tisdag 28 april 2015

7-årskalas hemma

Igår firade vi vår 7-åring och hade hemmakalas för 13 barn. Det gäller att ha program, så det hela inte "gets out of hand". Jag tycker det är bäst med vänkalas på en vardag, så alla kan komma och man inte binder familjernas veckoslutsplaner. Bra längd på kalas har vi konstaterat att är 1,5h. Har haft klockan 17-18.30, så man hinner hem och byta kläder. En och en halv timme orkar barnen fokusera på programsnuttar och på så sätt hinner det inte bli för vilt.


Vi planerade in tiden såhär:
 • 15min: ta emot gäster, gästerna ser sig omkring i hemmet
 • 15min: mat: pasta, köttbullar, korv, gurka, tomat, morot - kiss princip.
 • 15min: kaka: frödinge med en 7:a + godis och kex runt.
 • 15min: pullonpyöritys. En lek som förekommer på alla kalas. Barnen sitter lungt och snällt i en ring, födelsedagsbarnet snurrar flaskan och hen den pekar på får ge sitt paket, födelsedagsbarnet öppnar paketet - voilá, du får 15min att gå lungt till.
 • 15min: pinjata. Den här gången blev det inte traditionellt mete.
 • 15min: disco. Hade gjort en lista på Spotify, mörkläggningsgardinerna ner, discolampa på, alla barnen hade fått ett "discofinger" (5st/3€ från Tiger) på tallriken - go crazy innan hemdags.

lördag 25 april 2015

Kiehl’s Powerful Wrinkle Reducing Day Cream

Denhär anses vara en av dom bästa anti-ageing dagkrämerna HÄR. Fick en tester från Stockmann, och visst är den härlig. Den är just sån konsistens jag diggar; tjock och fast pasta som snabbt suger i sig och är ett bra botten för smink. Har nån av er testat?

MEN den är ju dyr (ca 50€) och jag har blivit lite skeptisk till testers. Tex. YSL's Visionnaire testern var otrolig, medan den riktiga produkten inte alls var lika bra HÄR. Och samma var det med Neutrogenas scrubb HÄR; testern var härlig, medan den riktiga, stora versionen hade mycket större korn och lämnade en helt annan känsla. Kan det alltså vara så att vissa kör med att testerna är mer kompakta, mer av det goda s.a.s? Ett super marknadsföringstrick? Eller finns det nån lag mot det? Har nån annan märkt dethär fenomenet, eller är jag paranoid?

fredag 24 april 2015

Loppisfynd

Sommartoppar.


Kalklitir väggen

Så var det dags för att testa måla en vägg med Kalklitir. Kalket blandades med vatten. Själva blandandet var jätte dammigt, så jag måste titta bort och hosta emellanåt - fast jag hällde bara lite kalk i gången i vattnet. Blanda skulle man i 10 minuter, vilket är jätte länge med mina arm muskler.


Färgen är mycket vattnig, som "kuravatten", och även jag rekommenderar att köpa Kalklitir-penseln. Färgen är mörk och ojämn efter att man målat ett lager och lagret inte ännu torkat (foto under). Även efter första lagret hade torkat kännde jag mig lite osäker - men efter andra lagret var jag kär.


Färgen är vattenlöslig och kunde lätt torkas av med vatten och trasa efteråt. Tex. om det strittat lite över målartejps gränserna. Det här betyder ju att ifall det nu i efterhand kommer en fläck på väggen, så kan man egentligen inte torka bort den. Vilket lite oroar mig, men ibland måste man ta risker här i livet - eller hur?

torsdag 23 april 2015

Vill ha ett runt soffbord

Nu då vi har ett smalare tv-bord, så tycker jag det skulle rymas ett soffbord. Skulle villa ha ett runt, så man tex. skulle rymas att spela Monopol. Gärna träfärgat som matbordet, men Askos Dixie är också jätte coolt. Har börjat störa mig på soffans fötter, diggar inte alls "pyökki". Vi köpte nya fötter åt soffan för flera år sen, men det var nåt problem med att installera dom - måste kolla upp dom pånytt.IKEA Stockholm 99€ (Ø 93 x K 35)
STOCKHOLM Sohvapöytä IKEA Pähkinäpuuviiluinen kansi ja massiivipähkinäpuujalat tuovat sisustukseen luonnollista lämpöä.

