torsdag 29 november 2012

Serum II

Lumene Time Freeze 30ml 24,90€
Ajjo, jag glömde i Serum-inlägget att ett av mina absoluta favoriter, nämligen Lumenes Time Freeze Instant Lift Serum (fd Magic Drops), också i själva verket är ett serum. Själv har jag mera använt det för fest som "pika kaunistaja". På dagkrämen före sminken - den piffar upp, gör huden slät osv.

Kommer ihåg då jag först använde den, för faktist 10år sen, funderade jag efter en tid vad det hänt med min foundation då den blivit så bra? Så kom jag på att det ju var Magic Drops det var fråga om. Denhär kan man ofta hitta på marketarna på rea för ca 18€.

"Det fjäderlätta serumet som gör huden fastare är en utmärkt snabb skönhetshjälp både före och efter festen. Rekommenderas även före yngre kvinnor i detta syfte."

"Huden blir på ett ögonblick synbart fastare, mer strålande och får en fräschare ton. "
Time Freeze Instant Lift Serum

Karkkisuuug

Hade inga karkkin hemma, så måste stjäla från barnens godispåse. Barn får så mycket godi med sig hem från kalas, så jag konfiskerar alltid det mesta utan att dom ens märker. Allt det godiset samlas i köket i en påse - som barnen inte vet nåt om - HA! Då karkkisuget är som värst går jag dit...det duger bara i brist på egen choko o. salmiak...

 

onsdag 28 november 2012

Loppis & sjukt barn

Har inte på länge varit på loppis, men idag då Adam ännu är hemma en feberfri dag så for vi till Akseli.

Var på måndagen på Pikkujätti då antibiotikan inte hjälpt ett dugg - och - Adam har inte ens öroninflammation. Pikkujättis läkare var öronläkare, gjorde en basic undersökning och konstaterade att tonsillerna var jätte uppsvullna och det fanns några vita prickar i munnen. Han skickade oss på fyra laboratorieprover och konstaterade att inga bakterier hittades - alltså är det nån virus. Thänx Aava läkarstation för att Adam nu åt en antibiotika helt i onödan. Tänk att läkaren där var så slarvig att han inte kollade nåt annat än öronen, fy skäms.

 

'Butiks'-skor åt Adam 4€, Afrikas stjärna spelkort 3€ för 6år framåt så måste testa det med mannen ikväll innan vi spelar med Antony, två Franklin böcker (tycker han är så sympatisk) á 2€, ett svärd 1€ och den härliga bussen nertill 5€. Tror den kan vara ganska populär då den går att fyllas med saker, dras och bäras som väska.

måndag 26 november 2012

Serum

SERUM är den andra år 2012s hitprodukt, förutom BB-krämer.
(och den tredje hitten är nog ögonfrans serum som förlänger, men det har jag inte testat på)

Ansikts serumen innehåller ämnen som tränger ner djupare än en kräm. En ansiktskräm jobbar på hudens yta (med att tex. skydda och stärka), medan ett serumen arbetar mer behandlande i hudens “undre lager” - men innehåller inte de skyddande egenskaper som en kräm har. Serumen är väldigt dryga så man använder oftast 1-2 droppar/1-2 pump över hela ansiktet, hals och dekoltage under sin kräm. Serum används i kurer/perioder. Jag brukar använda serum morgon och kväll före fuktighetskrämen tills flaskan slut, vilket är ca 1 månad. Så håller jag paus på ungefär lika lång tid. Men på vintern har jag nog ärligt talat använt serum hela årstiden. Följande har jag testat.
 • Estée Lauder Idealist 30ml 58€, 50ml 84€. Denhär fick jag för två år sen till julklapp (tack Jeanette) och tror jag var min första kontakt med serum. Det behövs en minimal mängd och den drar verkligen ihop porerna och ens hy känns som en barnrumpa. Härlig, härlig men dyr.

  "Minskar omedelbart synliga porer, rödhet, torrhet samt feta områden försvinner. Lämnar huden silkesmjuk och perfekt."


 • No7 Protect & Perfect Intense Beauty Serum 30ml 21,90€ var en av vinnarprodukterna på elle.fi beauty awards. Denhär hitprodukten har jag läst om sen den kom, men nu först skaffat. Ett överkommligt pris. Hade stora förväntningar på denhär, men den övertygade inte alls mig... tyvärr.

  "No7 ... has been tested like no other cosmetic anti aging product in an independent 12 month trial. The findings clearly show that it has genuine, long term anti aging benefits."

