söndag 30 juni 2013

Kiosken färdig

Semestern har börjat

Äntligen! Har sällan varit så utled på jobbet som nu innan semestern. Det känns helt overkligt att inte behöva gå dit på över en månad. Har hunnit med en del redan:

Mannens systers 40-årsfest fre & Ingådagen lö


På lande med lilla-mamman


Rea-shopping: lite färger och klänningar

lördag 29 juni 2013

Trafikparken

Ett dagsprogram som hör sommaren till är ett besök till stadens trafikpark vid Aurora sjukhus. Där finns fungerande trafikljus! Man får låna trampbil och åka på gatorna, eller cykla med egen cykel på cykelvägarna. Förra året HÄR, kunde Antony som fyraåring bra använda trampbilen och Adam åkte omkring med springcykeln. Lite krävande var det nog med en 2-åring som inte ville begränsas av trafikregler.

På sommaren 3.6-11.8 är det familjedag fredagar och söndagar kl. 9-15.
Gratis. Rekommenderar.

www-sida

fredag 28 juni 2013

Ny Khaled Hosseini

Äntligen kom han ut med en ny bok. Han som skrivit underbara, hämska, mycket berörande "Flyga drake" och "Tusen strålande solar". Nya boken heter "Och bergen svarade". Finns inte ännu i pocket, får se om jag kan vänta, men 23€ är nog jätte mycket för en bok.

Mer om boken HÄR.

tisdag 25 juni 2013

Belöning fungerar

Ikväll har det hänt nåt historiskt - jag har klippt Antonys naglar! Senast jag gjort det är ca två år sen. Då hittade han på att bita på naglarna tex. medan han ser på tv. Varje gång jag klipper Adams naglar kollar jag Antonys och konstaterar att det inte finns nåt att klippa. Varje gång får Adam en xylitol pastill och varje gång blir Antony utan.

Efter senaste kalas Antony var på har han önskat sig Chima Lego. Vi har konstaterat att det går bra att önska sig till julklapp. En dag då vi igen talade om julklappar (i juni...) tändes en lampa i mitt huvud och vi kom överens om att ifall jag i sommar kan klippa hans naglar samtidigt som Adams, dvs att det finns nåt att klippa - så får han en Chima Lego efter sommaren. Nu är vi på god väg! Tänk så man kan bli glad och nöjd av nåt sånthär.

måndag 24 juni 2013

Läppglans

Märkte just att jag ju är som Maria Montazami angående läppglans. Efter att jag hittade ett glans som jag är 100% nöjd med köpte jag en hel hög av dom. Det är Inglots Sleeks nr 56, och dom har butik endast i Kluuvi och på nätet. Nu har jag ett glans hemma, ett i väskan och ett på jobbet.

söndag 23 juni 2013

Lampa

Äntligen nya nattduksbords lampor. Har länge gått och dräglat efter denhär inrednings bloggarnas populära Ikea lampa. Tisdag 59€.

Midsommar

torsdag 20 juni 2013

onsdag 19 juni 2013

Inte såld

Köpte denhär på Galna Dagar efter att jag blivit förtjust i en tester från en tidning HÄR. Har inte alls fått samma känsla på hyn nu och undrar suspekt ifall domdär testförpackningarnas innehåll kan vara lite annat och extra bra? Varför inte? Det är ju ett perfekt marknadsförings trick.