Dixie, ASKO 249€ (Ø 90 x K 45)


DIXIE-sohvapöytä, 90cm, turkoosi

Normann Tablo, Vepsäläinen 390€ (Ø 78 x K 42 cm)

Sits Secret, Vepsäläinen 731€ (Ø 80 x K 40)

Habitat Etta 499€ (Ø 35 x K 120)

måndag 20 april 2015

Etola DC-Fix

Stötte på ett stort urval DC-Fix plast på Etola. DC-Fix är som bokplast, fast heltäckande och kan fästas på en massa material - kolla inlägget HÄR. Jag har använt DC-Fix HÄR för att förvandla våra fönsterbågar från bruna till vita - billigt och enkelt, definitivt mindre besvär än att slipa och måla. Med DC-Fix kan du ändra färg på garderobsdörrar, dörrar, köksskåp mm. Samt burkar, brickor och annat smått.

Är sugen på marmor och björk, men hittar just nu inte på vart dom sku fästas.


Till barnkammaren?

Kalklitir även hos oss

Med våren kommer lusten att förnya tex. inredning och garderob. Tills vidare har vi skaffat nytt tv-bord och nu ska ännu väggen bakom målas med Kalklitir färg.

En av året 2014s stora trend inom inredning har varit att måla väggen med Kalklitir. Malenami skriver mer fakta om Kalklitir HÄR, Muminmamman har målat flera väggar HÄR, liksom Valkoinen Harmaaja HÄR, Hurmaavan Valkea HÄR, och Taikuri planerar HÄR.


Hittade en butik i Esbo som säljer Kalklitir. En super mysig lite bod med härliga inredningsgrejor och kläder. Café Latte ligger i Alberga och man kan köpa produkterna även via deras www-sida HÄR. Jag köpte den mörkaste färgen dom hade, Doloret. Ju mörkare färg, desto starkare intryck av ojämnhet - just så jag vill ha det.

Köpte även Kalklitir pensetl för 20€. Dyr, men sägs vara värt pengarna.

 TIPS jag tänker följa: 

 • skydda golvet - färgen är som kuravatten och strittar lätt omkring 
 • måla med lodräta drag - uppifrån ner
 • använda rikligt med färg - inte hinka väggen med torr pensel
 • undvika beröring med hud och ögon - kalken är lindrigt frätande
 • måla två lager - torkar på 2-6h
 • måla med bra pensel - hår på väggen är inte roligt 

Bästa anti-ageing krämer och serum

Då jag googlat och läst anti-ageing listor, är det dessa produkter undertill som åter igen förekommer. Om jag nu skulle behöva förnya hela repertoaret skulle jag köpa Origin serumet och Kiehl's dagkräm för dagsbruk. Och för natten Kiehl's nattserum och philosophy nattkräm.

Olay, Mary Kay och Neutrogena vinner alltid mycket kategorier i brittiska och australienska awards - dom tycks vara deras Lumene. Har testat många Olay och Neutrogena -produkter och skulle säga att Lumene är bättre.

Elemis var bästa dag- och nattkräm på många listor, men kollade att en burk kostar mellan 100-200€. La prairie är en annan som förekommer - men också i Rolls Royce prisklass. Också Glam Glows turkosa Hydrating mask finns på många anti-ageing listor. Ett annat mycket förekommande märke är Roc. Är nån av er bekant med märket? Andra anti-ageing produkter att rekommendera? 

Till nästa skall jag kartlägga bästa anti-ageing ögonprodukter.

