torsdag 28 mars 2013

Hårprodukter här hemma

Domhär produkterna hör till mitt repertoar: Swarzkopf daily oil elixir, Paul Mitchell super skinny serum, Cutrin shine spray, REF. salt water spray, Redken iron silk & rootful.


Serum vs. olja
Håroljor och serum har i princip samma uppgift. Både olja och Serum är återuppbyggade och ger näring. Och dom skyddar mot värmeprodukter och UV-strålning, tar bort frizz och tillför glans. Jag har länge använt hårserum, speciellt i topparna, för glansigare och lent hår. Köpte för ett halvt år sen hårolja - och har inte använt serum sen dess, är super förtjust.

Såhär förklarade en försäljare åt mig:
  • Hårserum: Gör håret glansigt och lent genom att sätta en hinna omkring hårstrået.
  • Hårolja: Gör håret glansigt och lent genom att gå in i håret och vårda det.

Jag använder hårolja på många olika sätt, men det är skönt att veta att det alltid vårdar och är bra för håret. Man kan använda det före hårtvätt, sätta det i fuktigt hår eller annors bara i torrt hår. Själv glömmer jag alltid att sätta i det före tvätt, kommer ibland ihåg att sätta i fuktigt hår, men oftast sätter jag det nästan varje morgon åtminstone i topparna. Har använt Schwarzkopfs olja, men vågar mig kanske på nåt dyrare nästa gång nu då jag är så förtjust. Tex. 


Shine spray använder jag till fest, den ger jättefin glans - och mer intensiv än serum eller olja. Här ska man akta sig för att spraya rötterna så håret ser skitigt ut.
Hårsalt
Nytt för mig i hårväg är också hårsalt. Man har ju hört att punkare fick sin irokes och stå upp med hjälp av saltvatten, men nu finns det till salu för en större målgrupp. Har blivit förtjust i denhär produkten, den gör håret strävt, vilket passar mig utmärkt som har så halt hår. Dessutom blir det snygg rufsig wetlook med lite i topparna. Denhär produkten är jag också försiktig med att använda nära hårbottnet, att det inte blir och se skitigt ut.


Volym & skydd
Domhär använder jag då jag tvättat håret. Hår-rot-volymspray sätter jag i fuktigt hår. Har inte helt insett verkan innan jag en gång inte använde det - och märkte jag hur otroligt platt mitt hår var utan. Den andra produkten sätter jag då jag använder plattång.


Torrshampoo har jag redan tidigare gjort reklam för HÄR. Absolut bästa produkten för mig i rötterna för volym. (Vet förresten inte hur det går med torrshampoo och mörkt hår?)

onsdag 27 mars 2013

HOPE yhdessä & yhteisesti

En barnskyddspatient gjorde reklam för att hon hade fått kläder mm åt sin baby via HOPE. Bra att veta ifall man har barnkläder eller -saker man vill donera.

Tule mukaan vaate- ja tavarakeräyksiin
Hopen kautta jaetut vaate- ja tavaralahjoitukset tuovat helpotusta perheen päivittäiseen arkeen. Lahjoitukset toimitetaan vähävaraisille lapsiperheille, äkillisiä kriisejä kohdanneille lapsiperheille sekä huostaanotetuille lapsille. Vaate- ja tavaralahjoitusasioissa varmista mielellään etukäteen, pystyykö Hope vastaanottamaan lahjoituksesi.

Kummitoiminta
Kummitoiminta voi olla esimerkiksi sitä, että viet kahdesti vuodessa kaappien siivouksen yhteydessä lastesi pienet vaatteet kummiperheellesi. Hope -kummit toimivat siis materiaalisen avun kierrättäjinä, eikä kummitoiminta tarkoita toimintaa lasten kanssa. Jos kiinnostuit ota yhteyttä. Laita tietoa, minkä kokoista vaatetta sinulta olisi tulossa lahjoitukseksi ja missä päin toivoisit tukemasi kohteen olevan.