  "No7 ... vähentää syvien juonteiden ja ryppyjen näkyvyyttä jopa 50% jo neljässä viikossa. Tämä tiivistetty seerumi tekee ihosta heleän välittömästi ja säännöllisesti käytettynä iho tuntuu vahvemmalta ja ihon elastisuus paranee."

 • Biotherm Skin Ergetic Serum 50ml 47€. Denhär köpte jag då jag via en bekant fick den för halva priset. 99% är naturliga ämnen. Inte speciell för mig.

  "...on erityisesti suunniteltu estämään väsymyksen merkkejä muuntautumasta ikääntymisen merkeiksi! ...taistelee näkyvimpiä väsymyksen merkkejä vastaan - ja antaa ihollesi uuden energian lähteen, runsaasti kosteutta ja hohtoa!"

  "...on non-stop anti-väsymys tiiviste naisille +30 jotka haluavat luonnollinen perustuva hoito poistaa väsymyksen merkkejä kuin puute säteily, epätasainen iho ja karkea ihon tekstuuri."

 • L'oreal Youth code serum 30ml 18,90€. Har jag haft tidigare och var nöjd med. Efter att ha läst Karkkipäivä, där hon talar om hitprodukten Lancôme Genifique-serum (varav det i världen säljs en flaska varannan minut), och hur den och L'oreals serum så gott som är samma produkt (då L'oreal ju äger Lancôme) - måste jag köpa den igen. Dethär är definitivt serumvinnaren för mig och denhär köper jag gärna pånytt.

  "...tehoaa seuraaviin haasteisiin: ryppyihin, ihon elottomuuteen, kiinteyden puutteeseen ja ihon kuivumiseen. Kevyt, juokseva koostumus raikastaa ihon hetkessä."
  "Täyteläinen ja raikas koostumus pitää sisällään korkean pitoisuuden aktiiviainesosia mutta silti imeytyy iholle hetkessä. Iho tuntuu silkkiseltä ja pehmeältä ja näyttää nuorekkaan eloisalta.

Böcker och kultivering

Har nu en period då jag igen orkar ta in nåt djupare än chicklitt eller deckare. Med små barn har jag märkt hur jag inte på länge kunnat läsa tidningen eller se på nyheter om hur hämska saker det händer i världen. Dom två senaste böcker jag läst har nu haft stort inflytande på mig. Jag har återupplevt insikten i hur böcker faktist kultiverar, edukerar, upplyser och påverkar ens tänkande. Rekomenderar varmt domhär två.

Khaled Hosseini - Flyga drake (2003)
Boken innehåller självbiografiska influenser och man får en inblick i hur det förr sett ut och nu ser ut i Afghanistan. Det är en historia där man får följa med en pojke från liten tills han blir man, under tiden då talibanerna tog över makten. Tänk hur livet skulle se ut om jag eller mina barn blivit födda i Afghanistan? Har läst hans bok Tusen strålande solar (2007), som också verkligen är läsbar och inte heller lämnar ett torrt öga, och var den mest sålda romanen i USA det året. Men Flyga drake påverkade mig djupare och har inte ännu heller kunnat släppa den i tankevärlden fast det är flera månader sen jag läste slut den. Min man förundrade sig över hur jag grät av att läsa en bok, men några veckor senare då han läst slut boken brast även han ut i gråt - boken lämnar definitivt inte nån oberörd. Då jag läser om dom två afghanistanska männen i min ålder, som just nu hungerstrejkar i ett tält framför riksdagshuset, har jag lust att gå och hälsa på dom, prata med dom och få höra deras historia. Om författarens böcker sägs det "Tämän jälkeen eivät uutisotsikot koskaan enää näytä samalta", och kan inte annat än hålla med. När fanken kommer han ut med nästa bok?!
Flyga drake 
 
Chimamanda Ngozi Adichie - En halv gul sol (2006)
I denhär boken får man bekanta sig med Nigerias historia genom några akademiker och deras tjänstepojke och hur deras liv påverkas av inbördeskriget. Biafra rasade mellan 1967 och 1970 och krävde miljontals offer. Historian om personernas vardag mitt i ett krig skildras fint. Om hur personerna tvingas in i situationer, men där finns också kärlek, vänskap och humor. Författaren (f. 1977) har skrivit två andra böcker som också vunnit internationella pris och intresserar mig. Boken var intressant och väckte definitivt intresse för att ta reda på mer fakta och läsa om fler afrikanska länder och deras historia. Hur många länder finns det egentligen i Afrika, varav alla ju har sin egen historia - som jag inte har en aning om? Afrika är så mycket mer än zebror, lejon, råa inbördeskrig och svältande barn. Har märkt hur jag nu har lust att fråga och intervjua mörkhyade jag stöter på i vardagen. Jag är intresserad av deras historia, hur har dom kommit hit? vad kan dom berätta om sitt land? osv. Intervjuade faktist en taxichaufför för några veckor sen och han var från Ghana (vars historia jag, igen, inte vet nånting om) och han var här för att studera på Poli. 
  En halv gul sol


söndag 25 november 2012

Öroninflammation

Adam har öroninflammation, var hos läkaren på lördagen och har varit inne hela veckoslutet. Är nu förståss jätte nervös för flygresan om två veckor. Adams öroninflammation räckte förra vintern tre månader...

