tisdag 27 september 2016

Ersättningar för kött trenden

Snart hänger man inte med mera i denhär köttfria trenden. Härligt hur det kommer en massa alternativ. I vår familj har vi i köttväg ätit malet kött i olika former, bacon och höna. Hönan har vi nu skippat för luomu är så dyrt, så gott som allt malet kött har bytts ut till domhär alternativen, så bacon är egentligen det enda röda köttet för våra pojkar (förutom färdig makaronilåda nu och då).



Nyhtökaura HÄR

Kan inte luras i som malet kött, men passar tex. i wok eller fajitas. Men svårt att hitta.

"Ingredienser: Vatten, havre 14%, ärtprotein 14%, bondbönaprotein 9%, joderat salt, rypsolja."

 foto: yle.fi


Quorn HÄR

Det finns färs, filéer, hamburgerbiffar, kuber och dessutom korvar och nuggetar. Dom ser alla ut som sin köttversion. Quorn kan lätt luras i folk och smakar gott.

"Vid framställningen av Quorn används svampen Fusarium venenatum, som rent biologiskt är en mögelsvamp. Quorn består i huvudsak av mykoprotein (svampprotein) samt olika kryddor, aromer, en liten mängd äggvita och en del produkter innehåller även mjölk."

 foto: yle.fi



Tofu

Ser ut som en fetaklump, men är mjukare. Är helt okej i en god sås blandat med en massa annat, men smaklös i sig själv och konsistensen är intetsägande - bra att det kommit andra alternativ.

"Vid tillverkningen används sojabönans mjölk. Man värmer sojamjölken tillsammans med kalciumklorid, vilket gör att de proteinrika delarna i sojamjölken flockar sig och fälls ut från vasslen. Sedan pressas massan till släta vitaktiga kakor, vilka är själva tofun."



Sojakross

Går bra hem som malet kött. Ganska smaklöst i sig själv och kräver sås och kryddor.

"Soijarouhe valmistetaan soijapavuista kylmäpuristamalla soijaöljy pois ja haihduttamalla vesi. Soijarouhe ei sisällä väri- eikä lisäaineita, mutta sen valmistamiseen käytetään heksaania, joka poistetaan haihduttamalla."




Härkis HÄR

Ser ut som nyhtökaura, men skrivs att den är snabbare att tillreda och mjukare i munnen. Det skrivs att Härkis är bra kryddad och har även kall en god smak (godare än nyhtökaura). Vet inte om Härkis kan luras ner som malet kött tex. bolognese? Eller är det wok och tex-mex som gäller med Härkis? Har ni testat?

"Ingredienser: bondböna 56,8%, vatten, rypsolja, ärtprotein, bindningsämnen (stabiliseringsmedel: E460 och E461, växtfiber, salt, modifierad stärkelse), rostad lök -extrakt, kornmaltextrakt, modifierad stärkelse, sockerkulör, svartpeppar, salt."

Kuvahaun tulos haulle Härkis




Oumph HÄR

Det finns många olika sorters Oumph: The Pure Oumph i 3 skepnader, The Chunk är en filé, The Strip är rejäla strimlor och The Filet är en filé på cirka 40g. Det skrivs att Oumph är lättlagad och går att steka, koka, grilla, fritera eller läggas in i lag. Har i frysen, men har inte ännu testat. Har nån av er testat?

"Ingredienser: Vatten 23%, soja -proteinkonsentrat (från sojabönor), salt."

Kuvahaun tulos haulle oumph

tisdag 20 september 2016

Diskmedel

Även i fråga om diskmedel har jag övergått till gift fritt. Tänker att det lätt kan bli nåt kvar av diskmedlet på glas o gafflar som man sätter i munnen, så om man kan undvika att få kemikalier i sig så är det ju bra. Jag har ecover diskmedel tabletter i diskmaskinen och ekover hand diskmedel.