tisdag 18 juni 2013

Frågor om döden och annat

... är mycket aktuellt för Antony 5år just nu. "Varför kan inte människan bara leva?", "Varför dör människan?", "Hur kan människan dö? Jag vet! Av flugsvamp eller så är man så gammal eller så sjuk. Ajjo, också om bilen kör på eller av en pistols kula". Liknande frågor har ju kommit tidigare också nu och då, men nu är det ganska dagligt. Igår på kvällen efter att mannen farit på tennis och barnen gått och sova grät Antony i sängen. Han sa att han vill att pappa ska komma hem nu genast. Förstod då att denhär perioden tycks ha börjat; att barnet börjar förstå att det kan hända nån närastående något illa.
Andra frågor som varit aktuella redan länge är historiska, geologiska och biologiska. Antony är tex. fascinerad av Pompeii och vill veta allt om dess historia "Trodde människorna i Pompeii att vulkanen var en alp?", "Varför visste dom inte att det skulle komma lava?". Och geografi som tex. "Hur har bergen kommit? Jag vet! Från mannerlaatat eller alkuräjähdys". "Går allt sönder av vulkanens lava? Också berget?". Domhär frågorna är alltså bara från idag. Har mången gång funderat om det skulle vara lättare ifall vi var religiösa och skulle tex. på hur allt kommit till kunna svara "Gud har skapat det så". Men som tur har man ju nuförtiden internet och Google på telefonen - tills man bara måste konstatera att man inte vet/ det är bara så eller "fråga pappa, han han kolla på iPadden".

måndag 17 juni 2013

Midsommarsill

Denhär gör jag år ut och in. Jättegod sillröra med tvist av curry och äppel. Om man gör en större sats kan man ersätta nån creme fraiche med en gräddfil. Hittade inte exakt recept i min receptbok, men ungefär såhär. Torka av fileerna med hushållspapper, så det inte blir så vattnigt. Skär i bitar & blanda:

Creme fraiche x 2dl
Majtesfileer x 400g
Granny Smith äpple x 1
Curry x 1msk
Socker x 1msk
Senap enligt smak (gärna fransk)
Klipp dill över

Midsommar fetaröra

Denhär hittade jag på nån blogg förra året. Röran kan bredas på gott bröd eller ätas som sådan med grillmat.

Apetit fetaostbit
Körsbärstomater
Röd chili
Olivolja, salt & peppar

Lägg halva fetan i en foliefyrkant och andra halva i en annan, lägg hackade körsbärstomater och chili på. Häll över olivolja och krydda. Vrid ihop till knyten. Ställ på grillen, tills det blivit varmt. Rör om då du öppnar, upprepa omrörningen efter en stund.

Adam 3år

Igår var det 3år sen lillebror föddes. Då vi i april planerade åka på Antonys födelsedag till Snadi Stadi, sade ju Adam "min födelsedag åka... mmm... Alepa!". Nu planerade vi ändå åka till simhallen, men då han är lite snuvig bestämde vi oss för att besöka Hagalunds HopLop. Kunde inte låta bli att tänka på senaste HopLop besök (förra sommaren) då DETHÄR hände.
Ganska dyrt är det nog med HopLop, fastän vi sa att Adam är 2år och vuxna gratis blev det 20€. Fräckt är det ju dessutom att det där inne finns ett tiotal spel och manicker man ska köpa poletter till.
Hamnade köpa poletter då vi ville unna pojkarna att få köra elbil - vilket dom stoooor njöt av. Adam styrde jättefint omkring utan att krocka.
Avfärden blev klassisk och jag fick bära ut en skrikande och sparkande treåring. Båda barnen var helt slut efter 3,5h vilket resulterade i dagssömn kl. 16-18... Dagssömnen resulterade i sin tur till att pojkarna var pigga som mörtar till kl. tio. Då var jag redan ganska irriterad och vresig, men började skratta mitt i mitt nervsammanbrott då Adam apade efter mig och sa "fu**ing hell"...

Hjälp

Hur blir man av med myror? Dom har invaderat vårt kök. Nu ikväll gick myrstigen rakt över köksgolvet - och jag har fått nog. Har testat svartpeppar som nångång funkat på myrorna på lande, men det tycks inte funka. Vill inte köpa insektgifter. Funkar vinäger, borde jag köpa? Har ni tips, please?

lördag 15 juni 2013

Färdigt för imorgon

Adam 3år.

Kiosk

Resten av eftermiddagen byggde vi kiosk. Den ska såklart ännu pimpas med tex. Kiosk-text, griffeltavla och vimplar. Och fyllas med kassaapparat och en massa plastmat.

