisk. Mannen tog sen ett foto av "hålen" med tejp och torkat blod på (då jag inte vågade titta) och jag fick ett ordentligt hysteriskt/panikartat gråt och skratt anfall. Fan, jag är så känslig för blod och vill nu bara att detta ska vara över. Känns så äckligt att jag har domhär hålen i mig och tanken att dom grävt där inuti huuuuuuiiyäääk.

Simpelt

måndag 18 juni 2012

OM vi far till Nagu på midsommaren

...måste vi stanna en gång i timmen för att jag med knäet ska röra på mig och så måste jag ge mig själv en spruta i magen före bilfärd för att utesluta blodproppsrisken... Är dessutom ganska nervös för färjköerna. Att i princip sitta stilla i bilen i upp till 6h med en 2-åring och en 4-åring...
OM vi inte redan missat två föregående midsomrar sku valet vara lättare. Nå, vi har bestämt oss för att ta en dag i taget.

Färdig för hemfärd

Trodde typ jag skulle ha mina verrare på (uppvikta) och lokalbedövning. Men man fick ju klä sig i dom härliga sjukhuskläderna och sova genom operationen.
Operationen (tähystysleikkaus) gick bra, det obehagligaste var kanylen. Under förlossningarna har jag också haft mest obehag för den. Ingen smärta har jag ännu kännt, så nu gäller det att vara noga med medicinerna så den inte kommer heller.
Det dom hittade var "nivelkierukan repeämä" och "nivel poimu" - säger mig inte mycket, men bra att det fixades.

söndag 17 juni 2012

Brunch med bästa vännerna

A&A bjöd på brunch för 17 personer, varav hälften var barn. Trakteringen var god, sällskapet det bästa, det vimlade av barn och vi njöt av skumppa och av att våra barn trivs så bra tillsammans.Alla joggar

I dom flesta bloggar av mammor så joggar dom. Då jag läser det blir jag samtidigt inspirerad och irriterad. Irriterad på mig själv alltså. Jag vill ju också få bort graviditetskilona, eller vad man nu sen kan kalla det då babyn redan är 2år, men så blir det alltid till att tex. äta nåt istället... Nu har jag i 8 månader kunnat skylla på mitt knä, men hur ska det gå nu sen då jag får det fixat (tähystysleikkaus) imorgon? Vad ska jag sen skylla på...?

Nej, sen SKA jag ta mig i kragen och bli en joggare!

lördag 16 juni 2012

Survivor

...med tilltugg på agendan.

Nöjd två-åring

Det är inte alla som på sin två-årsdag haft sommarens simbassängs premiär, varit på glass på Garden och fått åka Porche med taket nere! Såhär glad blir man av det:
Mina tre musketörer på Garden.
Sa till (biltokiga) mannen sa att jag skulle behöva bilen nu två veckor under min sjukledighet. Rör mig annors alltid med buss, men om jag har kryckor så går det inte med vagn och två barn. Nå, det tog inte många dagar så hade han fixat en Porche Boxter åt sig för den tiden...

Fabulösa flickorna

Var ute och äta med vårt fempersoners ff-gäng på Mange Sud på Fabriksgatan. Har inte varit i dom kvarteren på länge och fick jätte sommarfiilis av att promenera genom Koff-parken som var full av solande- och picnicande gäng.
På Mange Sud hamnade vi vänta på vårt bord en stund, så personalen bjöd oss på Champagne (alltså inte skumppa!). Maten var god, servisen bra och vänlig, sällskapet fabulöst och plus kom också av att en av oss hade Cityshoppari kort med vilket hela sällskapet fick maten för halva priset!

fredag 15 juni 2012

Färdigt för 2-åringen


Vi har ju redan firat med dubbelkalas, men imorgon är det Adams 2-årsdag. Och för mig två år som tvåbarnsmamma - skål för den saken! Presenterna är fyndade på Akseli i Mankans. Inte så snofsigt inpaketerade heller, men det är innehållet som räknas och det är en "Lauri kilpa-auto" bilbana + bilarna och en Muminmjukis.

Vi fortsätter traditionen från min släkt, att skriva födelsedagsbarnets namn med godis på morgonmålsbordet. Egentligen skrivs siffrorna också ut, men tänkte att denhär godismängden få räcka för oss imorgon.

Första dagen semester

Hängde hos dubbelkusinen på förmiddagen, sen hem och vila. Så bar det iväg till MiniTapiola där pojkarna fick cykla sig slut. Sen köpte jag för första gången slickepinne till dom, så jag lite skulle kunna se mig omkring i butiker ostört då lönen kommit idag. Köpte ett par gamla goda seglare (ja, dom är mode igen fast man trodde man aldrig mer skulle (behöva) se dom) från Seppälä för 19,95€, då jag inte vill betala ca 80€ för Sebago.

Att läsa bloggar börjar bli dyrt för mig.

Mitt "problem" är att om nån rekommenderar nåt vill jag genast HA det. Reklamer litar jag inte så mycket på, men om nån rekommenderar nåt - DÅ måste det ju vara bra. Idag köpte jag en noppmaskin, som jag alltid trott är en onödig sak (men mannen ofta frågat efter), för att Penny rekommenderar den. Och också en Dymo kom hem från Clas Olsson, för att jag älskar ordning och reda på saker och gärna just t.o.m med etikett på. Idén fick jag från muminmammans blogg. Båda kostade 9,90€ st.