Helsinki, puhelin: 040 965 3311 (arkisin klo 9-15)
sähköposti: info @ hopeyhdistys.fi

lahti @ hopeyhdistys.fi
tampere @ hopeyhdistys.fi
hameenlinna @ hopeyhdistys.fi
jyvaskyla @ hopeyhdistys.fi
hyvinkaa-riihimaki @ hopeyhdistys.fi
lohja @ hopeyhdistys.fi
oulu @ hopeyhdistys.fi
kouvola @ hopeyhdistys.fi
seinajoki @ hopeyhdistys.fi
joensuu @ hopeyhdistys.fi
kuopio @ hopeyhdistys.fi
turku @ hopeyhdistys.fi

Deras facebook-sida HÄR.

Lilla patienten

Inatt kom mr Oksu på besök. Adam spydde två gånger (först egen säng och sen vår). Klockan 10 idag hade jag redan bykat och tumlat tre maskiner.
En utmattad liten kille kl. 04.30 på natten.
Idag är han redan piggare, men har bara ätit glass.
måndag 25 mars 2013

Fifty shades II

Första delen läste jag relativt snabbt då jag läste den på resan. Efter den blev jag lite intresserad av vad som månne pågått i mannens liv. Men nu då jag börjat på andra delen märker jag hur ointresserad jag iallafall är - denhär har varit på nattduksbordet i några månader och jag har föredragit spiderpasians på kvällarna. Finns det nån som kommit så långt som tredje delen till slut? Lönar det sig att förtsätta?

söndag 24 mars 2013

Virvon varvon

2013, 4år och 2år.
Adam ville också vara en katt. Ämbaren fulla med choko fick dom av grannarna i husbolaget. Chokon får nu i skåpet hålla sällskap åt godiset pojkarna fick från penkkisen.

2012 fotot här.

fredag 22 mars 2013

Var beredda...

... på söndagen kommer små påskhäxor, -katter och -harar och ringer på dörren.

tisdag 19 mars 2013

Såld...tror jag

... till serumet Visionnaire från Lancome. Har använt en testern nu i tre dagar - och på morgonen känns huden i ansikte påriktigt jätte len och skön. Jag är såld, vet bara inte riktigt till vilket pris...


måndag 18 mars 2013

Foo Fighters

Pojkarnas favoritvideo "Walk" redan i två år. Alla ingredienser till en superbra video för småbarn. Se videon HÄR.
"Titta vad han gör med hampparen, så får man inte göra!"
"Hundkakka - yäk!"
"Han kissa i byxorna!"
"Bilen åker i vattnet!"
Samma video för två år sen 6/2011.

söndag 17 mars 2013

BB för ögon

BB är en hudvårdsprodukt som lovar återfukta, ge solskydd, korrigera trötthetstecken, linjer och orenheter och dessutom ge lyster. BB betyder alltså här att ögonkrämen och täckning är i en och samma produkt. 

Garnier BB cream för ögonen i tub 13,50e (blanda inte med roll-on ögonkrämen)

Lóreal BB concealer för ögonen  16,90e (blanda inte med BB cream i tub)

Snögubbstävling

Traditionell snögubbstävling hos Farzan, för oss syskon och våra kusiner med familjer. Vädret var soligt och fint, men snön var så hård detta år, så det blev maskeradtävling istället. Två i vår familj var sjörövare och två var Laban&Labolina.

fredag 15 mars 2013

Pepperonipasta

Märkte att jag inte delat med min populära pepperonipasta. Den gör jag ofta och den går bra hem hos både vuxna och barn. Pepperoni hittar jag i påläggsdisken, light eller vanlig går båda bra. HÄR är resten av våra regelbundna maträtter, förutom spenatplättar, makaronilåda, knakis och köttbullar.

• koka penne pasta
• stek malet kött
• tillsätt en burk färdig pastasås (tex. Dolmio) eller tomatkrossburk (inte lika mycket smaker)
• tillsätt skuren pepperoni, typ halva paketet
• tillsätt till vuxna skurna gröna oliver, feta och körsbärstomat i portionen.

torsdag 14 mars 2013

Kapp Ahl reklam


Nu då jag behöver lite nya barn ytterkläder kom jag och tänka på att dom barn ytterkläder jag varit absolut mest nöjd med har varit från Kapp Ahl. Har egentligen trott att jag tycker mer om Lindex, men nu märker jag att jag prefererat Kapp Ahl - åtminstone i ytterkläder för barn har mycket varit Kaxs.

