fredag 19 oktober 2018

Matsvinn för 20-90% rea

Visst har ni hört om Fiksuruoka och Matsmart? I dessa nätbutiker sälja alla produkter för -20-90% rabatt. Där hittas matprodukter (också luomu), barnmat, djurmat, kosmetik, tvättmedel mm. Produkterna varierar helatiden.

Genom att köpa deras produkter är du med och förminskar matöverflödet och -svinnet i Finland. Produkterna finns pga överproduktion, förpackningsförnyelse eller bäst-före-datum - och är i risk att slängas bort. På matsmarts sida står det att man ska minnas att bäst-före-datumet är en annan sak än sista förbrukningsdag. Och att det är ett faktum att mat kan vara perfekt månader (och tom i år) efter bäst-före-datumet.
söndag 14 oktober 2018

Pumpa & tofu manis

Nu är det pumpa säsong igen. Jag tycker speciellt om mysk pumpa (myskikurpitsa) som är mjuk och söt i smaken. Brukar alltid äta den med lite nötter på, tex. valnötter, eller saltnötter för saltigare smak.

Pumpa är mättande, innehåller få kalorier och har relativt lågt innehåll av kolhydrater. Den innehåller folsyra som är extra viktigt när du är gravid. Folsyra krävs också för kroppens läkningsprocesser. Dessutom innehåller den C-vitamin + kalium och karotenoider.


Mysk pumpa x 1
Salt & peppar
Olivolja
Agave sirap / honung
Nötter

Tofu x 1 paket
Gröna bönor
Lök x 1
Vitlök x 2-3
Ingefära (ca hälften av vitlök)
Soja, olivolja
Agave sirap / honung

 

Skär pumpan i munsbitar, lägg i en ungsform och häll över olivolja, agave sirap/ honung samt salta & peppra. Sätt i ugnen på 200c i 20 minuter. Lägg nötter över.

Skär tofun i tärningar. Tryck ut värska tex med hushållspapper. Skär löken i ringar, hacka vitlök och ingefära. Stek allt med olivolja, soja och agave sirap/ honung. Ifall bönorna är råa, koka ett par minuter och lägg med. Eller tina upp frysta bönor under kranen i en sil, kläm ur vattnet och blanda i.