Men jag älskar ju Fairy. Nu och då har jag testat nåt annat märke, men det behövs alltid dubbelt eller tre gånger mer medel, så tycker Fairy är mest ekonomiskt. Nu blandade jag sista dropparna Fairy i ecover och konstaterade att man kan ju tex. mixa hälften och hälften och då få 50% mindre "gift" i sig.


måndag 19 september 2016

Vegechorizo med rostad pumpa + brysselkål

Dethär var jätte gott och smakfullt. Orginalreceptet var från Chokochilis blogg HÄR. Chirizon var jätte god och hade stark paprika och rök -smak. Mysk pumpan var en ny bekantskap för mig - riktigt god, söt och mild smak.

PUMPA är mättande, innehåller få kalorier och har relativt lågt innehåll av kolhydrater. Den innehåller folsyra som är extra viktigt när du är gravid. Folsyra krävs också för kroppens läkningsprocesser. Dessutom innehåller den C-vitamin + kalium och karotenoider i pumpan minskar risken för cancer och håller huden rynkfri.

RECEPT
• wheaty gran chirizo korv x 1 (Ruohonjuuri)
• pumpa (myskikurpitsa) x 1kg
• brysselkål (ruusukaali) x 150g
• valnötter eller pekannötter
• olivolja + agavesirap + salt + svartpeppar



Skala pumpan och skär i bitar. Ta bort översta bladen, skär bort ändan av brysselkålarna och skär dom itu. Lägg på ugnsplåt, häll över olivolja, agavesirap, salta och peppra. Ca 20 minuter i ungen på 200c (tills dom är mjuka). 



Skär chorizon i bitar och blanda i kall + strö nötter över - nam!




söndag 18 september 2016

Mammakräftis

Detta veckoslut var det dags för en av årets höjdpunkter, nämligen mammagängets kräftis. Konceptet var samma som förra året; houseing by Matilda, mycket och super god mat á lá Monicá och roande och skrattande i två dagar.

Love and power.
Selfie-sticken var naturligtvis med, har inte använts före eller efter förra kräftisen.
Chilling.
Vi hade en så bra kvinnlig fbk:are på plats att elden hölls i styr och vi fick inga brandmän på plats.
Pavlova efterrätten är en uppskattad mäktig tradition.



tisdag 13 september 2016

RHCP

Idag är Red Hot Chilipeppers i Finland. Bändet betyder mycket för mig på många sätt. För det första träffade jag bändet backstage på Lollapalooza festivalen år 1992. Jag var 17år och aupair i Seattle en sommar. Efter festivalen for vi med bändet till en bar i Seattle där jag satt och talade med Anthony Keidis hela kvällen. Anthony bad ännu mig och min kompis på efterfest hem till nån. Kommer ihåg att vi åkte till festen med en öppen jeep där jag satt bak på lavan med Anthony.



För mig och min man har RHCP en speciell betydelse. Vi träffades år 1999 utanför en bar efter valomerkkin varefter jag hade efterfest för ett gäng. Hemma hos mig beundrade min man min cd kollektion och var mycket imponerad av att en flicka hade RHCP:s nya skiva Californication, vilket ökade hans förtjusning. Nästa dag fick jag mitt första textmeddelande av min man, där det stod "RHCP live kolmosella nyt!".




År 2008 föddes vår första pojke och han fick heta Antony, inspirerat av RHCP. Nu på våren, just efter att jag friskförklarats från cancern på halsområdet, kom deras senaste skiva ut. Vi har lyssnat på den sen dess och skivan symboliserar för mig känslor som frisk, fri, problemlös, lätt och lycklig. Nu till vår 10års bröllopsgåva skaffade min man biljetter till konserten som vi ska njuta av ikväll!

Min favorit biisi från nya skivan är "Sick love":


onsdag 7 september 2016

Hej, jag heter Lily!

Nu vågar jag äntligen säga högt att vi ska bli hundägare. På söndagen träffade vi Lily för andra gången och hon är nu sex veckor gammal. Om åtta dagar kommer hon hem till oss!

Lily sex veckor gammal.