Åt Antony köpte jag en vinteroverall därifrån då han var 1,5år. Den gick på honom två vintrar och han var alltid varm och torr. Nu har den också gått på Adam två vintrar och fungerar fortfarande perfekt i dessa syften. Den har inte slitits sönder fastän den varit i bruk fyra vintrar!

Ett annat favorit ytterplagg är den vindtäta jackan som passar för vår, sommar och höst. Den är passligt tunn för att kunna användas på sommaren och då det blir kallare är det bara att sätta en fleece under. Nu behöver Antony en ny. Denhär modellen har dom inte mera på Kapp Ahl och är nu lite frustrerad. Visst har tex Pop säkert också sådana jackor, men inte i min prisklass.

Våra windfleecen har också varit från Kapp Ahl, mycket bra och till passligt pris. Ska imorgon gå och kolla ifall det ännu finns av dom i sortimentet.

Till Kapp Ahl får man ofta 25% rabattkuponger med Hesaren eller per textmeddelande/e-post om man är stamkund.  Nu på fredagen den 15.3 är det stamkundsdagar då man får 25% på allt - hur många plagg som helst!

tisdag 12 mars 2013

Mummis korvsås

Skär upp 2 HK blö och en lök (använder själv färdigt skuren lök från frysdisken).
Servera med kokt potatis.

• Stek korv + lök
• tillsätt 5msk mjöl och blanda om
• tillsätt 6dl vatten, lite i taget. Blanda om och låt puttra.
• tillsätt 2 burkar tomatpuré
• salt + vitpeppar
• 2dl grädde

Trots

Har idag av en viss orsak googlat lite tips om hur man ska hantera trots... Här under är en blandning citat som jag kännde mig få stöd av.


babycenter
Trots är ett tecken på utveckling och att ditt barn känner tillräckligt mycket trygghet för att vilja göra saker själv.

Margit Ekenbark, barnpsykolog (familjeliv)
Haha, denhär kommentaren låter helt galen men förstår den så bra.
... bytte kläder kvällen innan och hon fick sova i de istället för pyjamas och så slapp vi påklädning helt och hållet på morgonen.

Malin Alfvén barn- och familjepsykolog - skönt att läsa
Det är framför allt viktigt att man faktiskt agerar. Det går inte alltid att hålla på alla regler och rutiner, och ofta blir det konflikter och ilska kring det. Kom ihåg att det inte är tabu att bli arg som förälder. Med yngre barn gäller de vanliga verktygen i uppfostran - tjat, hot och mutor.

Bråttom blir omöjligt: Att inte vilja klä på sig på morgonen, fast det är bråttom, är en övergång från en aktivitet till en annan, vilket barn ofta har svårt för. Står barnet och skriker, klä på det ändå. Är det helt omöjligt, ta barnet under armen och bara gå. Det går också att göra påklädningen till en lek - man kan till exempel sätta en äggklocka och se vem som blir klar först, klockan eller barnet. En rolig tävling mot klockan och inte föräldrarna.

Vägrar allt:  Barnet bara skriker nej, vid till exempel tandborstning. Då är det viktigt att tillsammans ändå genomgå proceduren. Det är också viktigt att alla vuxna i familjen, har samma regler - nu borstar vi tänderna, oavsett. Man kan, till expempel, behöva hålla i barnet tills det är gjort.


psykologiguiden - hjälpande text
Trotset behövs och det är positivt eftersom det leder till mognad och utveckling. När barnet plötsligt tvärvägrar och bär sig illa åt är det lätt att vi som föräldrar tycker att vi har misslyckats. En del barn är alldeles ovanligt trotsiga, envisa, krävande och utmanande. De barnen är inte sällan tidigt utvecklade och är starka, fantasifulla och begåvade. De utmanar ständigt sina föräldrar (men brukar vara lätta att ha att göra med på dagis). Därför är det svårt och slitsamt att vara föräldrar till dem. Periodvis kan de skapa kaos och förtvivlan i familjen och de kräver ett extra starkt motstånd.

