måndag 31 oktober 2016

LL Bean väska

Blev förtjust i min kompis Monicas LL Beans väska. Den var beställd från USA, men det fick inte mig att backa ut. LL Beans Tote bag är stor som en Ikea-kasse av mycket stadigt och hållbart material och du kan själv bestämma färger, text, med/utan dragkedja osv. Den perfekta väskan som weekend-bag åt familjen, här ryms lakan mm. Den stora, med dragkedja och text kostade 64$ + tull ca 10€. Beställde också några i regular storlek med text, och dom kostade 38$ + tull ca 10€/st.



söndag 30 oktober 2016

Sista dagen sjukledig

På fredagen slutade min partiella sjukledighet. Fr.o.m nästa vecka jobbar jag igen mitt vanliga 80% (vårdledig). Det känns bra, men visst skulle jag gärna fortsätta med 60% om det var ekonomiskt möjligt. Det är så idealt emot stress; korta dagar = ingen stress över att hinna hämta barnen, hemma i tid före alla är vrålhungriga + fredagen ledig = sköta uppköp av presenter till kalas, hinna fynda på kirppis, kanske städa eller kanske göra nåt för sig själv som man tycker om.

Firade dagen med att slöa så mycket jag kunde, och det kan jag ju... Åt morgonmål, gick ut med Lily och såg sen på The real houseviwes of NYC i 4h!


Och på kvällen blev det träff med super mammorna!


Höstlovet i Tallinn

Jag har inte hunnit skriva om vårt super roliga mamma-barn höstlov i Tallin. Tre dagar var vi där på Tallink spa med mina bästa kompisar och deras barn som är i samma ålder som våra. Fotona känns lite konstiga, för dom representerar inte det vi gjorde, vilket var ju simma, simma, simma och basta, basta, basta. Men förstås också äta, skratta, prata och njuta. Härligt då alla barnen är i den åldern att dom fritt fick springa omkring på hotellvåningen och vi kunde ibland sitta i lugn och ro.

Pegasus skrattade dom då vi kom in "ja, man kan inte missta sig på er bordsreservation på tre vuxna och sex barn". På Pegasus fick dom extra plus för god mat och färgpennor och -bilder för barnen.


onsdag 26 oktober 2016

Nyhtökaura boken


Fick i födelsedagsgåva av min mamma boken som Vegepäivä gett ut. Där finns härliga recept, som jag väntar på att få testa.


Tex. Nötaktig zoodelsallat, Aubergineal fresco, Miso-grönkåls-caesar och Ugnsbatat. Återkommer då jag testat nåt!


onsdag 19 oktober 2016

Nyhtökaura recept

Dethär blev helt okej. Jag är inte en gryt-människa, men den som tycker om grytor skulle säkert tycka dethär var jätte gott. Inspirerat av receptet HÄR på Vegepäivä-sidan.

  • 250g nyhtökaura
  • vitlök x 3 klyftor
  • svarta bönor x 1tlk
  • paserade tomater x 1tlk
  • majs x 1 fryspåse
  • grönsaksbuljong x 1
  • qvinoa x 2dl
  • olivolja + chilipulver + himalaya salt + svartpeppar
  • lime x 1
  • avocado x 2
  • koriander
  • gräddfil/ naturell yoghurt

Stek vitlök+chilikrydda/chili i olja, tillsätt bönor, tomat, majs, qvinoa och buljong. Blanda och sätt locket på. Låt sjuda (blanda emellanåt) i ca 20 minuter tills qvinoan är färdig. Stek nyhtökaura i olja med kryddorna några minuter. Lägg qvinoan i en skål och blanda i nyhtökaura. Pressa limesaft i och lägg avocadobitar och en klick gräddfil över. Dekorera med korianderblad och limeklyftor.



