lördag 29 september 2012

Sthlm because I'm worth it

Här är vi med Anna och njuter av att bara vara. Tänk vilken lyx att sitta med bästa vännen i timmar på cafe och prata skit och se på människor. Dethär kan man leva på länge.

Shopping på flygfältet resulterade i Guerlain solpuder och Chanel löspuder - hoppas dom är prisvärda.


Ställen vi besökt på fredag:
  • Brunch på Mocco i Östermalm - bongade ingen Ebba där denhär gången. Jättegod smörgås, men kanske mer nattklubbs känsla än cafe.
  • Köpte Stylesnob armband på Tintin Style.
  • Lunch på Grand Escalier på Sturegallerian. God sallad och ravioli.
  • På kaffe på cafe Saturnus där bullorna är stora som bröd. 
  • Bor på hotell Långholmen - ett fd fängelse där vårt rum alltså är en fd cell. Rummet påminner lite om en båthytt.
  • Middag åt vi på kvarterskrogen Nybrogatan 38 i Östermalm - gott och mysigt. Var så mosiga av väckningen klockan 5 i morse, att vi sen bara for och sova - och klockan hann dessutom redan bli 1.

Lördag:
  • Åhlens bokavdelning med härliga och billiga barnböcker. Köpte också två cd- böcker; Klas Klättermus och Folk och rövare i Kamomillastan - två av mina favoriter som barn, med härliga sånger.
  • Nu ska vi och äta sushi till Barbro.

torsdag 27 september 2012

Socialarbete i barnskyddet

Dethär blogginlägget är läsvärt speciellt nu då barnskydds socialarbetare inte varit i ett så gott ljus i pressen på sistone. Inte har dom det lätt...

Pelastakaa Lapset ry:n Blogi: Ihan tavallista lastensuojelua

"Minua on potkaistu leukaan, heitetty tavaroilla, uhattu tappaa ja kurjinta kaikesta, lastani on uhattu vahingoittaa. Minua on haukuttu huoraksi, idiootiksi ja läskiksi. 
..... 
Olen joutunut ottamaan itkevän, äitiinsä marakattina takertuvan lapsen vanhempansa sylistä. Ja olen juossut vauva sylissäni taksiin äidin juostessa sukkasillaan, avuttomana huutaen perässäni. Kuka hyvänsä varmasti uskoo, ettei näistä tilanteista pääse läpi ilman, että ne koskettavat syvälle tunteisiin ja sieluun. 
....
Aikaa on usein ollut liian vähän ja olen usein ollut liian kiireinen, kuormittunut ja kireä. Vastuullani on ollut liikaa tapauksia, niin monia, ettei tapauksesta ole voinut tulla minulle aitoa ihmistä. On turha odottaa lastensuojelulta hyviä tuloksia, jos työntekijöillä ei ole aikaa perusasiaan, ihmisten kanssa työskentelyyn. 
....
Niitä onnen hetkiä olen työssäni myös kokenut. Olen päässyt näkemään, miten lapsen silmiin voi ilmestyä valo, kun hän uskaltaa vähitellen ryhtyä luottamaan vanhempiinsa. Tai miten lapsen olemus muuttuu kokonaisuudessaan, kun hänestä ryhdytään pitämään parempaa huolta. Olen myös päässyt näkemään, miten rakkaus syttyy päihteettömyyden kanssa taistelevan äidin silmiin, kun hän opettelee hoitamaan pientä vauvaansa. Monet asiakkaani ovat kuolleet, mutta monia olen myös voinut onnitella häiden, ristiäisten ja raittiuden vuosipäivien johdosta. ...."

onsdag 26 september 2012

Sthlm köplista memo

Här är lite drömmande, får se hur överens mitt bankkonto sen är. Hur mycket eller lite smink jag köper från tax-freen har också mycket att göra med hur bra försäljare jag pratar med - jag är så imponerad av bra försäljare att jag inte kan säga nej, är försäljaren dålig blir jag sen igen störd och köper inget.

Sminkfronten:

måndag 24 september 2012

Catering Eeva Kuutschin

Var på veckoslutet på ett bröllop (med superbra fiilis på dansgolvet - det går bra att dansa med en fot, kvällen spårade ur - vi hade jatkon hemma hos oss, hade krabbis för första gången på 5år - och det kom Friends på tv). Nåja, till saken så inte dethär inlägget också spårar helt ut. Där var samma catering som på vårt bröllop. Nam vad det var gott - inte så typiska cateringrätter utan mer speciellt och modernt.
På den egna bröllopsfesten är det ju svårt att njuta av och riktigt smaka maten själv - men av våra gästers kommentarer förstod vi att det var speciellt gott. Dessutom är hon super trevlig: rekommenderar Eeva Kuutschin om du vill bjuda på smaskens catering till bröllop, dop eller annan fest.

Ps vitchokladkakan är underbar.
Valkosuklaakakku marjoilla - Catering Kuutschin

Akademen besök


Köpte ny bussbok: "En halv gul sol" av Chimamanda Ngozi Adichie.
Nr. 1 & 2 på pocketlistan
Nr. 3 på pocketlistan
Denhär verkar lustig, ett kapitel om finlandssvenskar finns också.
Det finns böcker i ett nytt format, nämligen hälften så stor som pocketboken. Sidorna är tunnare, som i en psalmbok, och marginalerna mindre - men hela boken finns här, mindre och tunnare än pocketboken.

fredag 21 september 2012

Kvällsgott

Lax-getost smörgås

  • Reissare
  • Mjuka getost "puckar"
  • Laxfile

Skär laxen i strimlor och sätt i en skål. Häll över olja, peppar och salt(flingor) samt lite citronsaft (jag brukar fuska med citronsaft i citronflaska). Blanda om och låt vara en stund. Sätt tre getostpuckar per bröd och laxen på och basilika som dekoration och krydda - NAM.


torsdag 20 september 2012

BB överdos

Fick idag på Stocka lite överdos av BB-krämer. Själv använder jag Garniers och tycker den är bra. L'oreal har ju sin och nu har också Maybelline BB, kollade in Lumenes BB (som verkade mer täckande är Garnier) och har sett att Body Shop också har en BB-kräm (den verkade kiva, men enda nyansen som finns i Europa just nu är nr.3 och den var för mörk). Men det senaste är att L'oreal har ett BB-puder... Whaaat?
Men pudret verkade nog super tunnt och skönt... Tror jag blir tvungen att köpa det...

Alltså summa sumarum så diggar jag idén med BB, att man inte efter duschen behöver annat än ögoncreme, BB och så pudrar man lite på. Den jämnar ut och täcker tillräckligt och resultatet är naturligt. Det är grymt skönt att använda en produkt istället för 2-3 (fuktkräm, base, foundation). Får se om den är tillräckligt fuktande också på vintern.

Lindex-Missoni

Nästa tisdag (25.9) styr stegen mot Lindex för att kolla in Missoni kollektionen. Fast jag inte är Missonis största fan, för det är inte riktigt min stil, så kan man alltid ändå hitta nåt. Och jag vill nog alltid se världskända designerhus' kollektioner i dessa billigare kedjor. Har tex. en Karl Lagerfeldt festklänning från H&M från 2004 och det är ju ganska coolt (fanken att den inte går på mig).


***25.9 Jess, köpte inget!

Hösten är här, i bilder

Dagens äppelhög...
Äppel som ska tas med till Sökö familjecafé imorgon (dubbelkusinen håller sångstund)
Favoritspelet
Kvällsprogram medan mannen är på firmafest.

onsdag 19 september 2012

Ny bussbok

Hittade sen min borttappade "Flyga drake" och fick den slutläst igår. Den vill jag verkligen verkligen rekommendera - den for upp till min top 5 ever. Än en gång fick jag i bussen läsa en mening i taget och titta ut emellan så tårarna inte skulle börja rinna. Sista sidorna läste jag medan pojkarna såg på Pikku kakkonen så då kunde jag fälla lite tårar. Oj vad det alltid känns tomt efter en bra bok.