Ett trotsigt barn behöver motstånd. Det är inte fel att våga sätta stopp, bli arg och hindra barnet. Det är tvärtom viktigt, genom att ge motstånd hjälper vi barnet framåt i utvecklingen.

Mitt i en intensiv trotsperiod känns det som att den aldrig kommer att ta slut. Men den tar slut och ofta följs trotsperioden av en ovanligt lugn period.

Det är svårt att vara lugn och konsekvent när det stormar som värst. Det är naturligt att man som förälder växlar mellan att hota, skrika, straffa, övertala, gråta och muta. Det mår barnet inte dåligt av.

Det kan vara lugnande och tröstande att prata med andra föräldrar med barn i samma ålder
.

mll - bra text och råd
Uhmaikä liittyy lapsen tarpeeseen itsenäistyä ja hallita erillisyyttään vanhemmista. Itsenäistyminen on voimakkainta kaikkein lähimmästä ihmissuhteesta, tavallisimmin äidistä. Kun uhmaikäinen kiukkuaa äidilleen, mutta käyttäytyy sopuisasti päiväkodissa ja mummolassa, kyse ei ole äidin huonommasta kasvatustyylistä, vaan suhteen läheisyydestä.

Ota lapsi tarvittaessa syliin ja pue haalari päälle. Lapsella ei ole turvallinen olo, jos hänelle sysätään liikaa valtaa ja vastuuta.

Vältä epämääräisiä käskyjä, kuten ”Käyttäydy kunnolla.” Kerro sen sijaan konkreettisesti mitä toivot lapsen tekevän: ”Syö voileipä pöydän ääressä.”

Kerro: ”Nyt on aika lähteä kotiin puistosta” sen sijaan, että kysyt ”Lähdetäänkö jo kotiin puistosta?”

Uhmakirja, Psykologi Malin Alfvén ja toimittaja Kristina Hofsten
Kirjaan on ripoteltu vanhempien omin sanoin kertomia kokemuksia elämästä uhmaikäisen kanssa. Lukija saa mahdollisuuden samaistua noihin raivostuttaviin – ja samalla välillä hullunkurisen koomisiin – tilanteisiin, jotka ovat jokaiselle pikkulapsen vanhemmalle tuttuja. Aidon elämän tarinat palvelevat hyvin tarkoitustaan vertaistuen tuojana. Kirja ei tarjoa yhtä tiettyä kasvatuksellista toimintatapaa känkkäränkkätilanteisiin tai poppakonsteja hermojenhillintään. Se ei siis ole “tee näin, kun lapsesi saa itkupotkuraivarin” –opas, vaan enemmänkin tukea ja selityksiä tarjoava, vanhemman huolia huojentava tsemppauskirja.

Annaliisa Heikinheimo, psykologi ja vaativan erityistason perheterapeutti (vau.fi)
Uhma on raskasta aikaa vanhemmille, mutta samalla se on elintärkeä vaihe lapsen persoonallisuuden kehityksessä.

Mammas keramik


Kaapelitehtaan Puristamossa
15.3 - 24.3

arkisin 12–18, la-su 11–17

Ornamon Teosmyyntinäyttely on taideteollisen taiteen
ja uniikkiesineiden myyntitapahtuma
Tervetuloa!


(mammas www-sida)

måndag 11 mars 2013

Billådan

En såhär fin billåda / lådbil fick Adam av sin gudfar, min lillebror, till julklapp julen 2011. Den fungerar vanligen som vår utklädningslåda, men ibland tas den fram såhär.