Mer nyhtökaura recept:
http://www.vegepaiva.fi/reseptit/tomato-nyhtokaura/
http://www.vegepaiva.fi/reseptit/nude-nyhtokaura/
http://www.vegepaiva.fi/reseptit/ginger-nyhtokaura/

lördag 15 oktober 2016

Hund uppfostran och regler

Vi tänkte oss att våra regler skulle vara att Lily inte får komma i soffan eller sängen. Då vi hade hundar i min barndom hade vi sådana regler, och jag och mina bröder satt alltid på golvet med hundarna och såg på tv. Men snabbt märkte vi med min man att på kvällarna då barnen lagt sig och vi vill se på tv, så känns det ganska tokigt att vi skulle sitta på golvet. För man vill ju sitta med hunden i famnen. Det är ju en av orsakerna till att man skaffar en hund - det terapeutiska med att sitta och ta det lugnt med en hund i famnen och paja den. Så nu är nya regeln att hon får vara i soffan med oss... Hon får inte ta över soffan, och måste hoppa ner om man säger så, men hon får vara där. Gränsen går nu vid sängen, för vi vill inte ha punkkin i sängen om sommaren.


Lily är nu 12 veckor och har lärt sig sitta på befallning och komma då man kallar. Nästa steg är tass, ligg och plats. Belöning får hon också då hon gör sina behov ute eller på papper. Hundar lär sig bäst genom belöning och inte genom straff. Det gäller att alltid ha godis i fickan och belöna för allt positivt beteende man bara kan, åtminstone dom första 6 månaderna.

Lily har redan några valpkompisar: dvärgtaxen Bruno och staffin Hermann.

Bra link om hunduppfostran: http://www.pipap.net/tokosivut/pennun%20kasvatus.htm

tisdag 11 oktober 2016

Mer bröd utan vetemjöl

Föruton Reissumies' Tosi ruis HÄR, finns nu två nya från Fazer:
  1. Ruis kuuluu kaikille och
  2. Zuccini&palsternakka Juuresleipä (den gröna. Dom två andra juuresleipä innehåller vitt mjöl.)



måndag 10 oktober 2016

Såhär undviker forskarna kemikaliegift - dom 6 värsta giftkällorna listade

Här är forskarna från Åbos lista på produkter vars kemikalier dom själva är noga med:
  1. Kaffe och banan innehåller mycket besprutningsmedels mängder - som rubbar hormonerna.
    (Välj luomu!)
  2. I tonnfisk finns mycket kvicksilver -som är ett gift för centralnervsystemet.
  3. Jordgubbar och vindruvor innehåller ofta mögelbekämpningsmedel - som rubbar hormonaktiviteten.
  4. Möbler, hemelektronik och kläder innehåller brandsäkerhetsmedel. Genom inomhus luften blir vi anmärkningsvärt exponerade för kemikalier från tex. tv och dator - vilket är en betydlig mängd eftersom vi spenderar 90% av dagen inomhus.
  5. Mat och dryck i metallburkar innehåller bisfenol A - som roddar till hormonbalansen.
  6. Solkrämen skall hellre vara fysikalisk än kemikalisk (som huden suger i sig) - eftersom det genom den senare stör hormonaktiviteten gemon kemikalierna som sugs in i kroppen.
    (Bäst är att skydda sig med kläder mot solen!)
LINK: http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-2000001042902.html


Annat dom nämner i artikeln:

"Syön mieluiten lähiruokaa. EU:n ulkopuolelta tuoduissa ruoissa voi olla aineita, joita en halua itseeni, Toppari sanoo."
"… eikä juo mielellään vettä muovipulloista muovipehmenteiden irtoamisen takia."
"… isot kalat hän laskee takaisin mereen kotinsa lähivesillä Turun edustalla. Ongelmana ovat elohopea, dioksiinimyrkky ja puhdistuslaitoksilta tuleva lääkekoktaili."
"Kun ostan vaatteita, olen tarkka. Pesen ne aina ennen käyttöönottoa."
"Tölkkiruokaa tai -juomia hän ei myöskään käytä. Tölkin sisäpinnan kemikaaleja voi liueta ruokaan."
"Rantala ei halua käyttää kosmetiikkaa, ei edes aurinkorasvaa. Siitä voi imeytyä ftalaattia verenkiertoon."