Högholmen thumbs down

Idag var det dags för besök av Högholmen. Jag som alltid är rädd för att nån ska få kallt och alltid vill vara förberedd för allt hade en stor väska med regnkläder, extra kläder för Adam som är utan blöja, långa kalsonger, vantar, pipon, mat & dryck osv. Det var jätte blåsigt och vi hade nytta av det mesta och tror vi är av en annan ras än dom som gick omkring i t-skjorta... Besöket räckte ca 3h.


Tigern skulle matas om en timme och gick omkring och gormade efter mat. Det var skrämmande och underhållande.


Men för det mesta såg det ut som här nertill. Vi läste på skylten: "Här finns en lo/ leopard/ minipanda/ lejon osv". "Var e? Var e?", frågar Adam, "Jag ser inte den, var e den?", frågar Antony. Efter nån minuts spejande: "Jaaaa, den är väl inne i sitt hem just nu", svarade vi. Barnen tappade ganska snabbt intresset. Alltså Högholmen Hallå!, hur dåligt kan en djurpark vara planerad? Och igenvuxen? Tror vi (vuxna) nog skulle ha varit lika besvikna fastän vi inte nyss sku ha besökt världsklassiga Singapore och Kuala Lumpur, men där såg man ju hur en djurpark KAN vara planerad. Man såg alltid alla djur, och utan att störande stå och stirra dom i ögonen. Burarna var ofta planerade så att man såg djuren uppifrån.


Björnen såg vi på verkligt närhåll, men den bara sov...


Höjdpunkterna var lekparkerna, som blivit fler. Men 25€ för en lekpark kan man ju överväga...Klassiker jag rundade på långt avstånd. Och barnen varnade mig sympatiskt "Akta dig mamma", då det kom nån större fågel. Osympatiskt nog ville dom absoluuut till ormhuset. Senare visade det dock sig att vi inte hittade en enda orm på holmen.

fredag 14 juni 2013

Regnig fredag hemma

Barnen slötittade på tv.

Hade nagellacks-studio.

Blonderingsspray

Nu var jag så dålig bloggare att jag inte tog före och efter foton... Men sprayet funkade helt okej. Det ska användas i vått hår. Sprayade på i rötterna och borstade sen lite grann. Jag var försiktig första gången, och märkte inte just nån skillnad efter att håret torkat. Man ska torka det med värme, fön eller solen - inte tvätta ur. Lukten är inte alls stark, som hårfärg, så det känns helt okej att lämna i håret. Andra gången vågade jag spraya ordentligt och tycker nog att min hårrotsutväxt syns betydligt mindre nu. Flaskan kommer att räcka till mååånga gånger och blir säkert mer och mer förtjust i den med tiden.

lördag 8 juni 2013

Tack kära mammor

Denhär kvällen lever jag på länge. Vi hade så roligt och hade verkligen klackarna i taket. Kan inte tänka mig ett bättre mammagäng och är tacksam över att ha träffat er alla - via våra barn! Önskar alla mammor ett sånthär gäng med ärlighet, öppenhet, skratt, tårar och stöd. Nu är det betämt: dethär gänget kommer att träffas ännu då vi sitter med hörapparater och andra krämpor. Dessutom är konceptet nu utvidgat och nästa gång blir det hotellövernattning på Haven. I framtiden kryssning, långt veckoslut i Europa, en vecka på kanarieöarna och slutligen Thailand.
Man kan lungt säga att temat för kvällen var modeskap och skumppa. Kvällen började på Grotesks nya terass. Överrasknings stället var Bistro Helsinki med super god överrasknings meny och bra diskussioner. Jatkona var också färdigt ordnade, i Teatteris övre våning där skumppan flödade och vi dansade natten lång. Tusen tack till alla och speciellt ännu till festfixaren!
Föregående middag HÄR.

Out-fit

fredag 7 juni 2013

I väntan...