Vad har ni för erfarenheter av öroninflammations mediciner?
Vi fick nu Amorion, som jag läste att är en vanlig antibiotika för dethär - vissa hjälper det andra inte. Och nu kommer jag förståss inte ihåg vad vi fick förra året (som ju inte funkade). Känner dessutom dåligt förtroende för läkaren då min man i misstag på nätet beställt tid till läkarstationen mittemot Pikkujätti, Aava för vuxna. Kanslisten sa att han har erfarenhet av barn, men han verkade nog lite störd på hela vår familj som ramppade in. Och han lyssnade inte på lungor eller såg i hals/mun.

På morgonen byggdes det en bil.

 

Det har spelats mycket barn UNO, som jag kan rekommendera varmt (från 3år).
Då Adam inte ätit nåt på två dagar (t.o.m. glass dåligt), visste vi vad vi måste göra
- och det gick som smör i solen.

lördag 24 november 2012

Tavallisia äitejä

En mammakompis hade på fb link till en artikel som ganska bra summerar moderskap, tudelade känslor, dåligt samvete, stress vad andra tycker mm. samt diskussioner från gårdagens mammamiddag.

"Olipa kerran eräs tavallinen äiti, joka oli hulluna lapsiinsa. Saman äidin samat lapset tekivät hänet säännöllisesti hulluksi.... läs mer"

Ge julglädje åt ett barn i Hfors (8-19.12)

 • Köp en julklapp, paketera in den, 
 • beskriv presenten tex: en pojke i 8 års åldern eller flicka 2 år. 
 • för julklappen till Forum i Hfors där finns ett bevakat bord där man tar emot julklappar
...dessa gåvor delas ut av barnskyddet ibland barnfamiljer i Helsingfors.

Joulupuu

Joulupuu-keräys
Keräyspiste on Kauppakeskus Forumin toisessa kerroksessa Fazer-kahvilaa vastapäätä, jonne lahjat voi tuoda valmiiksi paketoituina. Keräysaika on 8.-19.12. Päviystämme keräyspisteellä ma-pe klo 17-20, la 10-18 ja su 12-18. Päivystysajan ulkopuolella paketteja voi toimittaa Forumin infopisteeseen. Helsingin sosiaalitoimisto varmistaa lahjojen jakelun niin kodinulkopuolelle sijoitetuille lapsille ja nuorille kuin avohuollon piirissä oleville lapsiperheillekin. Seuraa projektiamme myös Facebookissa.

Mammamiddag

Höstens mammamiddag med det coolaste mammagänget.

[ Har ni förresten märkt att det är svårt att skriva ett positivt blogg inlägg eller fb-status utan att tänka på Anna i Solsidan. ]

En mamma var sjuk och alla andra 13 var där, vilket igen berättar hur viktigt dethär gänget är för oss alla och hur mycket vi alla uppskattar träffarna. Här talas det ärligt och öppet om alla känslor kring moderskap. Tex. en mamma berättade att hon på träffen för ett år sedan som enbarnsmamma varit chockad då tvåbarnsmammorna berättat att dom ibland skriker till sina barn och tappar nerverna - nu ett år senare med två egna var hon tacksam att hon hört diskussionerna.

PS En var nu trebarnsmamma och två var gravida med trean "tre är det nya två".

Carelia mittemot Operan.Scandic Hotell.


fredag 23 november 2012

BUU julturné

Roligt program på Yle för imorgon 13-16 - nog är väl alla med? Förra året lämnade vi med Anna dom mindre hemma, men detta år är Adam stor nog att följa med och njuta av spektaklet. Här några bilder från förra året:
Antony & Leo

Kiasma workshop för knattar

HIT skulle vi gå idag, men Adam är snorig och täppt och har sovit dåligt hela natten. Nu före resan vill jag vara noga med att vara inne åtminstone en dag och vila t.o.m. då det bara är fråga om snuva. Hade själv sett massor fram emot Kiasma. Var där i januari och workshopen är jättekiva, men sista gången imorgon 24.11. Min mamma var snäll nog och tog Antony dit idag iallafall. Här är några foton från sist:

torsdag 22 november 2012

Favorit scrub & mask

Mina ABSOLUTA favorit hudvårdsprodukter är LumenesMatt Touch Deep-Cleansing Mineral Scrub och Matt Touch Deep-Cleansing Peat Mask. Scrubben är bra och den gula scrub som också finns är också bra, men masken den är huippu/super. Domhär har jag köpt pånytt och pånytt i många år. Jag använder dom alltför sällan och blir alltid lika överraskad över hur len huden känns speciellt efter lermasken - rekommenderar varmt!10p

Trötta ögon

Idag har jag kämpat hela dagen på skolning med att ens hålla ögonen uppe efter igår och till det hjälper bara koffein... Men det kan också lite hjälpa att man i spegeln inte ser så döddtrött ut. HÄR är några tips på att pigga upp ögonen.

FORK Electro vocal circus

Fick biljetter av mannen till födis, gick på tumis och än en gång var FORK super bra. Jag håller med Malin och ger dom också 1000 poäng. Bra fiilis, just bra låturval för min generation, underhållande speakar, super skickliga är dom och scenen användes jätte bra och varierade. Efter keikkan for vi ännu på en drink och jag konstaterade att "vad ska jag nu se fram emot för keikka?", då jag väntat på kvällen så mycket och så länge. Kanske vi måst gå och se på dom på Casino under våren...? I'm definetly a fan!
PS
Då vi var i Sthlm med Anna nu i höstas stötte vi på Jonte i ett litet cafe. Tog mod till mig och stalkade honom "e du inte från FORK, ni e jätte bra". Så mumlade jag nåt om att min bror jobbat med dom, annat fiffigt kom jag inte på att säga då jag kännde mig som en idiot..

tisdag 20 november 2012

Vardag med två barn

Har tänkt mycket på Hannahs inlägg "Bekännelser från en sur mamma" och alla kommentarer. Kommer ännu klart ihåg tiden med ett trotsande barn och en baby inclusive den egna tröttheten av att inte få sova. För att komma ihåg vill hur vår vardag nu ser ut med två barn (4,5år och 2,5år) och arbetande föräldrar skriver jag upp det här:

 • min väckning 6.50 - far iväg till jobbet 7.30

 • barnen vaknar mellan 7-7.30 och sätts framför Pikku Kakkonen. Mannen sköter mornarna, så han lagar morgonmål och äter med dom, klär på dom och för dom till gruppfamiljedagvården 9-tiden.

 • jag hämtar barnen ca 16. Vi åker hem med buss och hinner lite tala om dagen på vägen eller ha tävling om vem som ser fler bussar eller olika sorters bilmärken mm. Vi är hemma 16.30-17. Om resan gått bra och alla är på gott humör kanske vi blir ute en stund på gården eller pysslar, läser eller spelar lite. Är alla slut och nerverna på spänn kommer tv:n direkt på och vi försöker ta det lungt och kramas framför tv:n eller så är pojkarna framför tv:n och jag i köket och andas in djupt och äter karkki.

 • senast medan jag lagar mat blir det Pikku Kakkonen och så äter vi ca 17.30.

 • mannen kommer hem ca 18 och äter med oss om han hinner. Jag är ofta lite stressad efter alla kriser och problemlösning under matlagningen och måltiden, så efter maten går mannen upp med pojkarna och leker, bygger, busar och bökar medan jag städar köket (lugnar nerverna).

 • 19-tiden joinar jag i leken och börjar sedan styra allas steg mot kvällsmaten.

 • före kl 20 ska det vara ätet, bytt till pyamas och tänderna borstade - sedan blir det två sagor (just nu Puppe och Barbapapa), mysprat, puss&kram och lampan släcks. Dethär gör vi tillsammans med mannen.

 • våra pojkar har alltid somnat jätte lätt, ensamma och utan nåt problem. Denna höst har dom börjat en ca 30 minuters kvällsrumba efter att lampan släckts - varför lampan ska släckas i tid. Det första är "vatten!" och båda får en liten kopp med vatten i sängen. Det andra är "Kisa! Kakka!" och båda kommer till badrummet och kläääämmer ur sig nåt. Ibland räcker det med domhär och andra kvällar kan man hamna springa fem gånger till deras rum på olika ärenden som tex. "Pandan föll" eller "Jag vill ha en bok i sängen". För det mesta ropar vi bara nerifrån soffan "nu ska ni sova", men om det bara fortsätter så måste man ju gå upp. Jag vet ju att dom bara testar gränserna, men har tänkt att saker ändå kommer att se annorlunda ut under vår långa resa nu i vinter, så har inte iddats ta itu med detta.

Det blir nog jätte lite tid med barnen på vardagar och för lite tid att bara ta det lungt tillsammans - ändå har det kännts det ganska bra denna höst, väldigt lite känsla av dåligt samvete. Försöker se till att det varje dag finns lite kvalitetstid med tex. pysslande, springtävlingar mm. Men kan inte ens tänka mig att barnen skulle ha nån hobby ännu. Min tid med barnen är 16-18 och då ingår där stressmoment som ätande + 19-20 sköter vi tillsammans kvällsmat och nattandet - där det också ingår stressmoment med en som ofta vägrar klä av sig. Mannens tid med barnen är 7-9 på morgonen (ingående stressmoment som påklädning), lekande 18-19 är bara roligt och alla njuter + nattande tillsammans. Ibland är jag avundsjuk på att mannen och barnen har så roligt tillsammans dendär lektiden på vardagarna då jag fixar hushållet (för jag vill ju inte göra det på "min egna tid" då barnen sover). 
Som tur är jag vårdledig på fredagar. Det är mitt andningshål. Då fokuserar jag på och njuter verkligen av barnen - och dagarna är nästan utan undantag lyckade. Då har vi inte brottom, jag försöker bara göra saker som är roliga för barn och ser alltid fram emot dagarna.

PS 
Kommer ihåg då jag hade en 2-åring och en baby - då var fredagarna, ensam med båda barnen, horrordagar och dom värsta dagarna i veckan - ofta ett enda skrikande hela dagen (mamma och båda barnen). Håhhåååå, 1-1½år var nog psykiskt tungt - men det lättar! Aldrig i mitt liv har jag skrikit som en galning som då, och aldrig i mitt liv har jag svurit så mycket som då (och riktigt hämska svordomar för att få känslorna att lätta). Mer och mer inser jag att barnens utveckling går i faser, ibland är det tungt och ibland är det lätt - allt går över och ändrar form. Denna höst har varit relativt lätt och jag kan typ räkna gångerna av nervsammanbrott och svordomar på en hand. Jämfört med då en hand inte räckte till att räkna sammanbrotten på en vecka eller i värsta fall ens en dag. 
Jag är jätte glad att min man är så aktivt med i familjelivet och har en lika viktig roll som jag - det vet jag ju att inte är en självklarhet. Det andra stora stödet har varit från goda vänner, släktingar och mammakompisar med småbarn - att ärligt våga tala om det man går igenom och få höra att andra har det på samma sätt eller haft det på samma sätt och kommit ur fasen.
Just nu ser jag massor fram emot vår långa drömresa då vi får vara tillsammans, inte ha brottom nånstans och ge varandra tid, tid, tid.

Nam

Det ska börjas i tid före jul... Då vi just kom hem från dagis, alla slutat skrika och barnen nu ser på Pikku Kakkonen hävde jag i mig fem stycken i köket - såhär som förrätt.

Inredningsblogg-vinnare


Härliga inredningsbloggar som vunnit Glorias 2012 pris:

Paras sisustusblogi (bästa): Parolan asema
Kaunein sisustusblogi (vackraste): Weekday Carnival

Lukijoiden suosikkisisustusblogi I (läsarnas favorit): Kotipalapeli
Lukijoiden suosikkisisustusblogi II (läsarnas favorit): Valkoinen Harmaaja
Lukijoiden suosikkisisustusblogi III (läsarnas favorit): Diagnoosi: Sisustusmania

gk bw5

söndag 18 november 2012

Bondbileet, Skyfall 2012

Äntligen fick man lite klä upp sig/ ut sig - som Bond girl. Det var en super rolig kväll som började med coctailparty på Brändö varefter skjuts med två beställda bussar till biosalongen var vi hade hela balkongen reserverad för ca 80pers. Med in till biosalongen fick man en flaska skumppa/par som poxas upp vid första sexscenen, vilket är en lustig tradition då det sen bara säger pox, pox, pox, pox. Skyfall var en riktigt bra Bond, bästa på länge. Javier Bardem gör en sjukt bra roll som Bond villain och man blir riktigt nyfiken på fortsättning. Efteråt var det jatkon på Ahjo/KK.

fredag 16 november 2012

Fredagkväll...

...med mycket bra att välja mellan på digiboxen
 • Boardwalk Empire säsong 2 (HBO). Bra skådisar och story.
 • Våra vänners liv. Handlar om fyra svenska killar och deras liv - jätte sympatisk, feelgood och bra skådisar bl.a. Gustaf Hammarsten (Bruno) och Malin Cederbladh (Anette Sundberg).
 • Metal Evolution - raskaan rokin historia. Härligt, härligt, bra musik, intervjuer och intressant. Nu har dom kommit fram till 80-talets heavy som är så kärt för mig.
Plus lite rött och mycket socker - i väntan på morgondagens Bond-bileet.

DizzyQueens www-sida

Såja, nu har jag igen fått lite utlopp för min kreativa sida och fått färdigt en www-sida åt dubbelkusinens superduper all female jazzbänd DizzyQueens. Deras nästa keikka är om en vecka 23.11 på Nosturi.

Mammas keramik på Design Destrict market

...nu på lördagen 17.11 på Vanha:

Artisaani (här hittas min mamma), 2OR+BYYAT, Acolyth, Ainokainen ja First Crush , Alnilam, Anna Heino - Design Jewellery & Galleria Koru, Common, Designium Marita Huurinainen, EDEL City, Globe Hope, HopeHat, Jolier, Kauniste, Kitchen & Co, Laser cut studio, Lande shop, Liike, Limbo Boutique, Lokal, Lumi, Miun shop, My O My, Noolan, Nurmi & Poola Kataryna, Old Glory, OVVN, Paloni, Private Case, Punavuoren Putiikki, Rööperin Taidesalonki, Sopiva Shop, Tiia Vanhatapio, titiMadam.

Fredagens hemmakonsert

Pojkarna började sjunga Bärtil och blev så inspirerade att det kom upp mikrofoner av Lego och en moschande heavy metal gitarist med ett svärd som gitarr och trovärdig min som aggressivt skrek "bäh, bäh, bäh". I mikrofonen ropades högt "hej alla, ropa bäää" - var lär dom sig allt dethär?!

 

torsdag 15 november 2012

The real housewives...

... of Beverly Hills säsong 3 har börjat HÄR med en ny housewife längst till höger.
Svårt att hitta fungerande linkar, domhär funkar.
...of New York har jag missat att hela säsong 5 redan kommit ut HÄR.
äsch, hittar inga fungerande linkar...

onsdag 14 november 2012

Böcker

Ett paket kom från adlibris med litteratur för resan för mig och mannen. Utgick ganska långt från adlibris lista "Mitä Suomi lukee? -pokkarit".
Barbara Demick, Suljettu maa
Bloggaren Nenäkirjassa skriver såhär "Barbara Demick on journalisti, joka muutti vuonna 2001 Souliin Los Angeles Timesin kirjeenvaihtajaksi. Hänen vastuualueenaan olivat tällöin molemmat Koreat. Kirjaansa varten hän haastatteli seitsemän vuoden ajan Pohjois-Koreasta loikanneita henkilöitä - tämä on heidän tarinansa. Demick tekeekin haastateltavilleen kunniaa tällä kirjalla, Suljettu maa on elävä ja kiehtova tietokirja, joka imaisee mukaansa tehokkaasti."
Miika Nousiainen, Vadelmavene pakolainen
Två av hans böcker var på adlibris pocket top-lista. Denhär är hans debut så jag tänkte vi skulle börja med den.
Sofi Oksanen, Puhdistus: 
Denhär behöver ingen annan förklaring än att jag väntat på att den sku komma som pocket och därför inte ännu läst den. Vill läsa den på orginalspråk.
Cecilia Samartin, Señor Peregrino
Denhär har min arbetskompis rekommenderat. Bloggaren Kirjamielellä skriver såhär "Jos et vielä ole lukenut Señor Peregrinoa, hanki se heti käsiisi. Kirja on nimittäin todella ihana ja siitä jää valtavan hyvä mieli. En olisi voinut keksiä parempaa luettavaa joulunpyhiksi, sillä kirja oikein henkii sellaista pientä iloa, joka ei synny mistään suurista linjoista vaan lämpöisestä tunnelmasta."
E L James, 2 x Fifty shades
Joo, joo jag vet att man inte nödvändigtvis får ut något litterärt av den, men oftast är det inte det jag är ute efter det då jag läser. Av böcker väntar jag mig och njuter jag av en bra historia, stämningen och helheten. Av Fifty shades väntar jag mig "softporr", dvs är här är jag ute efter stämningen... Kanhända är jag av annan åsikt efter att jag läst boken?