 NATT 

 • NATTSERUM: Estee Lauder Advanced Night Repair
  Denhär är produkten som kommer upp på toppen på dom flesta listorna. Har själv en gång fått en lite större tester av denhär och testade den i en vecka. På den tiden märkte jag inte nåt så speciellt (som jag på en vecka märkte med nästa produkt).
  108€, 50ml (2,16€ / ml) • NATTSERUM: Kiehl's Midnight recovery concentrate
  Denhär har jag testat och rekommenderar varmt HÄR. Har haft en märkbar inverkan på min panna på rynkor och hyns lyster. Den hittas i Finland åtminstone på Stocka, men också på många flygfält och i Sephora.
  52e, 30ml (1,73€ / ml)
 • NATTKRÄM: philosophy Miracle Worker overnight 
  Vann honorable mention i kategorin nattkräm i totalbeauty.com 2014.
  55,50€, 60ml (1€ / ml)

 • NATTKRÄM: Vichy LiftActiv Retinol HA Night
  Kan köpas på apoteket. "Tänä aamuna jopa mieheni huomasi kasvojeni ihossa jotain muutosta...” terve.fi
  36,80€, 30ml (0,80€ / ml)
____________________________________

 

 DAG 

 • SERUM: Origins Plantscription Anti-Aging Power Serum
  Denhär nämndes så många gånger att jag definitivt blev intresserad. Hittade inte den på nätet i Finland. Får man märket här? Var?
  "My skin benefited so much from this wonderful product. I look so much healthier. The tone of my skin looks and feels incredibly fresh. The fine lines under my eyes appear much smoother, as do the deeper wrinkles in the outer corners. I absolutely love using this." Diane, Essex. 
  "Amazing product. My friends say my skin looks lovely and smooth, my lines are less visible. and wrinkles are smoother. Absolutely can’t wait to buy some when this runs out – I’ve never felt my skin so soft, smooth, bright or firmer. 10/10." Brenda, Cheshire
  (hittade inte denhär i Finland)


 • DAGKRÄM: Kiehl’s Powerful Wrinkle Reducing Day Cream
  Powerful yes, but also gentle – even testers with sensitive skin recommended this cream, which uses calcium and copper to boost skin’s elasticity and combat ageing.
  "This product I love! Its moisturising properties are great and my skin has certainly benefited"
  Fås på Stockmann, såg den igår för ca 50€.

Kiehls Wrinkle Cream • DAGKRÄM: philosophy Miracle Worker 
  Kan köpas i Sokos och Sokos Emotions. Dethär är en ganska ny serie i Finland, jag är nyfiken på den och har redan tre philosophy produkter. Brändet grundades 1996 av en kvinna som heter Cristina Carlino "her goal was to bridge the gap between what was offered in doctors' offices and retail, so women everywhere could personally access leading skin care technologies."
  54,50€, 60ml (1€ / ml)

philosophy miracle worker moisturizer voide 60 ml

____________________________________

fredag 17 april 2015

Swedish Beauty & Cosmetic Awards 2015 vinnare

HÄR kan du kolla vinnarna från igår. Hittade inget speciellt att lyfta fram/ nåt jag skulle ha blivit speciellt sugen på.

La Roche-Posay vann i flera kategorier - har nån av er testat märket?

"Yli 30 vuoden tutkimuskokemuksen ja 25 patentin avulla, La Roche-Posay on noussut johtavaan asemaan herkän ihon tuotteiden kehityksessä. Näiden tuotteiden koostumukset on tutkittu varmistamaan sekä siedettävyyden että turvallisuuden."

"La Roche-Posay on herkän ihon asiantuntija sekä edelläkävijä hyvin siedettyjen ja turvallisten herkän ihon tuotteiden kehityksessä. Tuotesarjaa suosittelee yli 25 000 ihotautilääkäriä ympäri maailmaa. Sarja sisältää rauhoittavaa antioksidanttista La Roche-Posay -lähdevettä."

onsdag 15 april 2015

Philosophy Time in a bottle for eyes serum

Den har tagit slut, och jag har varit riktigt nöjd. Använde den som ögonkräm, men fick höra på Sephora att det egentligen är ett serum (vilket nog står på flaskan) och man kan alltså sätta fuktande ögonkräm på. Den var riklig, konsistensen just så passlig som jag tycker om: tjock men tunn dvs känns tillräckligt fuktande men suger i sig snabbt och bra under make-up. Doften var svag, neutral. 


