måndag 30 juni 2014

Veckoslutet

Nu börjar dygnsrytmen bli normal efter veckoslutet. På fredagen började min semester med att barnen for till lande, mannen på golfveckoslut och jag på min goda väns stora 40-års party hemma hos dom. Festen var super och det var klackarna i taket riktigt ordentligt. Vi jammade och sjöng (skrek) hela natten och satt och pratade girlstuff in på  morgontimmarna. Hemma var jag lite före 6...


På lande att the same time: min mamma berättade att hon steg upp halv nio och fann pojkarna sittande tysta i vardagsrummet (utan tv) färdigt påklädda och dom hade kissat i pottan - what's up? Är det samma barn som jag känner?

tisdag 24 juni 2014

Luisa Fernanda Espinosa & Alonso Mateo

Är fascinerad! Vet inte vad jag annat kan säga om denhär lilla 5-åriga fashionista-killen och hans mamma. Super cool stil och fixat hår.

Meet the five-year-old boy in Dior, Tom Ford and Gucci who has become an Instagram style icon thanks to his high fashion selfies

Våra pojkar är väldigt olika i fråga om kläder. Antony har ingen skillnad vad han har på sig och han kan tom ibland på morgonen tränga in sig i lillebrors kläder utan att märka det innan vi påpekar. Adam å andra sidan är väldigt noga med vad han har på sig. Vilken skjorta; helst kragskjorta och ibland har han tom gått till dagis i en vit Gant festskjorta. Vilka byxor; absolut inte mjukisbyxor, redan i ett år har han gått med jeans till dagis, också på vintern under overallen. Man skulle ju tycka att det är obekvämt? Vilka som helst jeans duger dessutom inte, utan det ska vara mörka eller färgade, absolut inte slitna. Skorna är också viktiga och för det mesta har han inomhus på sig sina festskor. Accesoarer som solglasögon är ett måste, han har dom på sig från morgon till kväll och det skulle vara katastrof att glömma dom hemma. Håret är han också noga med och njuter lyckligt då vi ibland borstar det fint med bena på sidan. Och han kan stå framför spegeln och med sur min konstatera "mitt hår e helt dåligt!". Kanske Adam skulle ha potential att bli en fashionista? Kanske jag borde satsa på ett par Ray Bans eller Armani Jeans till honom.... eller så int....

Mer bilder HÄR

Alonso1

måndag 23 juni 2014

Hjälp till grå-grönt hår

Hårstoryn fortsätter. Färgade med DENHÄR, men märkte inte just alls nån skillnad. Eventuellt blev det lite mera grå-grönt... Färgade sen med denhär undertill, då håret blev ljusare, men fortfarande en nyans av grå-grönt. 
http://www.lorealparis.fi/hiusvarit/excellence-creme/01-erittain-kirkas-vaalea.aspx

Alltså nån kan ju nu tycka att jag är ifrån vettet då jag nu färgat håret hur många gånger som helst under en månad, men påriktigt märker jag inte alls att håret skulle ha tagit nån skada eller slitits. Kanske för att jag har så mycket och tjockt hår eller kanske för att Lóreal hemma-hårfärgerna är ganska utvecklade nuförtiden, sliter inte på håret och har bra balsam med i förpackningen?

-----

Nåja, nu har jag slutligen satt mig in i grå-grönt hår, eftersom det verkar bli så vad jag nu än färgar med. Det visar sig att ljust hår ofta blir grå-grönt om man väljer en ask-ljus färg (som man ofta väljer då man inte vill bli gul-blond). Gult hår kan ju som känt räddas med lilafärgat sk silverschampo som nu finns i billig inhemsk variant på markethyllan: Biozell 8,90€. Nu har jag lärt mig att grå-grönt hår kan också räddas med hemmakonster. Motfärgen till grönt är rött, och har hittat flera kommentarer på nätet om att
  • ketchup 15-30min i håret räddar situationen. 
  • Ett annat hemma-alternativ är rödskiftande shampo/balsam från markethyllan, men tror ändå inte jag vågar med det, då jag inte vill bli rödhårig. 
  • Eller Cutrin anti-green schampo, som egentligen är menat för hår färgat pga metaller och mineraler i kranvattnet
  • Det andra "luomu" alternativet är att pressa två citroner och sätta det i håret 20-30min. Färgen lär ska bli blond och fin, men citronen torkar kraftigt ut håret så ordentligt med hårmask/balsam besövs efteråt.
  • Ett alternativ till citron är c-vitamin brustabletter, som inte torkar ut lika mycket. 2st tabletter i 1-1½dl vatten, låt verka 10-20min.