Andra olästa böcker från hyllan att ta med mig:
Bla. romaner, kriminaldrama och jobblitteratur.

måndag 12 november 2012

Skum hårfärg

Färgar (och klipper oftast också) håret själv. Testade idag L'oreals sublime Mousse -hårfärg. Det låter ju så lätt och behändigt, men...
 • det var svårt att få skum i utväxta rötterna
 • skummet flög lätt omkrigt från händerna och jag fick helatiden torka upp fläckar i badrummet
 • det var jätte svårt att trycka på pumpen med handskar som var hala av färgen
 • flaskan räckte just och just
...dom här sakerna har jag inte problem med med klassiska hårfärger. Fast färgen är ganska bra, "ljus beige blond".

fredag 9 november 2012

K-3

Har många gånger konstaterat att åldersgränserna är perfekta för våra pojkar. Antony 4,5år tittar ännu gärna på Molly, Spöket Laban, Postman Pat osv. K-3 är just bra för där finns ingen våld, dom är inte för spännande och man kan lungt lämna barnen ensamma framför tv:n och själv laga mat under tiden. Dom passar oftast också under 3-åringar och väcker bra frågor som man gärna berättar mer om. Kaapo är en annan av Antonys favoriter och han har ofta kommit med fiffiga konstateranden som visar sig komma därifrån - dom är edukativa. I K-3 delas folk inte in i "dummisar" och "snällisar", utan alla är tillsammans och får vara med. Hayao Miyazaki's K-3 filmer är våra favoriter och pojkarna har inget behov av nåt mer.

Har på rabatt redan färdigt köpt två av Miyazakis K-7 filmer; "Liikkuva linna" och "Henkien kätkemä". Idag då Antony hade feber (parvorokko), ville jag sätta nåt nytt i pipi-väskan. Googlade lite och försökte värdera vilkendera som skulle vara "mer" passande för under 7-åringar och valde "Henkien kätkemä". Antony såg på fodralet och sa att han inte vågar se på den utan mig. Filmen var inte dubbad utan hade text. Barnen ville se den iallafall, och jag satt i mitten och översatte. Vi såg ca 20min och jag förklarade med god min och skrattande tex. hur lustigt det var att flickans föräldrar blev förvandlade till grisar och hon blev ensam i natten i en konstig öde stad med en massa skrämmande gestalter. Sen stängde jag för att gå och laga mat och ingendera har bett att få se vidare. Märkte att skrämmande gestalter ännu går helt bra om man med glad och lustig röst översätter, men bakgrundsmusiken var helatiden hotfull vilket skapade en spännande och skrämmande atmosfär iallafall. MEN den är alltså jättebra sen då pojkarna fyllt 7.

Hayao Miyazaki omringad av sina figurer.

onsdag 7 november 2012

Moroccanoil rabatt

Är såld av reklam och gjorde beställning idag, då dom hade rabatt på lookfantastic.com. Det är ju deras oil treatment dom är kända för och tex. Maria Montazami talar om den på Hollywoodfruar. Så tänkte att helt fel kan inte shampoo och balsam vara heller - så beställde alla tre.


"Moroccanoil blev snabbt ett av de bästsäljande varumärkena inom hårvård i världen. Den lilla hårvårds-serien Moroccanoil är en flerfaldig vinnare i flertal tillställningar så som InStyle, ELLE, Cosmopolitan Beauty Awards, Stylist Choice m.f. Från dundersuccén Moroccanoil Original Oil Treatment till Moroccanoil schampo."

Tomtarna

Jaaa, vi började redan igår använda oss av dom... Adam hade såna hejdundrande trotsproblem vi läggdags så att åtminstone öronen höll på att explodera. Allt med påklädning är nu otroligt svårt för 2-åriga Adam - att ta av pyamasen, att sätta på kläderna, att sätta på ytterkläderna och att på kvällen göra allt igen åt andra hållet. Ni vet. Mannen tog honom alltså skrikande till badrummet för att klä på pyamasen - och plötsligt tystnade det och efter en stund kom Adam till barnkammaren med pyamasen på och viskandes "tonttana tittaaa" - PERFEKT!
Audubon Natural History diagram of Tomtar.
...och såhär ser dom ju ut

måndag 5 november 2012

www-sidor

Roligt med www-projekt, som jag gör utanför mitt jobb inom en totalt annan branch. Har i tiderna studerat till web-designer och det känns bra att upprätthålla kunnandet. Håller på som bäst med htlm, css och Photoshop - länge sen sist och roligt! Sätter link sen då sidorna till "drottningarna" är färdiga.Familjefest

På söndagen firade vi min och min brors födelsedag (födelsedagar med en veckas mellanrum) med stora familjen. Min bror har också två barn, så vi gjorde lite undersökning innan vi bokade bord på restaurang. "Var finns bästa lekhörnan" lydde det på Google.

