tisdag 4 december 2018

Barnens favorit bolognese med sojakross

Vi vet ju alla att man ska minska på köttätandet och äta mer vege. Men med barn, åtminstone mina, kan det vara utmanande och det enda vege dom äter är typ spenatplättar och ärtsoppa.

Fast jag själv ändrat på mitt liv på många plan och mer än gärna är helt utan kemikalier samt socker, vetemjöl och kött - ser jag inte svartvitt på saken. Man behöver ju inte radikalt vara antingen eller, redan det att man minskar till hälften är ju super bra. Man kan tex. i diskmedelsflaskan sätta 50% Fairy och 50% diskmedel utan kemikalier eller i tvättmaskinsfacket/bollen sätta 50% Omo och 50% tvättmedel utan kemikalier - och således minska kemikaliebelastningen på sig själv och naturen med 50% på den fronten.
 

Jag hör och läser om föräldrar som försöker ”lura” tex. sojakross bolognese åt barnen, med olika framgång. Varför inte också här köra med 50% istället för svartvitt - och barnen märker nog inte nån skillnad! Här är vårt succé recept, eller gör din egna bolo i dubbelsats och ersätt ena 400g maletköttpaketet med 2dl sojakross. PS mörk sojakross ser mer ut som malet kött.

Malet kött x 400g
Sojakross x 2dl
Morot x 2
Lök x 1
Vitlök x 3
Tomatkross x 1
Dolmio/ pastasås x 1
Tomatpuré x 1
Grädde (ko/ havre/soija) x 2 - 2,5dl

Gör såhär: Sätt två kastruller med vatten och koka. Hacka moroten, löken och vitlöken riktigt fint i mixer - så den blir så gott som osynlig för barn. Stek malet kött, morot, lök, vitlök. Tillsätt tomatkross, -puré, dolmio och grädde. Koka samtidigt pasta 8-10 min och sojakross 3-5min. Häll sojakross i en sil och kläm/tryck ut vattnet (viktigt!). Häll sojakross i såsen och låt puttra och ta smak typ 15min.