Miksi vaaleista hiuksista tulee kotona värjättäessä joskus vihreät? (ellit.fi)
Kuten edellä jo todettiin, hiuksia vaalennettaessa hiusten koko historia tulee näkyviin. Jos valitsee sävyksi tuhkaan taittavan värin, lopputulos voi olla vihertävä tai harmahtava. Voit yrittää välttää tämän valitsemalla kultaan taittavan sävyn ja/tai käyttämällä vaaleille hiuksille tarkoitettuja kultaan taittavia hoitotuotteita. Muista myös tyveä värjätessäsi jättää hiusväri latvoihin vain hetkeksi, tai jättää ne kokonaan värjäämättä.

-----

Nu testade jag med ketchup, och hade det 15min i topparna och längderna. Det blev faktist bättre och mindre grå-grönt! Undrar hur länge det håller / hur ofta man måste göra det? Och sen har jag skrivit L'oreal och reklammerat och frågat vad jag ska göra efter att ha testat fyra av deras färger...

söndag 22 juni 2014

Midsommar i Nagu

Dethär var midsommaren då vi solade i dunrockar och min insats till det gemensamma bordet var två goda speciella kakor vars recept nu syns i varje tidning HÄR.


Midsommar 2013
Midsommar 2012
Typ samma bilder varje år, samma program, men barnen växer.

torsdag 19 juni 2014

Foundation pensel

Jag sätter alltid foundation med fingrarna. Är dålig på att använda svamp eller pensel. Efter att ha läst MakeUpOnMyMind´s rekommendation "Penseln som fixar porslinshy" HÄR, fick jag lust att testa Shiseidos Perfect foundation brush. Också Ostolakossa skriver HÄR om penseln "meikkivoidesivellin on ollut ylivoimaisia suosikkejani meikkivoidesivellinten kategoriassa". Efter lite googlande insåg jag snabbt att Shiseido-penseln rekommenderas och prisas på var och varannan beauty-blogg, tex. också av Pumpulipupu "Aivan uskomattoman hyvä sivellin!" och av Sensaisti som kommer med tips för användning.

Problemet för mig är att penseln kostar närmare 40€ och har således haft den på min önskelista, inte köplista. På H&M stötte jag på en kopia för 6,99€ HÄR. H&M brukar ju vara bra med att göra kopior och deras kosmetik rekommenderas faktist ibland här och där på bloggar. Har tex. läst att deras ögonskuggor har lika mycket pigment som dyra varianter. Det lönar sig alltså att bekanta sig med deras kosmetik också. Köpte borsten för jag tänkte att det är bra att testa med den först innan jag köper en dyr. Till vardags kör jag fortfarande med fingrarna, men till fest har jag testat denhär. Den är lätt att använda, praktiskt att lätt kunna "töpöttä" på lite mer täckande där det behövs och resultatet blir bra. Med borste sparar man säkert mycket foundation, då mycket annors går från händerna ner i avloppet.

söndag 15 juni 2014

Imorgon

Färdigt för morgonen. Efter dagis blir det Borgbacken.
 

