onsdag 30 september 2020

Grönt te

Älskar grönt te och dricker 1-3 koppar per dag. Helst såklart japanskt pga bästa hälsoeffekter. Min absoluta favorit är Genmai, med rostat ris som krydda. Det innehåller inte mycket koffein, så det går bra att dricka på kvällen. Dricker också ofta vanlig Sencha, som sägs vara den med mest anticancer egenskaper. Också Matcha Sencha hittas alltid i mitt skåp.


Smakar bäst ur min mammas koppar. Matcha-kopp till höger.

Min nya favorit är Matcha som vispas till en skummande dryck och motsvarar ca 10 koppar vanligt grönt te. Matcha sägs vara en superfood fullproppad av antioxidanter och är således mycket hälsosamt.Det som är så speciellt med Matcha är att man dricker upp hela lövet som pulver, istället för att bara låta det dra i vatten. Dethär förklarar varför man får fler av de påstådda nyttigheterna än med vanlig grönt te, där man bara dricker vattnet som bladen sjudit i. Smaken är ”algig” och färgen ska vara pytongrön. Ju mer neongrön, desto bättre kvalitet är Matchan.



Mitt te köper jag alltid från Tokyokan på Annegatan eller fråns deras webshop. Dom har den absolut bästa kvalitets och pris. Rekommenderar super varmt Genmai, Sencha, Matcha Sencha och Matcha från Tokyokan.

onsdag 23 september 2020

Svampsås

På kräftskivan på veckoslutet var vi i skogen och plocka svamp. I Sibboskogen var det mycket tacksamt att plocka och fick med mig hem en hel hund bakspåse full med trattkantareller. Eftersom jag plockar och tillreder svamp typ en gång vartannat år, googlade jag först en stund omkring för recept inspitation. Det här blev riktigt gott, så skriver upp det som note-to-self för att komma ihåg om två år igen.

  • Trattkantareller
  • Lök x 1
  • Vitlök x 1
  • Stor bit smör
  • Stor creme fraiche
  • Stor bit parmesan
  • Persilja
  • Salt & peppar



Stek trattisarna tills vätskan kommer ut och sugs in igen. Tillsätt kryddor, smör, lök och vitlök och stek en god stund. Tillsätt creme fraiche och parmesanen i små bitar och koka upp. Servera tex med kikärtspasta eller på bröd.