I min barndomsfamilj har vi haft två hundar och alltid har jag tänkt mig att jag också vill ha en hund. Osäkra har vi varit pga av allergirisk. Men efter att alla tre pojkarna spenderade en vecka i samma hus som en hund sommaren 2015, så började vi för 1,5år allvarligt fundera och planera - och nu är vi här!

måndag 5 september 2016

Gurkmeja

Ja alla måste väl vid dethär laget veta hur hälsosamt gurkmeja är tex. mot cancer och Alzheimers. Alla vet säkert också att man får köpa Gurkmejapulver från kryddhyllan, likasom att alla också vet att Gurkmeja skall användas tillsammans med svartpeppar för då ökas Curcumin effekten med 2000%.




Men visste ni det att man får färsk Gurkmeja på Lidl? Den ser ut som en liten ingefära och är starkt orange inuti. På Lidl är den luomu och kostade nu 50g 1,55€.



  • det allra bästa är att kombinera gurkmeja med både vitamin D3 och K2 (tex. peppar, fil, ost)
  • minst en till två teskedar gurkmeja per dag rekommenderas
  • man ska tillsätta svart peppar för att det ökar absorptionen betydligt
  • 5% av Gurkmejan är curcumin, som motverkar inflammation och reverserar (läker) bland annat cancer, artrit och Alzheimerz

Jag skalar Gurkmeja och Ingefära genom att skrapa bort skalet med en tesked.



Avocadobröd

Jag använder själv dagligen Gurkmeja kryddpulver på mitt kvällsbröd med avocado + svartpeppar och salt.




Golden milk

Det finns många recept för Guldmjölk. Såhär gjorde jag med färska Gurkmejan: Mixa allt undertill i en blender, värm sen vätskan i kastrull några minuter utan att koka, drick! Tillsätt lite av kanel, kardemumma, vaniljpulver, kokosolja eller salt om du vill. Håller upp till 5 dagar i kylskåp. Kan drickas 1-2 ggr/dag, gärna på kvällen.
  • 2 koppar mandelmjölk/ rismjölk/ kokosmjölk (ca 3€/l)
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk honung/ agavesirap
  • 1/2 tsk ingefära
  • svartpeppar

Golden milk kan också göras med Gurkmeja kryddpulver, gör först en gurkmeja-pasta såhär:
  • 1/2 dl gurkmeja
  • 1,5-2 dl vatten
  • 1/3 tsk svartpeppar
Blanda pastan och koka den i 5-10 minuter på svag värme. Spara den i en glasburk i kylskåpet där den håller upp till 2 veckor. Laga Golden milk såhär:
  • 1/2 tsk gurkmeja-pasta
  • 1 kopp mandelmjölk
  • 1/2 tsk honung/ agavesirap
  • lite ingefära, kanel, kardemumma, vaniljpulver, kokosolja eller salt om du vill
Värm upp i kastrull, koka inte.



söndag 4 september 2016

Bottega Verde CC-foundation

Fick med Bottega Verde beställningen tex. denhär testern med CC-foundation. Jag blev förtjust i den och planerar beställa den sen då min nuvarande icke-naturkosmetik CC tar slut. Nyansen blandade sig väl med den egna hudtonen och den var tillräckligt täckande. Denhär nyansen var inte för mörk, vilket deras BB lite var HÄR. CC använder jag till fest, då den är mer täckande än BB, som jag använder till vardags. Denhär har ännu som plus spf 20.


Grönkålschips

Kan inte tro att det är sant - mina barn äter grönkål!! Visst har jag ju läst om trenden med grönkålschips och hur det skrivs att dom är så goda. Men det var inte förrän min kusin S berättade att hennes små barn själv gör grönkålschips och gråter om det inte delas exakt jämnt - för det är så gott, som jag övertalades att testa hennes recept. 


  • Köp luomu grönkål, så den inte behöver tvättas och torkas (har hittat tom i vår Alepa).
  • Varmluftsugnen på 125c.
  • Riv passliga bitar av grönkålen och sätt i en skål,
  • häll över lite olja (inte för mycket) och massera bladen.
  • Lägg på en plåt och salta.
  • 10 minuter i ugnen var exakt passligt - dom blev frasiga men brändes inte.


Och det var så gott att pojkarna kastade sig över skålen och allt var slut på nån minut. Dethär ska göras varje veckoslut!

Pulled Oumph!