Lande

Skönt veckoslut på lande. Pojkarna har fått lära sig om Porkkalas historia och hittade en bit av en gammal flaska "det är ryskarnas flaska!" konstaterade dom ivrigt.

fredag 13 juni 2014

Blondering

Surprise! Ett inlägg om hår igen. Igår testade jag Herbinas djuprengörande shampo. Håret blev riktigt "knastrande" rent och behövde nog balsam efteråt. Tycker att dom orange-röda ränderna lite lugnade sig och håret nu är jämnare i färg. Den tänker jag absolut fortsätta använda nu och då. Nu är det alltså klart för blondering. Har surfat och försökt komma fram till vilken färg jag ska köpa. Till slut blev det L'oreal Préférence Les Blondissimes 03. Hittade ganska få blogginlägg om Schwartzkopf-blondering, dom tycks vara populära om man vill ha ränder eller "solspray".
  • L'oreal Préférence Les Blondissimes 03 rekommenderas av Nina och Ninnis
  • L'oreal Préférence 10.21 Stockholm rekommenderas av Ninnis (lite gul på fotona) och Silja. "L'orealin Récital Préférence-valikoimasta ovat oma suosikkini. Lopputulos hiuksissa on aina ollu erinomainen ja vannon erityisesti sävyn 10.1 Helsinki nimeen."
  • L'oreal  Préferénce Les Blondissimes Extreme Platinum är Elena nöjd med, men Nina tyckte inte om den.
  • Minus för L'oreal Casting Creme Gloss 1021 av Ninnis "Edellisellä värjäyskerralla tyveni ei vaalentunut toivotulla tavalla riittävästi".
Récital Préférence 03 Vaaleista vaalein tuhka

torsdag 12 juni 2014

Tallinn med mammagänget

Oj ett så härligt avslappnande veckoslut jag har bakom mig med det bästa mammagänget. Vi var 12/14 mammor på resan, vilket igen berättar hur högt vi alla prioriterar gänget. Som vanligt har vi öppnat våra hjärtan, delat sorger, glädje och livet - och skrattat, skrattat, skrattat.
En av mammorna har bott i Tallin, så hon visste dom bästa ställena. Lunch åt vi på Elevant. En indisk restaurang med mysig innergård. Maten var jätte god. 
Efter lunchen spred vi på oss åt olika håll. Vissa var på manikyr, andra på pedikyr, några shoppade och några gick till frissan som jag. Mot kvällskvisten hade vi samling i sviten med lite bubbligt varefter vi åt middag på Manna La Rosa. Det var ett häftigt ställe som kan rekommenderas varmt. Utifrån såg det ut som ett gammalt romantiskt trähus, men inne var det en enda "sekamelska" som var jätte tuff. Bla tavlan "sexi mader faker" och wc:n med nakna-kvinnor-tapetsering.
Jatkona var på Butterfly Lounge, där dom modigaste smakade på vattenpipa med äppelsmak. 

Djuprengörande shampo (Herbina)

Surfar här i hårkrisen omkring på nätet och lär mig nya saker. Djuprengöring för hår har jag inte tidigare hört talas om. Men nu vet jag att hårfärgning kan bli grönt/rött/gult tex. pga metaller och kemikalier som håret får från kranvattnet. Håret skulle må bra av att djuprengöras varje månad från tex. stylingprodukter, silikoner, kemikalier och klor. Används som shampo och avslutas hellst med inpackning och/eller balsam. Använder du det för ofta kan håret torka ut för mycket.

Planerar ju nu här att blondera mig och före jag färgar håret kan det alltså vara bra att djuprengöra det. Dessutom skriver Nude att djuprengörande shampo kan ha en bieffekt som skulle vara önskvärd för mig "Juuri värjättyjä hiuksia ei kannata syväpuhdistavalla shampoolla pestä, sillä väri voi häippästä viemäriin.". Månne jag skulle bli av med koppar/orange ränderna mha denhär?

Idag ska jag testa Herbina från markethyllan för 3,90€, som rekommenderas av många.



Herbina - Herbina syväpuhdistava shampoo 200 ml

Slow down mummy

Denhär texten var så rörande och kännde så igen mig att jag tänkte börja lipa på jobbet. Varför är det egentligen så himla viktigt att hålla köket rent? Varför är det så farligt med smulor på och under bordet? Varför får jag nippor av kaoset? Hoppas på att sommarlovet skapar mer zen och bättre nerver, som det gjort åt Linn.