Rekommenderar, men den är inte den billigaste ögonkrämen/ -serumet. Köpte den själv i ett större Philosophy-paket som var -50%. Philosophy fås i Finland på Sokos.

Ilokylä - Gladby

Började i förrgår bygga en koja/ slott/ by, i skogen här bredvid. Som vår familjs glada optimist hittade Antony på byns namn och hittade på att vi skulle laga en skylt. Tänk vad glada hundägare blir då dom är på promenad i skogen och stöter på skylten, torget med en brasa i mitten samt själva slottet. Och barnens glädje och iver av att jag var med dom i skogen 30 minuter och byggde - dom pratade stup i kvarten och var fulla av idéer. Tex. vill båda nu ha sitt kalas i skogen, hmmm.

Dermosil Skincomfort night and day

Note to self: Köp inte mera domhär.

Har redan två gånger köpt domhär krämerna från Dermosil och dom har inte varit nåt speciellt. Dom har inte varit tillräckligt fuktande. Läste nångång att om du är torr, vilket jag tex. ofta är om läpparna, och krämen du använder svider på det torra området - betyder det att krämen inte är tillräckligt fuktande/ tjock. Diggar annors många av Dermosils produkter HÄR.tisdag 14 april 2015

6-åringen GooglarDeath Star kostar alltså ca 400€ och då måste man hitta på alternativ...

måndag 13 april 2015

New York hotell, brekkare & rooftop-bars

Vi bodde på Cassa hotell på 45th St (corner of 45th and sixth avenue), som jag varmt kan rekommendera. Tripadvisor reviews HÄR.


Läget, Midtown, var super och man kunde promenera överallt. Rummet var bra storlek och fräscht. Priset bra för att vara Manhattan. Ingen brekkare, men det fanns många ställen redan på samma gata.

  

Brekkare åt vi på Café Manhattan brevid hotellet. Stället var härligt; man tog en plastask, fyllde den med vad man ville ha, och betalade kilopris. Det fanns både varm och kall buffet. Jag fyllde mina askar med frukter och bär samt panncaces och omelett. Mannen satsade på "bagel with everything" samt grekisk yoghurt med frukter, muesli mm.


Hade googlat takbarer på förhand och här under är en lista. En takbar är kiva att besökas både på dagen och på kvällen. Det som var bra med jetlagen var att man är så trött på kvällarna att man går dit så tidigt så det inte är kö och man får lätt plats att sitta.

Natt skyline.

Vår New York checklist på sevärdheter

 Högre upp på Manhattan: 
 • Times Square (både på dag och kväll/natt)
 • Broadway (vid Times Square)
 • Grand Central station -tågstation (gratis, utan kö)
 • Någon takbar
 • Empire state building och Chrysler building (kan man inte låta bli att se) 
 • Flat iron building
 • NYC uppfrån en skyskrapa: Empire state building eller Rockefeller/Top of the Rock
 • Central park (isrinken och filmdestinationer - gå från sydöstra hörnet) 
 • 5th avenue med lyxbutiker och -lägenheter (längs med Central Park)
 • Många små parker är kivoga, tex. Bryant Park
Kända "Naked cowboy" på Times Square
 Lägre ner på Manhattan: 
 • West Village området = Sex and the City området
 • Soho och Chelsea market
 • Wall Street (kan kombineras med Battery Park + Staten Island ferry + Century 21-outlet)
 • Frihetsgudinnan (se, men inte besöka)
 • Manhattan skyline från en båt
 

fredag 10 april 2015

Bästa foundation enligt kosmetikbloggare

Proffs kosmetikbloggarna i Finland är av samma åsikt som jag i inlägget HÄR. Nude-bloggaren Erika gjorde en gallup bland kosmetikbloggare och bästa foundationen är även enligt dom Lumenes CC. Nummer två var Rimmels Lasting finish - ganska överraskande, och kanske nåt att testa på?

