torsdag 30 oktober 2014

Belöning

För våra pojkar fungerar belöning bra. Hotande och mutor kan också ibland lösa situationen, men bäst funkar belöning. Pojkarna är nu i den åldern att dom också kan se mer långsiktigt och vänta på belöningen. Jag tänker kognitiv beteendeterapi och hur dom genom positiv konsekvens bryter en dålig vana och lär in ett nytt beteende. Därför ser jag det som viktigt att det ska upprepas tillräckligt många gånger (nu 2vk), för att man ska hinna glömma den inlärda dåliga vanan och hinna med lite relaps där emellan. 

"Om ett beteende får en positiv konsekvens så är chansen god att man upprepar det."

Våra pojkar har aldrig sovit i vår säng efter att nattamningen slutat, förutom i undantagsfall. Nu har dom plötsligt BÅDA kommit i vår säng VARJE natt i över en vecka. Vår dubbelsäng är 160cm, så det blir verkligt trångt. Dessutom sover Adam fast i mig och lyfter helatiden upp sin fot på min mage, vilket inte är så trevligt om man är lite kissnödig. Jag tänker att dom tycks nu ha en fas då dom behöver mer närhet och inte tycks hinna få det under dagtid. Därför har vi "gått med på" dethär redan i en vecka, men nu börjar vi bli lite trötta av dålig sömn...

Igår kom alltså en ny lista upp på kylskåpet: sova i egen säng  krux  leffa. Vi förklarade att det är klart att man får komma i vår säng eller ropa på oss om man har en mardröm. Och man får nog komma i vår säng annors också, det är inte förbjudet - MEN för varje natt sovet i egen säng får man ett krux. Båda pojkarna är nu ivriga och motiverade och Antony sov förra natten hela natten i egen säng. Adam kom i vår säng en stund, men efter att jag blivit sparkad i blåsan många gånger, föreslog jag att han får ett krux om jag får föra honom tillbaka i egen säng.


Tidigare belöningslistor: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar