torsdag 27 oktober 2022

Atopik - ny favorit

Har testat otaliga naturkosmetik krämer och olika bränd under årens lopp. Endast få älskar jag och går tillbaka till. Ska göra ett skillt inlägg om favvon. 

Men har alltså nu hittat nya härliga produkter - och är sugen på att testa på mer av samma märke. Jag hade nog hört om Atopik hudvårdsserien många gånger, men inte testat förrän nu. Stort plus för att serien är inhemsk och tillverkad i Finland. 

På I love me mässan köpte jag domhär tre och älskar dom alla tre fast jag inte har känslig hud, vilket serien är speciellt tar i beaktan.

”Förutom havre och blåbär innehåller produkterna massor av hudidentiska aktiva ingredienser som prebiotika, hyaluronsyra, ceramider och vitaminer, som är särskilt väl lämpade för att stödja det naturliga skyddet av känslig hud. 

I urvalet finns hudvårdsprodukter för torr, irriterad, åldrande, fet och oren hud.”
Atopik sensitive ansiktsvatten (18€, 200ml)

Ansiktsvattnet är lite ”tjockt” och ”klibbigt” vilket jag tycker om i ansiktsvatten. Känns mycket som Whamisas super populära ansiktsvatten Deep Rich (54€, 155ml).

Produkten är super riklig; en pumpning känns nästa för mycket. Flaskan är stor och den kommer att räcka jätte länge.

Kom ihåg att alltid klappa in ansiktsvatten.

”Ansiktsvattnet innehållande havreextrakt återfuktar huden, fullbordar rengöringen och balanserar hudens pH-värde. Hyaluronsyra och Sodium PCA binder effektivt fukt till huden och föreningen som bildas av tre xylitoler återfuktar huden. Havreextrakt och rosenvatten lugnar irriterad hud.”


Atopik Anti-Age Firming Treatment Serum (38€, 30ml)

Serumet är nästan genomskinligt, gelliknande och produkten kommer i en pumpflaska. Också serumet är super rikligt och en pumpning räcker. Serumet känns ”tjockt” och ”rinnigt”. Det suger sig i huden snabbt och huden känns tight och det känns skönt med fuktkräm på.

”Serumet stärker och polariserar huden. C-vitamin aktiverar kollagensyntesen och jojobaprotein stärker hudens struktur. Serumet innehåller även upp till 30% hyaluronsyragel som återfuktar och fyller huden, vilket gör serumet till en riktig anti-aging kraftprodukt. 

Innehåller även prebiotika som främjar välbefinnandet av hudens normala flora, samt näringsrikt och antioxidant blåbärsextrakt”


Atopik Anti-Age 24h vårdkräm (35€, 50ml)

Passar bra under make-up. Går lätt att applicera och suger i sig snabbt. Innehåller hyaluronsyra, som lär vara bra för rynkor.

”Ansiktskrämen återfuktar och stramar upp huden effektivt. Innehåller hudfyllande hyaluronsyra och rynkutjämnande prolinaminosyra. 

Havreextrakt lugnar huden och havreolja tillför ceramider och fosfolipider till huden. Antioxidant C-vitamin stöder kollagensyntesen.”

söndag 19 juni 2022

Hårturban

Fick en SkinMood hårturban i bloggåva från Hyvän olon maailma. Har använt den mycket för den är super praktisk för folk som jag. Dvs sådana som sällan fönar, utan går omkring med den stora kroppshandduken runt huvudet efter hårtvätt. 
Denhär är såklart mycket lättare att gå omkring med och den hålls på huvudet medan man pysslar med annat då håret torkar, för den har en knapp.
Idag såg jag på Real Housewives The ultimate girlstrip2 (C more), och det fanns hårturbaner i en giftbasket som Tamra och Vicky testar.Mer om SkinMoods hårturbanens fördelar och egenskaper HÄR.

En hårturban kan köpas för 17€ i Ruohonjuuri eller på nätet HÄR (Ruohonjuuri) eller HÄR (House of organics).


lördag 18 juni 2022

Med barnen i Paris

Jag vågade! Åka till en storstad med barnen - ensam. Länge var jag tveksam och hade en massa worst-case-scenarion i huvudet om vilka traumor barnen kan få tex. om det händer mig nåt och dom plötsligt är utan vuxen eller jag får feber och så sitter vi alla inne i rummet i flera dagar osv. Men jag vågade ta chansen och utmana mamma-ångesten.

Det blev alltså fem dagar i Paris o sammanfattar lite här för mig själv och andra intresserade.

Lördag, dag 1


Vi hade start kl. 6 och anlände ca 8.30 till CDG. Förde väskorna till hotellet i Bastille, och började promenera. Gick in till Les Halles längs med Seine. Seine var härligt fullt med liv och människor som lunchade och chillade.


Väl framme gick vi ut och in i tex. Nike och Foot Locker, måsten för pojkarna. Och då de fick höra att Europas största Nike butik finns vid Triumfbågen, bar det av till Camps Élysée med metro.


Champs Élysée


Vi beundrade butiker och kollade in köerna till tex Louis Vuitton, Dior och Chanel. Gick in i tex Moncler, som var som ett palats. Åt, satt på cafér och hade inget schema.


Dag 1: 19 000 steg enligt telefonen.

Söndag, dag 2


Eiffeltornet


Hade beställt biljetter till Eiffeltornet HÄR till kl. 11.30 och vi hann dit bra med metron efter morgonmålet. 

Tog såklart gå-upp-med-trappor biljett, som gällde våning ett och två. Vi slapp direkt till trapporna utan att köa. For inte till toppen, hittade bara super dyra biljetter för det. Domhär  biljetterna blev under 20€ för oss tre.


I första våningen fanns det café och härliga chill-platser med Fatboys och gungor.Efteråt chillade vi i en restaurang i parken på andra sidan Seine och for igen en runda till Champs Elysé och kollade Triumfbågen från nära håll.Seine-kryssning


Ca kl. 20.00 for vi på en Seine-kryssning. Beställde också den på nätet just innan HÄR (40€ för oss tre), så vi inte behövde köa efter biljetter. 

Lång kö var det till båten iaf men det gick ganska snabbt. Båtarna gick med 30 minuters mellanrum och rutten tog en timme.

Kryssningen kan jag varmt rekommendera. Och den var jätte fin att göra just den tiden, i solnedgången.
Denhär dagen var vi till fots/ borta från hotellet 10.30 - 23.30. Det blev ca 17 000 steg.

MÅNDAG, dag 3 


Louvre 


Till denhär dagen hade jag beställt biljetter till Louvre HÄR till kl. 12.00. Biljetten var 17€ för mig och gratis för under 18-åringar. Guidningen var fullbokad, men tog audio för 5€/pers. 

Audion var inte till så stor nytta, men den var modern och på Nintendo, så teknologin intresserade ju åtminstone lite. Tavlorna har text bara på franska, så för det är audion bra.


Vi slapp in direkt utan att köa, en dam stod färdigt med en kl. 12.00-skylt och väntade. Louvre var fullt med turister. Jag hade inte större förväntningar än att pojkarna skulle se Mona Lisa, revolutionens målningar, gå genom Egypten-avdelningen och ut - och det avklarade vi bra.


Louvre gården är jätte fin. 


Sacre Coeur 


Efter Louvre åkte vi med metro till Sacre Coeur i Montmartre, uppe på kullen. I dethär skedet var både jag och 14-åringen redan riktigt bra på att navigera i metronätet. 

Från Sacre Coeur har man fina vyer över Paris. Montmartre är ett mysigt konstnärsområde, men vi gick inte just alls omkring där denhär gången. 

Denhär kvällen kom vi lite tidigare till hotellet och gick och äta sushi i Bastille.


Tisdag, dag 4 


En Hop-on-hop-off dag


Det mesta hade vi redan sett, men audion var ju bra. Hängde på Notre Dame ön och promenerade på kvällen hem längs Seine igen.


13 000 steg.

Onsdag, dag 5 


Sista dagen tog vi det lugnt och hängde i hotellets område Bastille. Gick i butiker och åt fjärde och sista gången på vårt sushi-ställe. 

Allmänt 


Tittade oftast faktist inte på klockan en gång under dagen. Vi tog glass när det kändes så, en limu nu och då och åt då nån kände sig hungrig - allt oplanerat. Oftast var vi på hotellet först typ 22.

Transport 


Yrade en stund på flygfältet i Pari, innan vi hittade RER-tåget och kom fram till vilken biljett vi skulle köpa. Vi köpte en dags Navigo-kort från en office på flygfältet. Tog sedan oss med RER-tåget in till Paris och fram till hotellet med metron. 

Vi kunde använda Navigo-kortet hela resan och enkelt fylla på det själva i metrostationen i en automat där man kunde välja enkel resa eller biljett för hela dagen.