Nu ska jag ta itu med lite lättare bussläsning. Till nästa ska jag köpa "50 shades of grey".

Äppel päppel

Skönt att läsa i tidningen att andra också har "problem" med för mycket äppel i år. Jag krattar äpplen med grov kratta och lyfter dom med stor snöspade i ämbaren som går till biorosken - tyvärr... Typ 10-20L per dag. Och nästa dag har det regnat ner lika mycket till. Jag har så dåligt samvete, men jag är inte den typen som gör saft och sylt - och fast äpplen är goda att äta färska finns det en gräns för allt. En stor del är ju dessutom lite dåliga/mjuka/prickiga så dom duger definitivt inte åt barnen. Har fört av dom till jobbet och dagis. Har också konstant dåligt samvete över att dom ligger där och eventuellt drar djur till sig. Vår granne har sett en räv med två ungar äta äppel på morgnarna - det låter ju gulligt, men är lite rädd för att dra åt oss lite andra slags citydjur också...

Alltså vill nån ha äppel så ta kontakt!

måndag 17 september 2012

Chili con carne

Så heter mannens familjerecept fast det inte har mycket och göra med traditionell chili con carne. Men jätte gott är det iallafall och alla i mannens familj samt ingifta gör denna mat regelbundet. Vi äter inte just alls rött kött, inte egentligen av annan orsak än att vi inte får goda biffar till stånd - men alltid då det görs reklam för rabatt på yttrefile så köper vi det för denhär maträtten.

500g nötkött i strimlor/små fyrkanter
1dl rypsolja
3-5 vitlöksklyftor (våga bara, man känner inte ens smaken)
½tsk salt
2-3 tomatpyréburkar
4-5 tomatpyréburkar med vatten
1msk chilikrydda

Stek köttet i oljan - tillsätt allt annat låt koka/bubbla/sjuda i åtminstone 10min. Servera med ris.


Lovely logics

söndag 16 september 2012

Söndag brunch

En av mina brudfrämmor har gift sig i vintras och firade med att bjuda oss gymnasieflickor på superfin brunch på Kämp. Härligt och se alla flickor, hinna prata lite mer såhär utan barn - och Kämps brunch kan jag mycket varmt rekommendera.

Snubblade över en sånhär sida: brunssipartio.fi

Lördag Bar-night

...med mina bästa Naccu och Anna. Började med skumppa hos Anna och slutade på Teatteris vip-sida med champagne - hur gick det riktigt till? Roligt hade vi och sent blev det då det är mååånga år sen vi senast varit ute tillsammans. Nu ska det inte gå fem år till nästa gång *hjärta*.

Fredag kräftis

...med T4&siipat&juniorit -gänget. L&M har gjort detta till en årlig tradition - vilket vi alla hjärtligt uppskattar. Kräftorna var som vanligt av rapu-Harri och supergoda.

Jag var med bil och vi hade planerat vara så länge barnen orkar. Kl. 22.30 var dom så slut att dom somna genast då vi lade dom på L&M's säng. I det här gänget blir det alltid långa stämningsfulla middagar med bra diskussioner och mycket (och högljudda) åsikter. Till efterrätten kom vi klockan 1.30, så det blev ganska mycket senare än planerat...
Siipat hade klätt sig matchande och barnen kryllade omkring.

fredag 14 september 2012

Pirrig

Härligt veckoslut på kommande - är riktigt pirrig av ivrighet. Mer om det på bloggen i efterhand. NU powernap på soffan medan pojkarna sover i vagnen på gården.