Slow down mummy, there is no need to rush,
slow down mummy, what is all the fuss?
Slow down mummy, make yourself a cup tea.
Slow down mummy, come and spend some time with me.

Slow down mummy, let's put our boots on and go out for a walk,
let's kick at piles of leaves, and smile and laugh and talk.
Slow down mummy, you look ever so tired,
come sit and snuggle under the duvet and rest with me a while.

Slow down mummy, those dirty dishes can wait,
slow down mummy, let's have some fun, let's bake a cake!
Slow down mummy I know you work a lot,
but sometimes mummy, its nice when you just stop.

Sit with us a minute,
& listen to our day,
spend a cherished moment,
because our childhood is not here to stay! 

Poem by Rebekah Knight at https://www.facebook.com/slowdownmummy1

Kuva: Slow down mummy, there is no need to rush,
 slow down mummy, what is all the fuss?
 Slow down mummy, make yourself a cup tea.
 Slow down mummy, come and spend some time with me.
 
Slow down mummy, let's put our boots on and go out for a walk,
 let's kick at piles of leaves, and smile and laugh and talk.
 Slow down mummy, you look ever so tired,
 come sit and snuggle under the duvet and rest with me a while.
 
Slow down mummy, those dirty dishes can wait,
 slow down mummy, let's have some fun, let's bake a cake!
 Slow down mummy I know you work a lot,
 but sometimes mummy, its nice when you just stop.
 
Sit with us a minute,
 & listen to our day,
 spend a cherished moment,
 because our childhood is not here to stay! x

Poem by Rebekah Knight at https://www.facebook.com/slowdownmummy1

Image by: @Darwin Guevarra http://darwinjapatguevarra.wordpress.com/
Image by: @Darwin Guevarra http://darwinjapatguevarra.wordpress.com/

onsdag 11 juni 2014

Hårkris

Man brukar ju säga "tukka hyvin, kaikki hyvin". Jaaa, här har det ju då inte gått så bra dom senaste veckorna. Här har varit hårkris efter hårkris. Efter att jag fick lust på lång polka, beställde jag ju tid genast till nästa dag. Allt gick bra hos frissan, men hon vågade inte riktigt ta tillräckligt. Ingen märkte att jag klippt mig och då det var lite över axlarna böjde det sig dumt utåt just på axlarna.

Min arbetskompis sa att hon kan klippa det kortare, hon har klippt också andra på jobbet. Jag är inte egentligen så noga med håret, så gav henne en chans. Nå, det blev ju nog längden jag ville, men som evig långhårig känner mig nu inte aaaaalls hemma i denhär längden. Håret har varit fast sen dess, och tänkte sen att jag skulle kompensera min nakenhet och försvunna långhåriga identitet med ljusare hårfärg. Tog nu sen en färg jag inte testat tidigare (L'Oréal Paris Récital Préférence 10.1). Hårfärgning I resulterade i ljust uppe och grått nere. I hårfärgning II försökte jag få allt hår samma färg (L'Oréal Paris ExcellenceCrème 8), för att sen sätta ränder. Det resulterade i lite mörkare upptill och nertill mörkare grå-grönt.

Nu på veckoslutet i Tallinn beställde jag tid för färgning till Douglas frissasalong i Kristine keskus. Tänkte våga blondera mig ordentligt och rädda och muntra upp mig från att ha ett tråkigt hår i ponysvans i ett halvt år. I frissan visade jag domhär bilderna (nedan) och vi diskuterade ifall håret skulle färgas med två färger eller fås ljusare enbart med ränder.

Short, Wavy Bob, I think I want to do this for the summer! or sooner!  Jennifer Aniston hair. Yes please!
.  Medium Length Shaggy Bob Haircuts

Nåååå, frissaflickan ansåg att det räcker med ränder "It's so gray now, we need it warmer", tyckte hon. Då hon sköljde ur färgen kommenterade hon "you are going to be like "oh, my god it's orange"". Resultatet var mörkare än då jag kom till frissan och ränderna är orange/koppar. Frissan tröstade mig med att det efter tre tvättar (då jag är långt borta från Tallinn) har lugnat sig och kommer då att bli som önskat.

ojoj, vad jag ser sorgsen ut...