Express remover

Dethär gick ju smidigt. Dethär är det nyaste inom nagellacksborttagning. Inne i burken finns en svamp och man stoppar i fingret, snurrar runt och så är nagellacket borta. Maybelline försäljarna övertygade om att det inte kommit en enda raport om art svampen skulle färga av sig tex. efter att man tagit bort svart nagellack. Dom övertygade dessutom att produkten är jätte riklig. Kostade 8,50€ på erbjudande på Sokos.

söndag 10 mars 2013

Helt slut

Väckningarna blir bara tidigare, idag klockan 6. Vi är inte vana med så tidig väckning, hela veckan, så vi är alla tre ganska slut. Mannen har nämligen dessutom varit på resa denna vecka och veckoslutet i Ruka. Han gör inte egentligen arbetsresor, så vi har inte rutin med saken och barnen har ledsamt. Det har denna vecka varit 45min skrik på morgonen för att jag tagit bort pyjamasskjortan och annat man kan tänka sig av en två-åring. Att skrika över saker som inte kan bli ogjorda hör också till två-åringens favoriter, som tex. att man satt ketchup på maten eller mjölk på gröten, att man tömde pottan i wc:n eller att man spolade (det att man skulle fråga före och vara överens har ju ingen betydelse, har testat på det också). Idag kuliminerade allt före lunch, då två-åringen var hungrig och förståss trött av tidig väckning. Han var rasande för att vi kom in och jag klätt av honom. Han fick två alternativ (ett för mycket): att äta före dagssömn eller att sova direkt. Vi flippade till slut båda två totalt, jag är hes av skrikande, åt maten darrande och grät för första gången framför barnen. Riktigt mother of the year känsla just nu...

Bad om förlåtelse och sa till slut att "jag älskar dig" och han viskade tillbaka "älskar dig" varpå jag fällde några tårar igen - för jag kännde ju mig så skit, skit, skit nere på djupaste botten. Senare talade jag med min mamma, grät lite igen, och frågade om hon någonsin skrikit åt mig och mina bröder? Hon skrattade och sa att det är klart att hon skrikit. Var skönt att höra, för det minns jag inte alls.

Det har varit en tung vecka och har här på bloggen försökt fokusera på dom positiva händerlserna var dag. Har undvikit att skriva sånthär också tidigare - för det är inte saker jag vill komma ihåg. Att detta nu publiceras kan ha att göra med att jag sovit 5-6h...

HÄR i HS är ett bra blogginlägg en sån här dag av Laura Saarikoski Äiti haluaa helppoa elämää.

Positiva händelser idag har varit att Antony lärde sig hoppa från gungan i hård fart och vi var på dubbelkusinens yngre pojkes kalas (min mamma på bilden).

lördag 9 mars 2013

Pussel & solsken

 Kom för en tid sen på att jag nästa helt glömt göra pussel med barn nr II. Idag satsade vi på en lugn pusselstund, efter att dubbelkusinen med barn varit här och leka & härja på förmiddagen.

Förklaringen till tidiga mornar?

Pojkarna har vaknat före 7 hela veckan. Idag 6.25, vilket är ca 1h tidigare än vanligt. Har funderat på vad det kan bero på, för dom har gått och sova senare (närmare nio) pch sovit extra korta dagssömnar. Så tänkte jag på att dom VARJE ÅR svänger tiden innan klockorna ändras. Kollade upp det - och visst - klockorna ändras denna månad, 31.3.

Dags för att bli extra noga med mörkläggningsgardinerna igen.

fredag 8 mars 2013

Glad kvinnodag woman

Dizzy Queens
Min dubbelkusin i mitten. Nätsidan av mig www.dizzyqueens.com.

Pyamasdag

... blir det ofta på fredagar då jag är hemma. Alltid lika skönt efter fyra dagar jobb/dagis att vara riktigt lat. Väckning var det dock 6.40, då jag flyttade mig från sängen till soffan och satte på tv:n åt barnen.
Dethär är leken där man tar grejor från papp-rosken, springer, 
och sen kastar tölkkina i luften - ifall ni inte visste.
Man blir slö av att vara i pyamas hela dagen. Fina båtar gjorde vi iallafall.


Efter dagssömnen orkade vi med lite program, och träffade min dubbelkusin med sina pojkar i Sello. Det blev Rax, matbutik, lekplats och allmänt springande, springande, springande. Blir så störd på detdär springande och vet att det är sjukt störande om det springer omkring 4-åriga pojkar medan man shoppar. Men det var döva öron vi läxade upp - då man har roligt och är ivrig hör man inget annat...