Stället som rekommenderades mest var Casa Mare på Drumsö. Jag tycker om stället och kan varmt rekommendera maten, lekhörnan och servicen - men vi är så många i stora tjocka familjen att det inte finns så långa bord där (kabinett finns, men då har man inte utsikt över lekhörnan). Det fick bli det andra som rekommenderades: Rosso i Citykäytävän, där jag typ senast varit som studerande och tankarna är inte vidare höga. MEN stället är perfekt för barnfamiljer; barnen var i lekhörnan och nöjda hela tiden - dvs 3,5h!!! Också maten var alla nöjda med, jag åt Tattirisitto. Men servicen var kanske inte den bästa: just då vi satt oss sa servitrisen "nog är ni väl färdiga klo 17 då nästa kunder reserverat detta bord".

söndag 4 november 2012

New pants

...så man kan bli glad av det. Just min stil, ROK.

I väntan på fest

En av mina favorit traditioner lyser upp november. Mannens kompis har med en kille ordnat Bondbileet i snart 20år (hur gammal är jag riktigt??). Det går ut på att alltid då det kommer en ny Bond kommer går det ut inbjudan till ca 100 personer till ett coctailparty med smocking för män. Resten av programmet är hemligt men går ut på coctailparty, transport med hyrda bussar till en biosalong, bio, popcorn och plunta varefter det är efterfest på någon nattklubb. Dethär väntar jag på och klädsel är under planering.

...dress code BLACK TIE, ladies WHAT WOULD A BOND GIRL WEAR?...

Bra smink produkter hemma

Domhär produkterna köper jag gärna pånytt:


 1. Lumene skin tone perfector(ihon sävyn heleyttäjä):  Har en mörk (nr 3 sunny fresh) som man kan blanda med foundation som är för ljus tex då man är brun på sommaren. Och en ljus (nr 10 honey glow) som kan användas helt ensam i hela ansiktet för att ge "glow" eller blandat med foundation. Eller som highlighter på kindbenen.
 2. Inglot läppglans nr 56: höll på att ta slut i Sthlm, och jag fick helatiden säga åt mig själv där "Nej! Nu ska du inte testa på nåt nytt som du sen bara använder hälften av". Då jag kom hem gick jag till Inglot och köpte 4st. Skrivit om den tidigare här.
 3. Garnier bb: Är på min tredje tub. Har tyckt den täckt tillräckligt och ändå varit tunn.  Det är också grymt skönt att använda en produkt istället för 2-4 (serum, fuktkräm, base/primer, foundation). Under sätter jag ändå serum och ögonkräm. Får se om den är tillräckligt också på vintern. Dethär är en bra vardagskräm - till fest använder jag tex. Max Factor.
 4. L'Oreal Studio Secrets: En primer är alltså en bas under sminket som slätar och jämnar ut färgen - vilket denhär faktist gör. Sätt alltså först fuktkräm - sedan primer - sedan foundation. Makeupen fäster och håller bättre.
 5. MAC rouge (Springsteen): Har varit nöjd med produkten. Den ger fint skimmer - utan glitter. Sitter bra. Färgen är inte riktigt rätt, lite för mörk, så jag ska ta en ljusare nästa gång.
 6. L'Oreal Architeht mascara: Är nu på min tredje. Har använt den främst till fest - vilket ju är så sällan, så nu använder jag den varje dag. Den ger förlängning och är passligt "tjock". 
 7. Ysl ljuspenna: kan faktist inte säga om den är bättre än tex. Lumenes, men här är jag så påverkad av median...
 8. Gosh vattenfast kajal: Denhär har jag använt i många år. Speciellt bra med vattenfast inanför fransarna nere (och uppe). Finns åtminstone på Sokos. 
 9. Dior eye show: Vattenfast creme ögonskugga. Denhär har räckt i mååånga år. Min är guldskiftande och kan användas till vardags om man vill ha lite mer. Har mången gång fått frågan vad jag har för ögonskugga.
 10. Lumene solpuder: Klassiker. Har nu Guerlain och skulle inte säga att den är bättre, men ca 30e dyrare förståss.
Har nu Chanels löspuder - och kan inte påstå att det skulle vara bättre än tex. Lumene. Samma sak gäller solpuder... Som jag och Anna konstaterade då vi snackade mycket smink i Sthlm - Lumene är nog bäst i många kategorier och slår ofte dyra märkesprodukter.

lördag 3 november 2012

Nytt namn

Min gamla hund från barndomen har tydligen nytt namn. Antony ropade just: - Mamma, Adam tog "Hunden från sjuttiotalet"!