Fick nog hemma lite övertyga mannen om att Dymo är "coolt retro", då han bara tyckte det var heeelt gammalmodigt. Men som tur förstår han mitt behov (som jag ärvt av min mamma) att sätta lappar/ etiketter och anvisningar på allt. Jag VET att man ju kan använda sina ögon och SE att i den lådan finns det vantar, i den andra halsdukar och i den tredje pipon, men för mig är det nu bara tillfredställande att det står i skrift också. OCH det finns ju tre av det manliga könet i min familj så chansen finns att jag kommer att bli trött på att vara den enda som vet var saker finns (tror det är därifrån min mammas "märkande" kommer, då det finns tre män också i min grundfamilj).

***16.6 Båda är jag jätte nöjd med!

Hittade det - the läppstift

Oj nu hittade jag ett perfekt läppstift! Det här är just min färg, lagom nude med lite skimmer. Det är egentligen nåt emellan läppstift och läppglans - från Inglot nr 56. Då jag var på polttare senast rekommenderade sminkösen vi hade märket. Inglot butiker hittas i Kluuvi och Sello.

onsdag 13 juni 2012

Midsommar i Nagu...?

Som gift par har vi ett par traditioner: vi är i Nagu VARJE midsommar och vi firar VARJE 1:a maj med T4&siipat. Vi är alltså med min mans hela tjocka släkt i Nagu på deras lande på midsommaren. Det brukar bli ca 30-40 pers. Släkten älskar traditioner och samma saker görs vid samma klockslag varje år:  dambastu, herrbastu, flagghissning med sång & skumppa, middag, kokko, musavisa (klockslagen kommer jag inte exakt ihåg, men man blir nog påminnd sen).

Det blir då hela 2000-talet som vi varit där tillsammans UTOM dom senaste två åren. 2010 pga att Adam var två veckor gammal och 2011 pga vattkoppor. NU fick jag just tid till min knä"operation" (tähystysleikkaus), som jag väntat på 8 månader,  måndagen innan midsommaren... Har nån erfarenhet av hur man repar sig efteråt?

Gottland deli & cafe

Härlig liten pärla min jobbkompis hittat i Mejlans på Pihlajatie 8. Var där på lunch idag och åt färskt bakat morotsbröd med fyllning (korv, ost, sallad, tomat, gurka) och smörbulle. Allt bakat där, samma dag och luomu. Synd att jag inte hade kamera, det var så mysigt och snyggt med en massa fina detaljer och fina förpackningar av tex. Saltå. Ägarinnan berättade att hennes mamma kommer att fortsätta baka sina populära karelska piråger, två gånger i veckan, på hösten.
HÄR finns lite bilder samt recension.
Eat.fi recension: http://eat.fi/helsinki/gottland-deli-cafe

PS ...kollade deras www-sida och tänkte ta kontakt och fråga om dom skulle vara intresserade av ny webdesign... Det började klia i fingrarna och idéer snurra i huvudet, stället var nämligen så fint och stämningen mysig mm - och så har dom en www-sida som är helt färglös utan bilder: http://www.gottland.fi/

lördag 9 juni 2012

fredag 8 juni 2012

Bilder från köket


Visst är Champagne-stolarna fina? Min svärmor lärde mig trixet. Du tar bort metalltråden du snurrar på för att få bort metallskyddet från korken. Sen sätter du fast den tråden som ryggstöd på stolen - voilá. Ofta går det lätt att pyssla med bara händerna, men ibland kan en liten tång vara bra.


torsdag 7 juni 2012

Ruiskurusketus 20€

Armi från C'mon skickade meddelande att alla som nämner min blogg vid beställning får "ruiskurusketus" för 20€ (32€). Lättast beställer man tid genom sms eller mail. Armi sa sig vara bäst i Finland på "duschande" och lovar att det absolut inte blir gult. Medan jag var där kom det en kvinna som sa att hon varit någon annastans senast och går nu aldrig mer till nån annan än C'mon - låter ju ganska lovande. Dessutom får jag "poäng" för kunder via min blogg och får sen gå och spraya mig pånytt gratis :))

HUR DET GICK TILL
"Duschen" tog typ 5 minuter och hon gör det för hand. Jag hade bikini nedredel på. Man fick skyddande salva för handflator, armbågar, knän o. andra torra ställen. Hon kommenderar hur man ska stå.

RESULTAT
Man blir helt sjukt brun och får inte tvätta sig förrän nästa dag då en del rinner av. Nästa morgon blev det ljusare efter duschande, men det är nog definitivt mörkare än med brunis. Tyckte jag blev ganska mörk med tanke på att det inte ännu varit så soligt här i Finland och jag for på jobb nästa dag... Så jag scrubbade mig lite i morse och då ljusnar det nog. Men före semestern eller nån resa skulle jag absolut rekommendera. Det har gått bara ett dygn, men har hört att färgen är bäst typ dag tre, tex. med tanke på nån fest. Borde hålla som en solbränna, ungefär en vecka.

TIPS
Jag hittat på nätet: "För att få ett jämt och fint resultat är det viktigt att du har duschat och gjort en kroppspeeling dagen innan behandlingen." "Om man smörjer in sig med body lotion varje/varannan dag så försvinner det heelt jämt, precis som en solbränna." "Om det skulle bli fläckigt, så är det bara att skrubba bort det med en skrubbhandske." Kan vara bra och ha relativt lösa kläder på för resan hem. HÄR är ännu mer tips.
Önskar att jag kunde säga att det här var jag...