Boende


Vi bodde i området Bastille. Då jag googlade hotell, tänkte jag att det är värt att betala lite mer för att bo centralt. Hotell är dyra i Paris, men det var absolut värt det; att bo i hyfsade trygga kvarter, super nära metrostationen med bra förbindelser.

Vi bodde på Hotel Bastille som jag kan rekommendera varmt. Fina rum, fin utsikt och super läge. Morgonmålet är vad det är i små hotell - men absolut okej det också. Till mig fanns det färskpressad juice, müesli, natirell yoghurt, ägg och bönor. Till barnen tex. croissanter, toast, panncakes, salami och nutella.

tisdag 7 juni 2022

Snabba nudlar med feta

Det här är en snabb, lätt och god lunch. Och allt hittas oftast i skåpet. För en person sätter jag ungefär sånahär mängder:
  • Nudlar x 1pers
  • Vitlök x 1/2-1
  • Chiliflakes x 1/2-1tsk
  • Sesamfrön x 1-2 msk
  • Olivolja x 3-4 msk
  • Soya x 2 msk
  • Peanut butter x 2-3 msk
  • Agave sirap/ honung x 1 msk
  • Balsam vinäger x 1 tsk


Koka mudlarna och gör under tiden såsen. 

Lägg uppskuren vitlök, chiliflakes och sesamfrön i en skål. Värm olivoljan i en stekpanna och häll i skålen. Det fräser och doftar gott vitlök. Blanda.

Tillsätt soya, peanut butter, sirap och vinäger. Blanda och blanda sedan i nudlarna.


Toppa med fetakuber.
söndag 2 januari 2022

jonna.info 20år

År 2000 fick jag till födelsedag domainen www.jonna.info efter att ha gått en kodningskurs i html.


Dom första 11 åren var det en nätsida, gjord med html, css och photoshop. Den innehöll info och linkar om tex. resande, recept och inredning. Dessutom fanns där ett fotogalleri med foton från fester och resor, lite som ig idag. Dethär är den enda bilden jag har av nätsidan 

- vissa av er kanske tom kommer ihåg den?


År 2012 ändrade jag nätsidan till bloggformat. Nuförtiden kodar jag inte värst mycket, men jag njuter nog ännu av skrivandet, fotandet, editerandet och planerandet av helheten och postande, samt rekommenderande av grejor, kanske inspirerande någon - eller influerande som det nuförtiden heter. Jag skriver mest om naturkosmetik, vege recept, resande, inredning och ibland privata roliga stunder.
Eftersom det finns mycket nya läsare, kan jag presentera mig kort. Jag är 45+, gift och har två pojkar f.2008 och 2010. Jag bor i Finland i huvudstadsregionen och har jobbat som socialarbetare inom psykiatrin i över 15år. Gillar mitt jobb; att jobba med människor, hjälpa människor och fungera som en specialist för teamet och nätverket och som en coach och sparrare för patienten. 


Jag har vid sidan om jobbet tidigare gjort en hel del nätsidor och annat visuellt material som freelance. På min uråldrade (have mercy) sida www.jonnadesign.net finns en del av vad jag gjort. Älskade allt med webdesign från planerande av struktur till design och kodande. Jag har nu, iom ett projekt på jobbet, hela året fått jobba med dethär igen - och njuter för fullt.


En sak som format bloggen en hel del är cancern jag gick igenom (år 2015-16). Eftersom jag bäst processerar genom skrivande och dokumenterande, skrev jag en blogg genom sjukdomen. Jag vågade publicera bloggen först ett halvt år efter behandlingarna, då jag fått svar att allt var borta. Jag kände att det var viktigt att publicera resan, eftersom jag själv under resan desperat letade efter samstöd (vertaistuki) och överlevnadshistorier. Min resa kan du kort läsa om HÄR och hela bloggen hittas på Stay positive Jonna.


Mina passioner i livet är loppisar, grönt te, resande, naturkosmetik, välmående & hälsa, inredning & organisering, design & arkitektur, gammal heavymusik, amerikanska real housewives, festfixande och som nyaste: padel. 


PS skulle jag inte vara socialarbetare eller webdesigner så skulle jag vara en professionell organiserare som Marie Kondo eller The home edit, samt studera nåt med inredning.


Roligt att du är här, vem är du? Följer inte egentligen med läsarsiffrorna, så nu då jag tittade märkte jag att dom ökat så mycket att det inte mera är endast familj och vänner som läser - skulle vara så roligt att höra vem du är, hur du hittat hit och var du tyckt om att läsa om?