torsdag 9 april 2015

Påsk i New York 2015

Det som förvånade mig alldra mest med New York var hur bra en resa på tre nätter räckte till att se och få en uppfattning av Manhattan. Det tar 1h30min att promenera från Central Park sydspets till Manhattans sydspets - och jag som föreställde mig att det var en omöjlig väg att promenera. Att promenera från västra sidan till östra tar ca 40min.

Vi hann riktigt bra se allt vi planerat och fick en bra uppfattning av staden. Vi koncentrerade oss på Manhattan så tex. trendiga Brooklyn får vi ta en annan gång. Muséer och teater skippade vi - för det behövs flera dagar pga urvalet och köandet.

  

 Torsdag 
Från landning tills vi var på hotellet tog 3h med alla checkar och allt köande. Väl framme tog vi oss till en rooftop-bar jag zoomat in, för att få en vy över var vi var - men slapp inte in utan id. Det blev alltså en matbit och öl på en random restaurang.

  
Empire state building & Chrysler building.

 Fredag 
Åt brekkare på Café Manhattan vid hotellet, där vi åt även dom andra mornarna. Promenerade till Times Square och spenderade förmiddagen på en Hop-on-hop-off buss. Vädret var mulet, med regnskurar - vilket inte störde så farligt då det var så mycket fint att ta in.

  
Times Square och Bryant Park (med Empire state building i bakgrunden).


Brooklyn bridge
Flat Iron building, som vi i flera år stirrat på som Ikea-tavla på vår vägg 

Resten av fredagen spenderade vi med mannens kusin som bor där. Hon tog oss ut med Staten Island ferry, som är gratis, för att se Frihetsgudinnan och Manhattan skyline. Därefter blev vi guidade omkring i West Village - Sex and the City området.

  

  


Regniga Manhattans skyline från Staten Island ferry

På kvällen gjorde vi ett nytt försök till Rooftop-baren, med kusinen - den här gången kom vi inte in pga mannens lenkkare (kvinnor fick ha på sig vad som helst).

 Lördag 
Promenerade efter brekkaren till Rockefeller center; byggnaden med den lilla skrinnskorinken, legendariska julgranen och nbc-news. Byggnaden har en vy (Top of the Rock ca 20$) över Manhattan och hälften kortare köer än till Empire state building.


Empire state building från Rockefeller/Top of the Rock

Vyn söderut mot downtown (Frihetsgudinnan th i havet och Brooklyn bridge skymtar tv)
Vyn norrut mot Central Park

Efter Top of the Rock tog vi metron till Central Parks norra spets och promenerade neråt förbi isrinken och legendariska filmvyer.
Central Park

Efter dethär var all "obligatoriskt sightseeing" vi tänkt oss sett, så det blev shoppingtid före middag, äntligen drinx på Rooftop-baren 230 fifth och Times Square by night.


Empire state building från takterassen 230 fifth.

 Söndag 
Vi hade tid till klockan 13 innan vi tog oss mot flygfältet. Promenerade omkring, gick lite i butiker och besökte Grand Station.


Grand Central station

Kunde inte komma över hur små gatorna var. Det fanns ett fåtal större avenyer med fyra bilfiler, resten hade två filer och en stor del var enkelriktade. Gatorna var typ som Bulevarden, och skyskraporna gjorde att dom t.o.m känndes mindre. Trafiken var lugn och man gick över gatan var som helst och mot rött ljus - som New Yorkare gör.

  


 Manhattan in one day 
 • nerifrån: Hop-on-hop-off ca 50€, ca 3h + promenad i Central Park
 • uppifrån: Top of the rock ca 20€, ca 1h (hälften så lång kö som till Empire state building)
 • silhuetten: Staten island ferry & frihetsgudinnan 0€, ca 2h