... på överrasknings mammamiddag. Ikväll, första fredagen i juni, blir det traditionellt dags för mammamiddag igen. Denna gång bestämde sig en av mammorna (restaurangchef på en Royal ravintola) att överraska oss andra med stället. En helt fenomenal ide och vi är alla förväntansfullt ivriga. Nu ska jag föra kidsen till lande, sen hem och fixa mig och så på fördrink till en terass där destinationen avslöjas. Hur rolig är inte denna ide?

onsdag 5 juni 2013

Shopping.

Jag som inte är "kjolmänniska" har köpt tre kjolar denna vecka. Köpte en svart på måndagen på kirppis och har använt den sen dess och småningom blivit bekväm med kjol. Ingen av mina otaliga jeanskjolar sitter bra just nu, så den var på köplistan. Den andra kom med på 50% rabatt. Och smala bälten blev jag plötsligt förtjust i.
Dethär är en helt ny produkt för mig - som jag är super nyfiken på! Sprayet rekommenderades av Karkkipäivä, så det måste ju vara bra. Hur har en sånhär produkt att lätt fixa hårutväxten med gått helt förbi mig?? Kommer med inlägg sen då jag testat.

tisdag 4 juni 2013

Första ormen

På söndagen såg vi på landet en fet orm. Den låg på vägen från stranden till huset och Antony märkte den då han gick förbi den. Jag hade redan gått förbi och ropade "kom snabbt hit!". Till Adam som var 10m efter och inte ännu gått förbi den ropade jag "gå bakåt till momi", som kom gående efter Adam. Adam fick panik och rusade mot mig - och ormen - famlandes upp för backen så han nästan föll rakt på ormen, då han inte såg var den låg. Jag skrek helatiden högre och var i panik och chock jag också.

Nå, allt slutade ju bra och det var en kopparorm. Men hel*#te så jag tycker illa om ormar och f#n så jag efteråt var störd på att jag inte kunde hålla mig lugn. Mannen fick länge lugna ner Adam och prata med honom för att han ska våga gå utanför huset på lande i sommar...


Shortsvädret är här

... och skrubbsåren av fallande med cykel eller springandes. Vi har skrubbsår på armar och ben - och dubbelkusinens pojke har redan besökt Jorv efter öppet sår på knäet. Vi älskar värme och sommar och skrubbsår hör till årstiden - men borde dom cykla med långbyxor iallafall?

söndag 2 juni 2013

Sommardag

... på lande i Ingå. Vattenscotern kom fram, barnen var nakupelle på stranden och tom vattenskidorna användes av skickliga dubbelkusinen.

lördag 1 juni 2013

Kosmetik i tidning och reklamblad

Kosmetik jag blev intresserad av i morgonmålsbordet.
Även apteksmärket Vichy har kommit med en BB-kräm (färgad dagkräm med uv-skydd, jämnande o. lystrande effekt mm). Och Dior har en BB-ögonkräm för mörka ringar som säkert är jätte bra, men 50€ är nog för mycket. Får återkomma på taxfeen.

Använder mascara från markethyllan. Har inte ännu vågat betala mer för en mascara då jag ändå varit nöjd tex med L'oreals Architect. Men Lancomes Hypnose (36€) skrivs det så mycket om över allt och den har vunnit awards, så att jag nu allvarligt överväger en dyr mascara. Lancomes mascaror är ju kända för att vara bra. Rimmel kajalen var ett bra ekonomitips i Olivia, 8,50€.
Chubby stick köpte jag från Lumene. Men den är så svag i färgen att det inte är min juttu. Isadora (13,50€) borde ha rikligt med pigment, likaså Clinique (22€) och ska kolla in även Max Factor (11,90€) i butiken. Essie nagellack lockar med sänkt pris, men det är ändå för dyrt tycker jag och är nöjd med tre L'oreals nagellack för samma pris. Och hoppas på extra bra hållbarhet med gel-lacket ovanpå.