Underverk kan ju ske, men kan inte tro att jag från dethär nu blir blond som bilderna ovan. Och inte är håret en katastrof, men det är ju inget, inget, inget som på bilderna ovan. Ger det ca 2 veckor och sen blonderar jag det - själv. Har oftast lyckats bra med ränder och färgning själv hemma - förstår inte hur en utbildad person kan gå så fel.

Har nån erfarenhet av att blondera hår som är orange/koppar? Blir det nu sen tex. grönt nu sen till nästa?? Vill helst inte slita håret med färgborttagning. ...to be continued...

måndag 9 juni 2014

Bananglass med peanut butter

Testade DENHÄR bananglassen. Skiva 1 banan/person, 1 banan = en boll. Lägg bananskivorna i frysen ca 2h. Sen ska dom mosas med peanutbutter (ca 1msk/banan) till en jämn smet/glass. Försökte först med vår smoothieapparat, men fick ta till större maskiner. Min arbetskompis vinkade att det kan vara bra att tillsätta lite mjölk, vilket jag ska göra nästa gång. Nästa gång tillsätter jag också cacao. Jag älskar peanut butter och tyckte det var gott. Ena barnet smakade men lämnade över hälften, andra vägrade smaka.

torsdag 5 juni 2014

Tallinn: lista för shoppingrunda

Watch out! På veckoslutet far mammagänget iväg till Tallinn. Det blir mat i gott sällskap, skönhetsvård, frissabesök och shopping. Har lite googlat på bloggar vad för kosmetik och annat som skulle löna sig att köpa/bekanta sig med där - och gjort en minneslista åt mig:
  • Make up Store smink 25-30% billigare enligt skönhetsbloggar. (Kaubamaja)
  • Too Faced  kosmetik (finns inte i Finland). Tex ögonskuggbasen Shadow Insurance.(Kaubamaja)
  • Kaubamaja market kosmetik: Bourjois (bestsellers HÄR), Manhattan, Hawaiian Tropic,  Palmer's (domhär finns inte i Finland)
  • JOIK, naturkosmetik som produceras i Tallinn (billigare. Finns i Ruohonjuuri+Stocka). Tex. Goat Milk & Shea Butter bodylotion rekommenderas.
  • Seche Vite, nagellacks snabbtork-klassikern är billigare i Tallinn
  • hårfärg kan vara så billigt som 3€/paket
  • L'Anza hårprodukter är speciellt billiga i Tallinn (tex. L'anza Hair Repair Reconstructor). Priser i Finland HÄR.
  • Reserved "Puolalainen Zaran tyyppinen vaateketju" (Kristiine Keskus + Kaubamaja)
  • Andra klädmärken som inte finns i Finland HÄR
  • värkmediciner
Ostolakossa
MaaLilla
Pumpulipupu2012 & Pumpulipupu2014



tisdag 3 juni 2014

Antony läser

För nån vecka sen blomstrade Antonys intresse för bokstäver upp igen. Har helt glömt dokumentera att förra veckan började Antony plötsligt läsa ord. Bara stora bokstäver tillsvidare, men han läser!

Adam har börjat känna igen vilken bokstav ord börjar på "A som i apa" och "B som i banan". "Adam, Apa - hej, det är samma!". Rimmande tycker han också om och har han hållit på med en längre tid.



söndag 1 juni 2014

Rangen

Pojkarna fick en golfklubba per man av svärisarna, som idag testades flitigt.

 
Tapiola Golf får man låna barnklubbor för 1€ pant och en korg bollar kostar 4€.

Födelsedagskalas för pojkarna

Pojkarna firades på lördagen, stort som vanligt med 51 inbjudna och 35 på plats - tur att vädret var bra.
 

Gjorde dessa smörgåskakor för andra gången. Rekommenderar varmt. Dom är lätta att göra och mycket omtyckta.

Min brorsdotter är vacker som en älva.