Osa aiheuttaa syöpää ja osa sotkee ihmisen ja eläinten hormonijärjestelmän toimimalla hormonimatkijoina. Ne haittaavat sukupuolihormonien vaikutuksia. Tällä on kauaskantoiset seuraukset.


söndag 9 oktober 2016

Hyvinvoinnin hintahulinat 5-17.10

Passa på och köp hälsoprodukter på rabatt HÄR. Köpte själv tex. chlorella, himalaya salt med tillsatt jod, B12 tandkräm och tvättmedel.

Hintahulinat ovat alkaneet. Tutustu tarjouksiin nyt!

måndag 3 oktober 2016

Lillbergs update

Nu har hon varit vår redan i över två veckor och det har gått super bra! Hon sover hela nätter och är en glad hund - helt som om hon alltid bott med oss.


Eftersom vi inte vill låta Lily sova i vårt lilla sovrum, utan i pojkarnas som är två rum med öppnad vägg, så sover jag i pojkarnas rum på soffan (Lily i sin säng på golvet). Dom första nätterna hade vi en varmvattensflaska i hennes säng, som substitut för syskonen. Hon vaknade nog flera gånger och hoppade upp mot mig för att kolla att nån var där. Men nu sover hon redan ca 8h (22-6.00), går och kissa på papper (eller förbi), och sover ofta lite till.


På kenneln ansåg dom att man inte behöver ha "mammaledigt". Att man kan ta valpen på fredagen och gå på jobb på måndagen. Att valpar ändå sover största delen av dagen som så små. Dom menade att det är bäst att valpen så snabbt som möjligt vänjer sig vid familjens rutiner. Tanken är väl lite som med babyns sovskola; det är lättare vid 6mån än som ettåring. Jag vet att folk säkert tycker olika på denhär hund-punkten och det finns säkert hundraser som är mera ängsliga och sårbara men vi fick henne iallafall på torsdagen efter jobbet och for på jobb på tisdagen. Sen dess har hon varit ensam fyra dagar i veckan 5-6h - och det har gått jätte bra. Vi har en port och hon är på dagen i vårt öppna kök.

 

Hon verkar ha lärt sig sitt namn på två veckor. Hon har också mycket kliande tänder ibland och det har varit bra att ha en massa leksaker och ben att bita på. Jag är hemma på fredagar och kunde då konstatera att hon sov 90% av dagen. På veckosluten då vi alla är hemma är hon mer vaken.

Det har gått bra och lätt, men hon är ju ännu en baby. I uppfostringsväg just nu får hon inte hoppa i soffan eller våra sängar, får inte äta på skor och vi försöker lära henne sitta. Får se sen om hon visar nån annan sen sida vid trotsålder och tonår. Vad har ni för hundvalp-erfarenheter?

söndag 2 oktober 2016

Grönsaks-feta plättar

Blev på veckoslutet på kräftis bjuden på jätte god zuccinibiff. Googlade fram ett recept HÄR och gjorde följande version:

• zuccini x 1
• morot x 2-3
• ett paket apetina feta x 200g
• ägg (luomu) x 3
• grädde (luomu) x 2dl
• mjöl: tex mandelmjöl eller quinoamjöl x 3dl
• färsk mint
• Himalaya salt och peppar

Riv en zuccini och 2-3 morötter. Det blev ca 7dl zuccini och 3dl morot. Blanda i allt annat och låt stå i ca 10min. Stek plättarna i smör på mellanvärme. Jag är inte så bra på plättar och dom första blev dåliga. Men då jag sänkte värmen till 6/9 blev det bra. Tom min man tyckte dom var goda! Kan serveras med gräddfil/ turkisk yoghurt och avocado-tomatsallad.


Riktigt grönt te te-påsar

Har länge sökt efter "riktigt" grönt te på påse. Vet att det säkert finns på Tokyokan, men är så sällan på stan. Nu finns ju Ruohonjuuri i Iso-Omena (i november också i Sello), och hittade japanskt sencha te i te-påsar där - 20st för 6,90€.