tisdag 11 september 2012

Ordning & reda

Städade upp och organiserade lite i skrubben under trappan. Tänk så mycket sladdar man har nuförtiden - vi har fyra lådor med sladdar och tillbehör: tv&radio, kamera&video, data samt gsm&iPad,Phone,Pod...

måndag 10 september 2012

Intressen

Då jag läser tidningar river jag ut intressanta bilder och idér och sätter dom i plastfickor. Det finns tre kategorier: barn, smink, inredning. Kom på att det är ganska långt det som hittas i bloggen också. Ganska lite inredning dock, det är nåt som för mig oftast blommar upp vid årstidsbyte eller flytt. Recept är också nåt jag river ur tidningar - dom går i receptmappen i köket.

Tidigare har det funnits en kategori till: www-sidor & grafik, då jag hade en hemsida och gjorde mycket sidor åt andra också.

söndag 9 september 2012

Vill ha Glam Glow

Denhär hypade bästsäljande i Hollywood -produkten vill jag ha. Får man den annanstans än på nätet? Månne på flygfältet eller i Shlm?
En ansiktsmask som älskas av bland annat Nina Dobrev från Vampire Diaries och rockstjärnan Tommy Lee! Det är en kittlande, exfolierande och mångsidig lermask som rengör, jämnar ut fina linjer och mjukar upp hudens struktur för att ge en synligt yngre hud vid regelbunden användning. Forntid, vulkanisk pimpsten som innehåller unika molekyl-egenskaper har pulvriserats för att ge din hud en skön, kontrollerad exfoliering som avlägsnar döda hudceller, mjukgör och ger lyster.

GlamGlows egenutvecklade teknik TEAOXI® skapar tillsammans med extrakten från löven av grönt te, super-antioxidanter och polyfenoler som ger kraftfulla anti-aging-resultat. TEAOXI® absorberar även föroreningar och giftiga ämnen, medan eteriska oljor minimerar porerna. I en kombination med den franska havsleran skapas en härligt pirrande känsla som ger en fantastisk glöd i flera dagar.

  • Fri från parfym & konstgjorda färgämnen.
  • Passar alla hudtyper.
  • Passar lika bra för kvinnor som för män.


Tex. LipGloss Bitch älskar den "Jag är 35 och jublar lite smått över glowet som infinner sig efter användning kan jag säga".

lördag 8 september 2012

Laban & Labolina

Tog idag hurtigt fram symaskinen typ andra gången under barnens liv. Ett lakan hade gått sönder >>> mammapoäng.



ToraBella

Nu har det trollats hela kvällen här hella. Needless to say - pojkarna älskade den interaktiva ToraBella showen.
Spännande var det då ormen skulle komma fram. Dom satt tysta och koncentrerade i en timme.
PS ToraBella kan också beställas till kalas.

fredag 7 september 2012

Knä memo

Läkare I, hälsostationen 11/2011
röntgen och remiss till Jorv

Läkare II, Jorv ortoped 5/2012
"om du säger att där är nåt så är där, det behövs inte magnetbilder eller undersökningar - det framgår sen i kikhålsoperationen"

Läkare III, OPERATION 18.6.2012
kikhålsoperationen, dgn plica (nivel poimu) och "nivelkierukan repeämä".
2vk sjukledigt, "du ska använda benet helt som normalt", muskelövningsinstruktioner

Läkare IV, hälsostationen 2.7.2012
Kan inte böja benet ännu, svullet.
Läkaren: 2vk sjukledigt, hade inte mycket annat att komma med

Läkare V, privat ortoped 15.7.2012
Kan inte böja benet ännu, sitter men benet relativt rakt. Svullnad.
Läkaren: 2vk sjukledigt, tömde ut vätska, gav kortisonspruta, "du ska vila i en vecka", "om det inte blivit bra på 2-3mån, ta kontakt med opererande läkaren"

Fysioterapeut I, släkting
"va? det borde nog vara mycket bättre på 6vk! nu ska du gå, gå, böja, böja"

Läkare VI, hälsostationen 27.7.2012
Läkaren: 1vk sjukledigt, hade inte mycket annat att komma med, "ja, bra idé med remiss till fysioterapeut"

Fysioterapeut II, hälsostationen 30.7.2012
Undersökning, tips på rörelser.