Alternativ till kött bli bara mer och mer trendigt. Hittade igår i butiken igen en ny produkt i frysdisken, nämligen pulled Oumph!. Hade ingen aning om vad Oumph är, men har nu lite googlat. Det är alltså ett sojaprotein som har tagit veganer och vegetarianer med storm - och nu är det köttätarnas tur.



En dietist har kallat Oumph för ”bland det näringstätaste jag sett” och produkten är fullproppad med protein, järn, fibrer och folsyra - men är samtidigt kalorisnål och nästan fettfri. Sojan som används är inte genmodifierad och produkten innehåller endast vatten, sojaproteinkoncentrat och kryddor. Oumph är bra för miljön. Ett helt kilo Oumph motsvarar 30 gram nötkött när det kommer till klimatpåverkan. Oumph kan stekas, grillas, friteras och kryddas precis som du vill. Dom skriver och lovar att det inte går att misslyckas.

Hittills finns Oumph att köpa i åtta varianter, tre naturella och fem med ekologiska kryddningar, så som grill, timjan och vitlök, pulled, kebab och jerk HÄR. Oumph fås tillsvidare endast i K-butiker.

Har ni testat? Receptidéer?


Hittade några recept:

Pulled Oumph nudelsallad HÄR
Pulled Oumph Avocadoburgare HÄR

lördag 3 september 2016

Benecos nagellack

Benecos nagellack har jag köpt på Ruohonjuuri för 7,80€. Kollade just att dom kostar 7,50€ på Hyvinvoinnin tavaratalo HÄR, men man måste köpa för över en viss summa för att få gratis frakt.



Det blev Be my baby för fingrarna och Peach Sorbet för tårna. Top coaten har jag köpt från Bottega Verde för 7€. Peach färgen på tårna är i verkligheten som starkare, mer neon, än på bilden.

fredag 2 september 2016

Min Lauantaipussi

Min Lauantaipussi innehåller inte godis utan goodies från Bottega Verde, Italiens mest sålda naturkosmetikmärke.


Det riktigt kliade i fingrarna då jag körde hem från deras kontor i Gäddvik, kunde inte vänta på att slippa hem och snusa på och testa allt. Det härliga med Bottega Verde är också att man med beställningen alltid får en present samt testers.


Fick mina Olivprodukter; hårmask (nu 10€), body butter (15€) samt handkrämen (10€) som present. Köpte dessutom hääärligt doftande Argan e Iris duschgel (7€) och Argan hår värmeskydds spray + serum (14€). Det vita nagellacket (5€) var slut så jag valde ett mörkt sammetsrött för vintern istället (som nu förresten fås i present med beställning). Dessutom fick jag en massa testers.


På sommaren tappade jag mitt kära Bottega Verde läppstift. Som tur kunde min kusins fru på datorn kolla mina gamla beställningar så vi hittade den rätta färgen till läppstiftsnobben. Färgen är Rosetto Luce Naturale nr 104169, som jag nu här skriver upp för att komma ihåg till nästa gång.

torsdag 1 september 2016

Nyhtökaura

Har ni testat på årets mattrend nyhtökaura? Tycker mer om det ordet än det "svenska" ordet pulled havre. Jag har inte själv fått tag på det ännu. Har frågar tex. i Sellos Citymarket och dom sade då att det kommer igen nästa lördag - men du måste vara på plats klockan 9 för det tar snabbt slut. Jag har också hör att det säljs kontrollerat bakom köttdisken - och endast ett paket per hushåll. Men jag har en gång på sommaren smakat på det då Jessica gjorde wok av det vilket var jätte gott. Typ dethär receptet HÄR.

Vill tipsa intresserade om Ruohonjuuris reklam:

Nyhtökauraa saapuu Kampin Ruohonjuuren
joka perjantai noin klo 17

Nyhtökauralavallinen on perillä Kampin myymälässämme 
perjantaisin noin klo 17. 
Nyhtökaura saattaa saapua aikaisemminkin mutta viimeistään viideltä.

Logististen haasteiden vuoksi nyhtökauraa löytyy tosiaan
toistaiseksi vain Kampin Ruohonjuuresta, 
ei muista myymälöistämme.