Båtdesign

Är stolt över min helt egna extempore design på mjölk-båtar.Annorlunda makaronilåda

... gjort på ett roligt sätt. Riktigt gott. Receptet från nyaste Pirkka:

Koka ca 10min:
• 1 1/2l vatten
• en påse löksoppa
• en påse makaroni (400g)

Stek:
• 400g malet kött
• tillsätt en burk tomatpure
• krydda med oregano, timjam, salt och peppar

Häll malet köttet i makaronikastrullen (häll alltså inte ut pastavattnet). Blanda i 2 1/2dl vitlök&ört creme Bonjour. Blanda om och häll allt i en oljad ungsform. I ugnen 200c (kiertoilma 175c) 30 minuter.

onsdag 6 mars 2013

Hur svårt kan det vara

... att lära sig att det heter chokobollar? Lagade dom första gången idag med pojkarna och har måstat rätta mig själv otaliga gånger.

måndag 4 mars 2013

Braun Silk•épil 7

... blev det. Hade efter lite nätforskning bestämt mig för att märket skulle vara Braun. Kollade på två olika Silk•épil: nr3 och nr7. Nr3 (ljusröd) var i prisklass ca 60-80€ och nr7 i klass 140-200€. Bestämde mig för att slå stort till och ta den dyrare. Det att nr7 hade dubbelt så många pinsetter (40st) som rycker, tänkte jag skulle lätta på processen. Av nr7 finns det två lite olika, den ena har till utseende gröna detaljer och som tilläggsfunktion ett rakblad som tar det sista lilla pinsetten inte får tag på (dual epilator) - denhär är den nyare och dyrare versionen. Såg själv detta som en försäljningsfälla, då rakblad ju blir trubbiga relativt fort och ett nytt för apparaten kostade 7,50€. Köpte alltså basic nr7 wet&dry.

Själva epileringen av benen var helt okej. Första rycken åstadkom nog ett skrik, men sen gick det helt bra. Fick inte bort precis alla korta hår, men antar att dom far nästa gång. Det rekommenderas att man börjar med  2-4ggr/mån varefter man sen småningom endast behöver epilera sig 1gång/mån eller tom bara varannan mån. Tänk vad skönt det skulle vara att ta bort hårväxt endast 6-12ggr/år! Får se när/om jag vågar mig på bikinilinjen. To be continued...
Omega-3

Har redan länge gett omega-3 också åt pojkarna. Har testat tex. Disney 60st 9,20€ (0,15€/st) och Multitabs 9,30€ 30st (0,31€/st). 

Så här säger vetenskapen:
Forskningen på omega 3-fettsyror och dess hälsoeffekter är omfattande. Forskarna har särskilt intresserat sig för omega 3-fettsyrornas positiva effekter på hjärta och kärl. Andra områden där omega 3-fettsyrorna sannolikt verkar vara viktiga är vid Alzheimersjukdom, adhd, depression, inflammatorisk tarmsjukdom, reumatism, psoriasis och astma. Mycket forskning bedrivs också på omega 3-fettsyrornas betydelse för den tidiga utvecklingen hos barn och för barns inlärnings- och koncentrationsförmåga. 

Fick via Buzzador testa Möllers Pikkukalat 45 kpl 13,40€ (0,30€/st). I Möllers finns det dessutom D-vitamin, vilket är behändigt. Multitabs har pojkarna inte tyckt om, men annors har omega-3 gått bra. "De e supergott" kommenterade Antony 5år, då han smakade på Möllers småfiskar som doftar som godis. Mannen märkte förresten nyligen att Disneys inte rekkomenderas för barn under 3år (ant. pga att mindre kan sätta den i halsen). Möllers och Multitabs passar hela familjen.


lördag 2 mars 2013

Söker

... epilator och kartlägger priser... Här är priser från Clas Olsson, Expert, Stocka och Musta Pörssi (billigast). Ganska varierande priser. Funderar på Braun 3:an eller 7:an.