BACK TO WÖRK 6.8.2012 (efter 7vk sjukledighet)

Fysioterapeut III, hälsostationen 14.8.2012 (2mån sen operationen)
Kallt på knäet så ofta som möjligt, hemma enkla muskelövningar, 2 x vattengymnastik & efterkontroll.

Läkare VII, arbetshälsovården 20.9.2012 (3mån sen operationen)
Remiss till röntgen, "tulehduskipulääkekuuri" Arcoxia, "det är inte ovanligt att operationer kan leda till mera besvär som tex. nivelrikko", "du ska inte anstränga knäet och kan inte tex. tänka på länk innan det gått 6 månader"


Jaaaa, vad är nu sen summa sumarum...? Nu har det gått tre månader sen titthålsoperationen där plica (nivel poimu) och "nivelkierukan repeämä" korrigerades. Håller kallt på knäet och gör små muskelövningar så ofta jag kan (= typ 1 x under arbetstid och 1 x efter att barnen somnat). Rehabilitering är inte lätt då man har barn och hushåll att sköta. Och besvärligt är det att ingen riktigt tar "ansvar" över saken, att man inte i kommunala sjukvården har rätt att träffa den opererande läkaren pånytt. To be continued...


Fysioterapeut IV, hälsostationen 11.9.2012 (efterkontroll)
Svullnaden minskat. Men ännu ömt vid beröring, sjukt då jag går och svårt att gå i trappor.
Muskelstarkhet ungefär samma som det friska benet.

Fysioterapeut V, hälsostationen 9.10.2012
Svullnaden minskat. Knäet ännu stelt. Började ny Arcoxia-kur då knäet blivit sjukt och svullet efter första kuren.
Muskelstyrkan och rörligheten okej, inga fler tider till fysioterapeuten.

Läkare VIII, opererande läkaren 12.10.2012
Hon vände och vred på knäet och kom inte på annat än att ge en kortison spruta. ringtid om två veckor, om inte knäet är bra då blir det magnetundersökning.

Magnetundersökning 26.11.2012 (5mån sen operation)
Läkaren ringde senare och berättade att allt såg bra ut på magnetbilderna. Hon satte remiss till en fysiatriker.

LäkareVIIII , fysiatriker 10.6.2013
Blir sjukt ibland för flera dagar. Är rädd för att använda benet, litar inte på det.
Läkaren konstaterade att opererade benet är betydligt svagare, rekommenderade fysioterapi.

Fysioterapeut VI, arbetshälsovården 8/2013
Gav tips på rörelser.

Saftsalong imorgon på Luckan

Med huippuga Tora Bella (min dubbelkusin) och hennes show, klockan 13.

8.9 Clownen Torabellas show, Daniela Fogelholm
Clownen ToraBellas show är interaktiv och i den får barnen hela tiden medverka. Själv klarar ToraBella inte så värst bra av att trolla (fastän hon tror sig kunna), så barnen hjälper henne på vägen med att bl. a trollblåsa, sjunga och ge råd. 
Speltid ca. 40 minuter. För hela familjen.


onsdag 5 september 2012

Några hem

Kom över denhär Stockholm bostadsförmedlings-sidan då Blondinbella på sin blogg uppmuntrar att gå och kolla hennes lägenhet som är till salu. Allstå nu är det ju crazy att folk bor såhär - heeelt otroliga ställen, vyer och inredningar.  Ojojoj, dream away...
 
Interiörbild
Östermalm

Interiörbild
Vasastan


tisdag 4 september 2012

Lumene BB

Nå nu har Lumene också kommit med en BB-kräm (18,60€) - alltså färgad dagkräm som dessutom lovar ge solskydd, korrigera trötthetstecken, linjer + orenheter och ge lyster. Har inte ännu testat den eller ens sett den i butiken - men det skall göras snarast. Finns i två färger.

Har själv använt Garniers BB hela sommaren, varit nöjd och köpt till av den.
Lumene Vitamin C+ Heleyttävä BB-voide 02 SK 20
Googlade lite blogg-åsikter om Lumene BB och det verkar som om endel tycker hyn blir för glansig och andra tycker den hålls matt hela dagen. Slutsats: det beror på hurudan hy man har. Men största delen av användarna är nog nöjda.

28.8 Blondinbella är kär i tuben här.
22.8 Ostolakossa tycker den är den bästa på marknaden här.
20.6 Heijastuspinta tycker den är för glansig här.

måndag 3 september 2012

Maybelline falsies volum express

Feather-look är visst den nyaste i falsies serien. Köpte vattenfast. Bytte till vattenfast mascara på våren under den värsta allergitiden, var nöjd och tänkte fortsätta med det. Kollade på veckoslutet igenom beauty award winners 2012 och falsies mascaran vann ju "årets mascara 2012" av både cosmopolitan.uk's läsare och totalbeauty.com's jury - så jag måste ju testa den. Här ses resultatet:
13,95€ kostade den på Tarjoustalo.
Den påstår sig vara mjuk pga gelkonsistens och det är den - inga hårda och stela fransar. Det sägs att man kan sätta ett lager till/ flera lager - bara man inte låter den torka emellan. Här på foto har jag två lager. Kort sagt känns den bra och förlänger fransarna tillräckligt.

**19.9.2012
Har nu använt mascaran i två veckor. Kommer inte att köpa den pånytt. Tycker inte den förlänger mer än andra förlängande jag använt. Den började klumpa och se dålig ut på fransarna redan efter en vecka. Det är så att jag undrar om mitt exemplar har nåt fel. Borsten är klumpig. Den vattenfasta är svår att få bort i jämförelse med andra vattenfasta jag använt.
Går nog tillbaka till tex. L'oreals Architect som jag varit nöjd med. Dyra mascaror har jag inte ännu bekantat mig med så jag kan inte säga om dom är bättre på nåt sätt.

Hur hänger dethär ihop

...jag och 9st över 80-åringar?
Fick remiss till vattenjumppa för knäet. Detta var mitt sällskap, och över huvudtaget var der ingen annan under pensionsålder i hela simhallen. Dom var alla gulligt pratsamma och berättade gärna om sina krämpor och erfarenheter av krämpor.
Såhär "paha" var det inte - men bilden är rolig (och lånad).

PS Såg förresten en 70-ålders dam med tatuering - ganska ovanlig syn tillsvidare. Annat kommer det ju nog att vara sen då vi är åldringar.

söndag 2 september 2012

Angry Birds lekparken

Var i Angry Birds lekparken som öppnat för en vecka sen i Suurpelto vid ring II:an. Vi var inte dom enda som kommit på detta söndagsprogram. Parkering var svår att hitta, parken kryllade med barn och stämningen och ljudnivån var som på Borgbacken. Också barn i skolåldern lekte där och riktigt småbarn lekte i sandlådan. 
Klätterställningen var nog fin. Speciellt spännande med tunnel-rutchbanor och roligt med automatiska hissar ner från ställningen. Fin var det nog och pojkarna var imponerade, men det är i princip alltså inte nåt lustigare än en vanlig (stor) klätterställning, typ lite som Drumsö strands skepp men större.

Veckoslut på lande

Extempore kräftis med brorsans familj.
September på beachen.
Kläderna for av, det ena plagget efter det andra...
...och slutresultatet var dethär...